Hnutí STAN vrátí finanční dary od právnických osob, které dostalo po volbách

Hnutí STAN vrátí část finančních darů (zdroj: ČT24)

Hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo vrátit finanční dary od právnických osob, které na účet přišly od parlamentních voleb až dosud. Podle předsedy Víta Rakušana se jedná o 3,42 milionu korun. Některé z těchto darů se staly předmětem kritiky poté, co se v médiích objevily informace o nejasné vlastnické struktuře darujících subjektů a o údajném trestním stíhání jednoho z lidí spojených s jedním z nich.

Vít Rakušan uvedl, že hnutí přijetím darů neporušilo žádný zákon, ale na úterním jednání vedení dospělo k závěru, že ani to nestačí. Dary plánuje vládní strana přijímat jen od fyzických osob, než se případně změní zákon o financování stran.

„Byli jsme přesvědčeni, že zákonnost postupu je dostatečným kritériem, ukázalo se, že to v tomto případě nestačí,“ uvedl. STAN podle něj zohlední postoj veřejnosti, aby nepoškozoval pověst vlády. „Žádné peníze nestojí za to, abychom riskovali důvěru lidí,“ dodal. Po dohodě s koaličními partnery chce hnutí předložit novelu zákona o politických stranách a hnutích.

Starostové tak reagují na zprávy v médiích, podle kterých hnutí získalo dary od firem ovládaných společnostmi z Kypru a další údajně od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. 

Rakušan zopakoval, že neví o tom, že by ho prověřovala policie, protože ta tyto informace nesděluje. Hnutí podle něj dary přijímá v souladu s předpisy. „Přes to všechno si uvědomujeme zátěž, kterou neseme. Že s nástupem vlády se spojuje naděje na změnu politické kultury,“ dodal. 

Premiér a předseda ODS Petr Fiala nyní uvedl, že je „rád, že hnutí STAN situaci rychle vyřešilo.“ Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka na Twitteru ocenil rozhodnutí „vrátit finanční dary, u nichž jsou pochybnosti“. 

Rakušan dosavadním firemním dárcům poděkoval s tím, že rozhodnutí je vedeno společenskou odpovědností. Proces vracení peněz bude nějakou dobu trvat, nelze je pouze poslat zpět na účet. STAN také zpřísní kritéria přijímání darů od fyzických osob. „Každý bude muset čestně prohlásit, že není v té době trestně stíhaný,“ dodal předseda hnutí.

Pozornost opozice

Podle prosincového zjištění Mladé fronty Dnes přišly Starostům na transparentní účet částky do výše 200 tisíc korun od firem ovládaných stejnými lidmi a společnostmi, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. Server Seznam Zprávy minulý týden napsal, že spolumajitel firem, které hnutí STAN darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze.

Opoziční ANO a SPD minulý týden neprosadily program mimořádné schůze sněmovny, která se měla financováním STAN zabývat. Kluby vládní koalice vetovaly i návrh SPD, aby dolní komora projednala zřízení vyšetřovací komise. Vysvětlení poté po Starostech žádali i koaliční Piráti. 

Jejich předseda Ivan Bartoš označil krok koaličních Starostů za nevyhnutelný. „Dary od problematických zdrojů se musí vrátit. Jen tak lze dělat opravdu otevřenou a čistou politiku,“ uvedl na Twitteru. 

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že Starostové se snaží případ vrácením peněz uzavřít. „Ale realita je taková, že kauza nekončí, protože nadále skrývají, kdo jsou koncoví majitelé neprůhledných firem, které je sponzorují, a z jaké činnosti tyto peníze pochází,“ řekl.  

STAN probere s lídry pětikoalice i Farského stáž

Zástupci hnutí budou tento týden také jednat s Piráty o odjezdu poslance Jana Farského (STAN) na dlouhodobou studijní stáž. V úterý budou jeho odjezd probírat předsedové jednotlivých stran vládní pětikoalice. 

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že ke kauze se Starostové vyjádří do konce tohoto týdne. Doplnil, že počítá také s dalším vnitrostranickým jednáním ohledně Farského.

Poslanec a místopředseda hnutí STAN před týdnem oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, protože Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a slíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. V podzimních volbách byl lídrem krajské kandidátky.