Zámek Hrubá Skála spoluvlastní Rus s možnými vazbami na oligarchy

Události: Hrubou Skálu spoluvlastní Rus (zdroj: ČT24)

Finanční analytický útvar (FAÚ) a tajné služby zkoumají možné napojení ruských majitelů na režim prezidenta Vladimira Putina u řady českých historických památek. Podle informací České televize úřad prověřuje i majitele zámku Hrubá Skála. ČT zjistila, že nemovitost spoluvlastní Rus s vazbami na oligarchy, kteří vydělávají na ruském zbrojním průmyslu. Celkově patří ruským investorům v Česku zhruba třicet historických budov.

Zámek Hrubá Skála ve 14. století vybudoval rod Valdštejnů. Před listopadem 1989 sloužil jako odborářská ubytovna, nyní je to hotel. V roce 2011 ho koupila firma zhruba za sedmdesát milionů korun. Vlastní ji podnikatelé Tengiz Charebava z Ruska a Marika Ugrekelidze z Gruzie. Transakci prověřoval finanční analytický úřad. Kvůli zákonné mlčenlivosti podle českého sankčního zákona ale odmítl sdělit výsledky.

Spolumajitel Charebava je podle informací ČT ve firmě zabývající se výrobou průmyslových chemikálií obchodním partnerem ruského miliardáře Michaila Šelkova, exšéfa investiční divize státem vlastněného obranného konglomerátu Rostec, který dodává téměř všechny zbraně a vojenské vybavení ruské armádě.

Šelkov je zároveň jedním z majitelů společnosti VSMPO-AVISMA, dodávající titan pro letecký průmysl. Mezi jeho odběratele patří například Boeing, Airbus, Rolls-Royce nebo Embraer. Kvůli závislosti Západu na dodávkách titanu nebyly zatím na společnost uvaleny sankce.

V čele firmy stojí Sergej Čemezov, Putinův přítel figurující na všech sankčních seznamech. Je bývalým agentem KGB a vysoce postaveným generálem. S Putinem byl v 80. letech umístěn do východního Německa, kde se také spřátelili. Únik dokumentů Pandora Papers odhalil, že Čemezov a jeho rodina mají za offshorovými firmami skryté rozsáhlé bohatství.

Také Charebava figuruje v offshorových firmách. Kromě zámku Hrubá Skála vlastní apartmány Karlsbad Prestige na kolonádě v Karlových Varech a byt v luxusním domě v Maiselově ulici naproti Staronové synagogy na Josefově.

Charebava ani Šelkov zatím nejsou na sankčních seznamech, Šelkov pouze na ukrajinském.

Původ peněz

Firma, která zámek vlastní, ČT odmítla sdělit původ peněz. Ještě rok před koupí přitom byla v účetní ztrátě. FAÚ věc kvůli mlčenlivosti nekomentuje. Aktuálně podle informací ČT společnost znovu prověřuje.

V rámci protiruských sankcí úřad zablokoval z historických budov zatím jen hotel Westend v Mariánských Lázních. Kvůli urychlení sankčního procesu Česko zvažuje přijetí obdoby takzvaného Magnitského zákona. „Umožňuje vytvořit sankční seznam, ať už právnických nebo fyzických osob, které se podílejí například na porušování lidských práv nebo na pošlapávání demokratických principů,“ vysvětlila analytička spolku Evropské hodnoty Veronika Víchová.

Už v minulosti zákon schválily například USA, Velká Británie nebo státy Pobaltí. Rusko to označilo za přímé vměšování do jeho záležitostí.