Zemřel Zdeněk Velíšek, dlouholetý člen zahraniční redakce České televize

Události: Zemřel Zdeněk Velíšek (zdroj: ČT24)

Ve věku 89 let zemřel dlouholetý člen zpravodajství České televize Zdeněk Velíšek. Věnoval se především evropským záležitostem a hlavně Francii. Získal i francouzský Řád umění a literatury. Po sovětské okupaci v roce 1968 musel tehdejší redakci opustit a vrátil se až po sametové revoluci.

Zdeněk Velíšek se narodil 23. února 1933 v Českém Krumlově, vystudoval děčínské gymnázium a poté hispanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Do tehdejší Československé televize nastoupil už v roce 1968, po sovětské okupaci ale musel televizi opustit. Živil se překladatelstvím a tlumočnictvím a na Kavčí hory se vrátil až po listopadové revoluci. Postupně působil jako zahraniční zpravodaj, redaktor, komentátor, editor či spolutvůrce pořadu o zahraničním dění Horizont ČT24. 

Interview ČT24 se Zdeňkem Velíškem z roku 2014 (zdroj: ČT24)

Porota novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského v roce 2014 udělila Velíškovi Cenu Opus Vitae za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost, glosující zejména nelehký rozvoj Evropské unie a českého místa v ní.

Francie mu v roce 2015 udělila Řád umění a literatury za šíření francouzské kultury ve světě. Nejen jeho kolegové oceňovali Velíškovu novinářskou profesionalitu, přehled a gentlemanství. 

Zdeněk Velíšek vzpomíná na své novinářské začátky (zdroj: ČT24)