STAN vrátí 300 tisíc korun z darů od obviněného podnikatele Michala Redla. Piráti požadují kvůli kauze vysvětlení

Události: Dopady korupční kauzy na nejvyšší politiku (zdroj: ČT24)

Vládní hnutí STAN v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku prověřuje obdržené dary a jeho zástupci uvedli, že plánují vrátit všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ten je v kauze obviněný společně s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN). V tiskové zprávě hnutí uvedlo, že spojitost s podnikatelem našlo u 300 tisíc korun. Od Starostů budou požadovat vysvětlení Piráti, kteří se STAN kandidovali ve sněmovních volbách v koalici. Uvedl to jejich předseda Ivan Bartoš. Kauzu budou podle mluvčího vlády Václava Smolky řešit předsedové koaličních stran na takzvaném jednání K5.

Hnutí STAN v sobotu v tiskovém prohlášení uvedlo, že v souvislosti s kauzou opětovně prověřuje všechny obdržené dary. Využívají při tom systém Cribis a internetový projekt Hlídačstátu.cz.

„Tato kombinovaná prověrka dnes zjistila dar ve výši 300 tisíc korun z roku 2020 od soukromé osoby, která spoluvlastní firmu s jinou soukromou osobou, která má trvalé bydliště na stejné adrese jako Michal Redl,“ uvedli zástupci hnutí STAN v sobotu. Dary spojené s Redlem hnutí vrátí.

V pátek v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku (DPP) poslal soud do vazby Hlubučka a další dva obviněné. Patrně jde o podnikatele Zakaríu Nemraha a právě Redla, který byl podle policejních dokumentů hlavou celé skupiny.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Podle Deníku N dorazily hnutí STAN od roku 2016 více než tři miliony korun od lidí a firem spojených s rodinou Redlových. Vedle zesnulého otce stíhaného podnikatele šlo i o lidi působící v orgánech společností spojených s Redlovými, napsal server. Částka 300 tisíc korun pak předloni dorazila od podnikatele Pavla Manďáka, který následně založil firmu s Redlovou partnerkou a Nemrahem. 

Starostové prověřovali všechny dary i začátkem letošního roku. Reagovali tak na zprávy médií, že hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru a další od společnosti s trestně stíhaným spolumajitelem.

Předseda hnutí Vít Rakušan tehdy uvedl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, ale zákonnost z hlediska veřejnosti nestačí. Hnutí proto oznámilo, že vrátí zhruba 3,42 milionu korun od právnických osob a nadále bude přijímat dary jen od fyzických osob.

Piráti chtějí od STAN vysvětlení kauzy

Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš uvedl, že v kauze kolem obžalovaného Petra Hlubučka bude od hnutí STAN požadovat oficiální vysvětlení. Kauze se bude věnovat i setkání předsedů koaličních stran K5. Potvrdil to mluvčí vlády Václav Smolka. 

Bartoš označil za nepřijatelné, jaké informace ohledně  Hlubučka a Redla přicházejí. „Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,“ uvedl.

Starostové by podle něj měli popsat své další kroky, po kterých bude vyloučené jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu v hnutí.

„Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo,“ uvedl Bartoš s tím, že při vzniku společné koalice do sněmovních voleb zjišťovali vazby STAN na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře. Za dobrý krok podle prohlášení považuje i to, že Piráti odmítli umístění bývalého místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na společnou kandidátku. 

Pokud se potvrdí, že „špinavé peníze“ z kauzy šly nějakým způsobem na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit, míní Bartoš. „A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost,“ uzavřel.

V kauze nejsou vazby na vládu, míní Fiala

Detektivové ve spisu ohledně údajné korupce v pražském dopravním podniku zmiňují vedle bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka i dalšího politika hnutí STAN, ministra školství Petra Gazdíka. Ten tam ale nefiguruje jako obviněný. Policisté konkrétně hovoří o Gazdíkových kontaktech s obviněným Michalem Redlem. 

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na to uvedl, že situaci řeší s předsedou hnutí STAN Rakušanem a trvá na tom, že dosavadní zprávy o případu neukazují vazby na vládu. „S panem ministrem školství Petrem Gazdíkem jsem samozřejmě včera (v pátek - pozn. red.) o tom důkladně mluvil, ale ujistil mě, že není zapojen do něčeho, co by mělo vyvolávat jakékoliv podezření o čistotě jeho kroků,“ řekl pro ČT. 

„Ta informace mě každopádně překvapila a s Petrem Gazdíkem mám svolanou schůzku, kde od něj budu chtít slyšet vysvětlení. Teď nebudu říkat, že mě to zklamalo. Ale že jsem z toho byl překvapený, to ano,“ reagoval předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan pro server Seznam Zprávy

Ke změnám na úrovni kabinetu by nemělo dojít ani podle dalšího koaličního partnera, Pirátů. „Já doufám, že ve finále tím vládní spolupráce nebude nijak dotčena. Mně ta kauza, tak jak je postupně odkrývána v médiích z těch spisů, přijde jako dosti skandální,“ uvedl už v pátek ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Opozice ale požaduje svolání mimořádné schůze. 

Pospíšil kvůli kauze podá žalobu na Čižinského

Europoslanec a šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil podá žalobu na starostu Prahy 7 a lídra uskupení Praha Sobě Jana Čižinského kvůli jeho výrokům ohledně údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP).  

Pospíšil to uvedl na Twitteru v reakci na Čižinského vyjádření - ten napsal, že jeden z podezřelých Matej Augustín se stal ekonomickým ředitelem dopravního podniku i díky straně TOP 09. Podle Čižinského to mělo vést k sesazení Pospíšila z funkce šéfa zastupitelského klubu na pražském magistrátu. 

Dozorčí rada DPP už Augustína po oznámení policie o obvinění uvedené skupiny lidí odvolala z představenstva této městské společnosti. „Teď je jasné, proč obviněný Augustín byl v představenstvu DPP na místě patřícím TOP 09. Taky už chápu, proč se členové klubu TOP 09 zbavili svého předsedy Jiřího Pospíšila - nechtěli mít s tímhle, s těmito lidmi, s panem Jiřím Fremrem nic společného,“ napsal Čižinský.

Fremr je podle serveru Novinky Pospíšilovým poradcem v oblastech podpory podnikání, dopravy a energetiky a jako epizodní postava je rovněž zmíněn v policejním usnesení o obvinění v kauze DPP.

„Nemám s kauzou Hlubuček nic společného, pana Augustína přivedl a prosazoval pan Petr Hlubuček a zvolil ho do vedení dopravního podniku (náměstek primátora za Praha Sobě) Adam Schneinherr,“ reagoval Pospíšil pro Deník N.

„Ať žalobu klidně podá. Každý ví, že pan Fremr je pravou rukou pana Pospíšila. A nahrávky s panem Fremrem teď vlastně vysvětlují, proč byl pan Augustín v představenstvu navržen za TOP 09,“ sdělil Čižinský Novinkám.