Rozpuštění Memorialu platí, rozhodl odvolací soud

Odvolací soud v Rusku v pondělí podle agentury Interfax potvrdil rozpuštění nevládní organizace Mezinárodní Memorial. Ta je známá odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu. Ukončit činnost organizace a její lidskoprávní odnože soud nařídil loni v prosinci, krok ostře kritizovaly některé západní země včetně České republiky.

„Rozhodnutí nejvyššího soudu Ruské federace z 28. prosince 2021 zůstává bez změny,“ píše se ve verdiktu. Soud odmítl odvolání Memorialu, který požadoval zrušení „nezákonného a nepodloženého“ prosincového rozsudku.

Mezinárodní Memorial ruské úřady v roce 2016 označily za „zahraničního agenta“. Toto pojmenování, které si od dob Sovětského svazu nese hanlivý podtext, obnáší další vládní kontrolu a komplikace.

Memorial vznikl na konci 80. let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. Organizace proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv. Uskupení samo sebe označuje spíše za hnutí než za jednu organizaci. V roce 2018 mělo přes šedesát poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku. Řada z nich se stala v minulosti terči útoků.

Nařízení ruského soudu z prosince 2021 odsoudily mimo jiné Varšava, Paříž, Berlín, Washington a také některé organizace. České ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že pokládá verdikt za symbol represí vůči občanské společnosti a absence nezávislého soudnictví v Rusku.