Vláda zvažuje zvýšení životního a existenčního minima. Letos již podruhé

Události: Vláda možná znovu zvedne životní minimum (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla od 1. července kvůli vysoké inflaci znovu zvýšit životní a existenční minimum, a to v rozmezí pěti až deseti procent. ČT to zjistila z interních materiálů, které kabinet projednával minulý týden. U životního minima se uvažuje o růstu až o čtyři sta korun měsíčně. Další tisíce rodin s nízkými příjmy by tak nově získaly nárok na přídavky na děti nebo porodné. Vláda o tomto kroku pravděpodobně rozhodne během června.

Kabinet Petra Fialy (ODS) znovu plánuje růst životního i existenčního minima. Měsíční životní minimum by tak vzrostlo zhruba o dvě až čtyři stovky, to existenční pak o 140 až o 280 korun. „Ano, i toto je jeden z kroků, které jsme připraveni udělat případně v dalším čtvrtletí. Sledujeme ten růst cen, sledujeme růst energií,“ slibuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Česká vláda by tak obě minima v krátké době zvedala už podruhé. Před měsícem rozhodla o  jejich růstu o deset procent s platností od 1. dubna. „Určitě se podíváme na data, komu to výrazně pomohlo, kdo je chudobou ohrožen,“ zvažuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Opoziční strany s dalším růstem souhlasí. „Je to stejné jako se všemi našimi návrhy. Nejdřív se nám vláda vysměje, poté naše návrhy odmítne, poté to udělá podle svého a poté to udělá podle našich návrhů,“ komentuje místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Zároveň je potřeba přijmout návrh zákona SPD na ukončení dávek nepřizpůsobivým,“ míní předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Návrh na růst životního a existenčního minima
Zdroj: ČT24/ČT/MPSV

Na oblečení už nezbývá

Vyšší příspěvek by pomohl například Miroslavovi Vondráčkovi, který žije v ubytovně Naděje v Liberci. Na živobytí mu zbývá 4250 korun měsíčně. Nakupovat může jen potraviny a další základní věci. Aby mu peníze vystačily, musí se uskromnit. „Boty si nemůžu koupit,“ stěžuje si.

Dříve byl zaměstnaný u libereckých technických služeb. Dnes pracovat kvůli komplikované zlomenině kotníku nemůže, tvrdí. Jakékoli zvýšení životního minima by uvítal. „Těch pět, kdyby bylo, pět tisíc dvě stě padesát, tak s tím bych akorát vyšel,“ přeje si Vondráček.

„Peníze jim třeba v polovině měsíce dojdou, dřív než ostatním, protože nějaká finanční rezerva tam často nehrozí,“ vysvětluje situaci lidí s nízkými příjmy vedoucí azylového centra Naděje v Liberci Jiří Beneš.