Stát by mohl zadržet majetek lidí na mezinárodních sankčních seznamech. Novelu posoudí sněmovna

Události: Senát schválil novelu sankčního zákona (zdroj: ČT24)

Celní správa dostane právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senát schválil novelu zákona, která počítá s tím, že jejich porušení bude zároveň trestným činem. V tuzemsku totiž i dál působí řada firem napojených na lidi blízké režimu Vladimira Putina, kteří se zatím vyhýbají sankcím. Jde například o společnost Segezha s vazbami na ruského oligarchu Vladimira Jevtušenka.

Novela zákona schválená Senátem by měla také postihovat majetkové přesuny. „Zákon reaguje na sankční seznamy, které zavádí Evropská unie. Umožňuje ale i další věc, vytváří totiž další sankční seznamy a vytváří mechanismy, které budou nad rámec EU,“ přibližuje senátor Tomáš Goláň (ODS). 

Majetek podle novely může zadržovat přímo celní správa. Zároveň zákon posiluje pravomoci některých úřadů a zavádí například poplatek za správu obstaveného majetku. „Jde o to, aby nedocházelo i k převodům majetku na třetí osoby. V první řadě jde o bezpečnost České republiky a okolních zemí,“ doplňuje senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL). 

V Česku je podle společnosti Datlab zhruba třiadvacet tisíc firem s vazbami na Rusko. „Těch, které jsou vyloženě napojené na firmy ze sankčních seznamů, máme aktuálně ke 150, ale z datové analýzy rozhodně neplyne, že tohle by byl definitivní závěr,“ uvedl analytik Datlabu Jiří Skuhrovec. 

Mezi lidi, kterých by se novela mohla dotknout, je ruský miliardář Vladimír Jevtušenkov, který je blízký Kremlu a v Česku vlastní karlovarský hotel Savoy Westend. Přes ruskou mateřskou firmu do letošního dubna vlastnil českou společnost Segezha Packaging. Nově ji převedl na syna.

Firma je jedním z největších světových výrobců papírových pytlů, které jsou určeny pro stavebnictví, chemický průmysl nebo zemědělství. Jevtušenkov figuruje například na britském sankčním seznamu a díky novele by se mohl dostat i na český.

Zatímco prováděcí vyhláška už byla přijata, vlastní sankční zákon, který by umožnil nevpustit do Česka některé osoby, které stát označí za rizikové, je stále v Poslanecké sněmovně. Koaliční poslanci ho chtěli schválit zrychleně, nakonec ale ustoupili opozici a zákon projednají výbory.