DPP byl vždycky rejdištěm šedých eminencí. Nezměníme to ze dne na den, říká náměstek Scheinherr

Adam Scheinherr byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) je přesvědčený o tom, že udělal správně, když šel před dvěma roky na policii kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku. Nemohl to nikomu říct, protože bylo důležitější, aby kriminalisté mohli pracovat a celou chobotnici odhalit. Na funkci kvůli kauze Petra Hlubučka rezignovat nehodlá a doufá, že policie případ do detailu prošetří, řekl v Interview ČT24.

„Když jsem pojal podezření, tak jsem šel ihned na policii, dva roky jsem s policií spolupracoval, postupoval jsem ve všech svých krocích velice opatrně a kontroloval veškeré kroky dopravního podniku,“ vysvětlil své jednání náměstek primátora. Zároveň dodal, že není mezi podezřelými a ani nikdo z jeho nominantů, kteří v městské firmě pracují.

Dopravní podnik hlavního města byl podle něj vždycky rejdištěm šedých eminencí. „Když jsem do toho šel, spousta lidí mě varovalo, že tohle se může objevit a že s tímhle musím něco dělat,“ řekl Scheinherr k funkci, ve které je čtyři roky. 

Podle něj se takové kauzy objevují v pražském dopravním podniku opakovaně, protože jde o jednu z největších firem v Česku, kde se točí obrovské rozpočty, má jedenáct tisíc zaměstnanců a prostředí s korupčním potenciálem v něm vždy bylo. „Není jednoduché ho ze dne na den utnout,“ podotkl Scheinherr.

Náměstek primátora zatím nemá informace o tom, že by dopravnímu podniku kvůli organizované skupině vznikla nějaká škoda. Upřesnil, že podal trestní oznámení ve věci žádosti o úplatek v případě zakázky na přestavbu okolí metra Nádraží Holešovice. V této souvislosti upozornil na tehdejšího člena vedení dopravního podniku člena Mateje Augustína.

„Já jsem jeho kroky kontroloval a čtyři až pět měsíců po jeho nástupu do funkce jsem podal trestní oznámení. Hodlal blokovat společný podnik Nádraží Holešovice do doby, než dostane úplatek prostřednictvím své působnosti v jednání představenstva,“ vysvětlil Scheinherr s tím, že i díky podání trestního oznámení tak k úplatku nedošlo.

Představenstvo podniku kromě odvolání Augustína postavilo mimo službu i další tři zaměstnance. Jde o šéfa IT oddělení, šéfa právního oddělení a šéfa technické správy subjektu. Více podrobností ale nechtěl Scheinherr vzhledem k vyšetřování prozradit.