Hřib přislíbil nedělat kvůli uprchlíkům unáhlené kroky, řekl Rakušan. Naše volání bylo vyslyšeno, uvedl primátor

Události, komentáře: Spory s hejtmany kvůli uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přislíbil, že do konce jednání o přerozdělování uprchlíků mezi kraji nebude dělat ukvapené a unáhlené kroky, k nimž by patřilo uzavření pražského asistenčního centra ve Vysočanech (KACPU). Uvedl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hřib se ohradil, že ukvapené kroky nedělá a zároveň je rád, že stát s hejtmany začal přerozdělování uprchlíků řešit. O uprchlické vlně debatovali politici v Událostech, komentářích. Vláda kvůli ní také schválila prodloužení nouzového stavu do konce června.

„Pan primátor mi přislíbil, že do dokončení jednání rozhodně nebude dělat žádné ukvapené a unáhlené kroky, což by určitě uzavření pražského KACPU bylo,“ řekl Rakušan. Později dodal, že s Hřibem dospěli k tomu, aby na pravidelném setkání hejtmanů otevřeli návrhy možností, jak uprchlíky přerozdělovat po jednotlivých krajích. 

S primátorem hlavního města mluvil též premiér Petr Fiala (ODS), který v úterý apeloval na společnou snahu o řešení situace.

„Já jsem velice rád, že bylo vyslyšeno naše volání, k tomu, aby se ten problém řešil, protože sice média plní snímky z hlavního nádraží, ale skutečně potřebujeme řešit hlavně těch 99,5 procenta uprchlíků a k tomu směřuje ten mechanimus na přerozdělení uprchlíků,“ vysvětlil Hřib.

Nejhorší situace je na hlavním nádraží

Rakušan s Hřibem během dne několikrát hovořil, měli též speciální jednání o situaci na hlavním nádraží, kde pobývá několik stovek uprchlíků i po otevření stanového městečka v pražské Troji. Řešení se podle ministra rýsuje, nechtěl však více prozradit před středečním zasedáním krizového štábu Prahy.

Večer však Rakušan uvedl, že by na nádraží mohlo vzniknout například speciální stanoviště, které by fungovalo na principu asistenčního centra. Uprchlíci z Ukrajiny by tak přímo na nádraží dostali včasné informace a do Vysočan by pak chodili už jen lidé, kteří mají podle ministra nárok na konkrétní pomoc. 

„Je to záležitost, o které se můžeme bavit. Spíše bych šel cestou, že bychom snižovali objem služeb, které jsou poskytované na hlavním nádraží,“ dodal Hřib. Myslí si, že situaci pomůžou vyřešit i vládní kroky jako například změna sociálních dávek. Rakušan poté dodal, že i on by chtěl část služeb přesunout mimo prostory nádraží.

Hřib v minulém týdnu řekl, že pokud vláda nevytvoří systém přerozdělování uprchlíků do regionů, Praze hrozí to, že bude muset uzavřít asistenční centrum ve Vysočanech. Zda se tak stane, zatím není jasné, jednat by o tom podle dřívějších informací měl právě městský krizový štáb.

Vicepremiér bude pokračovat v jednání s hejtmany o přerozdělování uprchlíků ve čtvrtek. V úterý jim představil možnosti motivace uprchlíků k přemístění po ČR, jednání ale nebylo dokončeno. „Neuvažujeme o nějaké násilné, nucené cestě. Uvažujeme o motivační,“ poznamenal Fiala. „Jedině takovou si dovedeme představit a jedině taková má vůbec oporu v legislativě,“ dodal.