Bavorsko zvýší denní kapacity ropovodu TAL, kterým je přiváděna surovina i do Česka

Bavorské úřady od pátku povolí zvýšení denní kapacity Transalpinského ropovodu, kterým je do Česka přiváděna ropa z italského Terstu. Oznámil to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem v Praze. Politici během pracovního oběda v Kramářově vile hovořili i o posilování spolupráce a modernizaci přeshraniční infrastruktury.

„Bylo pro mě samozřejmostí, že jsme se rozhodli zlepšit možnosti dodávek do Česka. Navýšení o sedmnáct procent začne platit od zítřka (15. července) a je to podle mě důležitý signál,“ uvedl po setkání bavorský premiér Söder. 

Fiala rozhodnutí považuje za mimořádně důležité pro českou energetickou politiku a bezpečnost. Označil to zároveň za významný krok v „derusifikaci české ekonomiky.“ Produktovod IKL začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na ropovod TAL přepravující ropu od terminálu v Terstu. 

Setkání českého premiéra Fialy s bavorským zemským předsedou vlády Söderem (zdroj: ČT24)

Loni se do ČR dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. Polovina byla dovezena z Ruska. Ropovod Družba do Česka přepravil 48,8 procenta ropy, ropovod IKL zbytek.

„Je to dobrá zpráva pro náš stát, protože v ročním úhrnu přinese zvýšení kapacity TAL 1,5 až dva miliony tun dodatečného přepravního objemu, který bychom mohli v případě výpadků dodávek ropovodu Družba využít,“ uvedl v tiskové zprávě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Tato kapacita v kombinaci s nouzovými státními rezervami vytvoří podle ministerstva podmínky pro bezpečné zásobování tuzemských rafinérií v případě krizové situace.

Söder rovněž dodal, že považuje za zásadní, aby se obě země ve svém zájmu zasazovaly o vylepšení veškerých potenciálů LNG terminálů na severu i jihu Evropy. V kontextu energetické krize apeloval k nutnosti celoevropské solidarity. 

Na závěr Fiala ubezpečil, že díky spolupráci s dalšími zeměmi bude Česko při případném zastavení dodávek ruského plynu schopné dostatečně zásobovat domácnosti i firmy. „Oba sdílíme názor, že se situací si musíme poradit vzájemnou spoluprací evropských zemí. Na případné neobnovení dodávek plynu jsme připraveni. Nebude to jednoduché. Už teď ale můžu říct, že budeme schopni, i na základě spolupráce, dostatečně zásobovat české domácnosti a firmy,“ doplnil. 

Posilovat zásoby na zimu je podle premiéra možné i díky pronájmu kapacity v terminálech na LNG v Nizozemsku. Měla by pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu v ČR, tedy zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. Kapacita bude podle Fialy využitelná už na podzim.

Diskuze o jaderném úložišti

Už v únoru bavorský premiér Söder v dopise adresovaném Fialovi uvedl, že je pro pořádání pravidelných mezivládních konzultací. Čtvrteční jednání v Kramářově vile označil za seznamovací, vyzdvihl ale formy dosavadní spolupráce. 

Nastínil také konkrétní projekty spolupráce například v dopravě, moderních technologiích a školství. Kriticky se ale vyjádřil k plánovanému konečnému úložišti jaderného odpadu v blízkosti hranic Německa s Českem. Na jeho podobě se podle Södera politici během prvního jednání ještě nedohodli. 

Právě na jednání o tématu úložiště jaderného odpadu apeloval místopředseda bavorského zemského sněmu Markus Rinderspacher z opoziční sociální demokracie (SPD). V Česku připadají podle něj v úvahu čtyři lokality. „Tato místa se nacházejí vzdušnou čárou 45 až 150 kilometrů od bavorských hranic. Mělo by v nich být uloženo asi 14 tisíc tun vysoce radioaktivního materiálu z českých jaderných zařízení,“ specifikoval Rinderspacher.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Náklady mají podle starších odhadů přesáhnout 110 miliard korun.

Dalšími klíčovými tématy jednání byla podle premiérů modernizace železničního spojení, telekomunikace nebo rozvoj přeshraničních iniciativ. Bavorský premiér naposledy v Praze jednal v listopadu 2020 s tehdejším předsedou české vlády Andrejem Babišem (ANO), a to zejména o koronavirové pandemii.

Posselt vyzval k těsným vztahům Bavorska s Českem

Při příležitosti Söderovi cesty do Prahy uvedl šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení a nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt, že si přeje co nejtěsnějšší spolupráci Bavorska s Českou republikou.

Poznamenal rovněž, že sudetští Němci jsou odhodláni nadále zastávat roli přirozeného mostu mezi oběma zeměmi. Čtvrteční jednání Södera s Fialou má podle Posselta seznamovací charakter. Schůzka je ale důležitá pro budování důvěry v období ruské agrese na Ukrajině, dodal. 

„Čím těsnější budou vztahy mezi naší patronskou zemí Bavorskem a vlastí našich kořenů v českých zemích, tím lépe pro sudetské Němce,“ uzavírá Posselt v tiskovém prohlášení. Nad sudetskými Němci převzalo Bavorsko záštitu po druhé světové válce a politici včetně Södera opakovaně vyzdvihují jejich význam na úspěchu a rozvoji bavorského hospodářství.