Farský by se měl vzdát mandátu, nebo stipendia, řekl Bartoš. Poslanec hnutí STAN mezitím odletěl do USA

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v Otázkách Václava Moravce zkritizoval záměr Jana Farského (STAN) odejít na půlroční stáž do amerického Oregonu. Uvedl, že Farský by se měl vzdát buď křesla ve sněmovně, nebo Fullbrightova stipendia. Farský mezitím už do USA odcestoval. Bartoš komentoval také údajně sporné financování hnutí STAN. Podle něj je třeba věc pořádně prošetřit a v případě, že se potvrdí finanční dar od trestně stíhané osoby, mělo by hnutí STAN peníze vrátit.

„Ačkoli to je rozhodnutí pana Farského a strany STAN, tak nejenom já, ale i spousta lidí to vnímá negativně. Navíc Honza Farský byl lídrem kandidátky. Mně by to přišlo problematické, i kdyby to byl někdo na chvostu (kandidátky),“ řekl Bartoš s tím, že o záležitosti chce ještě jednat. 

Farský už dříve uvedl, že v tom nevidí rozpor s koaliční smlouvou mezi Piráty a STAN, ve které se uvádí, že kandidát by měl upřednostnit práci ve sněmovně před svými dalšími aktivitami, studium nevyjímaje. Starostenský poslanec argumentoval například tím, že jde o jeho osobní rozvoj.

„Uvidím, s jakým řešením přijde hnutí STAN. Já jsem pro to, že pokud někdo něco nesplní, tak je to on, kdo by měl najít řešení. Optimálním řešením by bylo, kdyby za něj (Farského) nastoupil náhradník z hnutí STAN, nebo kdyby on na ten studijní pobyt nenastoupil,“ komentoval situaci Bartoš. 

Farský už odletěl do USA

Farský nakonec i přes kritiku opozice i koaličních partnerů na stipendijní pobyt do USA odletěl, potvrdila mluvčí hnutí Sára Beránková. Poslanec chtěl původně do USA odcestovat už ve čtvrtek, kvůli průtahům se sněmovním projednáváním důvěry vládě cestu odložil.

„Měl letět včera (v sobotu) večer, ale jestli odletěl, to skutečně nevím,“ uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Mluvčí hnutí následně na žádost o potvrzení této informace uvedla, že Farský skutečně odcestoval.

Farský se už dříve vzdal poslaneckého platu a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování.

Spory kolem financování STAN

Šéf Pirátů se v Otázkách Václava Moravce vyjádřil také k údajně spornému financování hnutí STAN. Uvedl, že je nutné provádět kontrolu všech dárců, kteří politickým stranám posílají peníze. „I v tom případě, kdy se v médiích objevila zpráva, že je tady člověk, který snad je trestně stíhaný, tak je na místě, aby vedení STAN tyto případy probralo a peníze ideálně vrátilo,“ sdělil. 

Bartoš také připomněl slova šéfa hnutí STAN Víta Rakušana, který na tiskové konferenci po vyslovení důvěry vládě uvedl, že se hnutí spory kolem financí zabývá a že v případě potvrzení podezření by peníze vrátilo.

„Pokud si vláda říká, že je vládou změny, tak k sobě musí být daleko přísnější. Proběhlo to transparentními systémy, a ty dary tam jsou,“ řekl Bartoš a uvedl, že strana nemá „armádu forenzních analytiků“, kteří by vše hlídali. Je podle něj třeba vše probrat a poté reagovat.  Financování hnutí STAN kritizovala opozice, hnutí ANO i SPD.

Otázky Václava Moravce 16. 1. 2022 (1. část) (zdroj: ČT24)