Rusko mění na Ukrajině strategii. Politici i vojenský expert očekávají další krveprolití

Události, komentáře: Ministr zahraničí Jan Lipavský, místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová a vojenský expert Lukáš Dyčka (zdroj: ČT24)

Kreml ohlásil novou fázi války, která se zaměří na východní Ukrajinu. „Budeme teď asi svědky těch největších válečných zločinů na civilistech,“ uvedla Dita Charanzová (za ANO), místopředsedkyně evropského parlamentu v pořadu Události, komentáře. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Rusové na Ukrajině nemají žádné zábrany. Podle vojenského experta Lukáše Dyčky by ztráta Donbasu pro Ukrajinu znamenala ztrátu nejbojeschopnější části armády.

Vojenský expert Lukáš Dyčka z Baltic Defence College v Estonsku předpokládá, že se Rusové z dosavadního vývoje konfliktu poučili: „Další postup budou směřovat na menší množství os útoku. Na začátku udělali chybu tím, že rozmělnili svoje síly na zhruba čtyři osy útoku, což jim rozhodně nepomohlo a zpomalilo postup. Teď se zdá, že se budou snažit soustředit hlavně na východ a na některé cíle na jihu.“

Upozornil také, že se zdá, že dosud se Ruská armáda snažila šetřit náklady. „Teď ale musí dosáhnout nějakého úspěchu, takže nebudou litovat peněz a vrhnou do boje vše, co mají,“ varuje expert.

Očekávejme další válečné zločiny

Zostření situace očekává také místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. „Rusko neuspělo, deklarovalo, že to bude válka, která bude trvat několik málo dní, tento scénář se nenaplnil, teď změnilo taktiku a jsme svědky boje o Mariupol, který je koridorem mezi Krymem a donbaským regionem. Budeme teď asi i svědky těch největších válečných zločinů na civilistech,“ domnívá se.

V tom se s ní shoduje také ministr zahraničí Jan Lipavský. „Je to naprosto nestoudné, už jsme si ale zvykli, že Moskva takovéto kroky činí, ostatně i ta jednotka, která vyvraždila obyvatelstvo Buči, byla vyznamenána prezidentem Putinem. To znamená, v Rusku dnes neexistují žádné zábrany,“ míní ministr.

Podle vojenského experta Dyčky může ztráta Donbasu znamenat zároveň ztrátu nejbojeschopnější části ukrajinské armády. „Na obranu tohoto území se připravovala od roku 2015 a vždy tam byla nejbojeschopnější část armády. Byla by to také obrovská rána ukrajinské morálce a národnímu cítění,“ vysvětluje Dyčka. 

Charanzová a Lipavský se také shodli, že je potřeba změnit přístup některých evropských zemí k Rusku a zavést ještě přísnější sankce. „Členské státy nejsou jednotné, netáhnou za jeden provaz, i v sankční politice postupují pomalu,“ kritizuje Charanzová. „Klíčové je změnit postup Německa, ostatní státy se pak přidají,“ míní Lipavský.

Charanzová navíc upozornila, že Česko čeká velice náročné předsednictví Evropské unie. „Naše diplomatické snahy bych nasměrovala na země, které v tuto chvíli nejsou schopny přistoupit na razantní politiku vůči Rusku a schválit sankce. Německo nechce například dodávat těžkou výzbroj na Ukrajinu. Čeká nás jedno z nejtěžších předsednictví, které kdy Evropská unie měla.“

Cesty politiků na Ukrajinu

Europoslankyně a ministr se ale neshodli ohledně vnímání zahraniční cesty představitelů českého Senátu do ukrajinského Kyjeva. „Ukrajinci nás sami prosí a zvou, abychom tam jezdili,“ vysvětlil Lipavský, podle kterého je nutné, aby se na ukrajinské představitele v Kyjevě nezapomnělo. 

Dita Charanzová sice nesouhlasí se slovy předsedy ANO Andreje Babiše, že cesta senátorů na Ukrajinu byl marketingový tah, ale nepovažuje tyto cesty za přínosné. 

„Kvituji, že český premiér byl jedním z prvních, kteří navštívili Kyjev. Na druhou stranu si myslím, že návštěv tam byla celá řada a Česká republika už by měla přispět třeba něčím konkrétnějším, například že vyjedná, že Ukrajina dostane kandidátský status země EU,“ říká Charanzová.

Interview ČT24: Senátor Pavel Fischer, předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost (zdroj: ČT24)

Jedním z účastníků cesty představitelů českého Senátu do Kyjeva byl Pavel Fischer (nestr.). V úterním Interview ČT24 Babišova slova o „marketingovém tahu“ odsoudil: „Pan Babiš je zřejmě expert na marketingovou komunikaci, tak mu tímto děkujeme za ocenění. Já mám za to, že pokud by se tam sám vydal, tak by zjistil, že to není o marketingu, ale o lidské solidaritě a odpovědnosti politiků také být tam, kde se píšou dějiny. Ty se dnes píšou v Kyjevě,“ vysvětlil Fischer. 

Pobyt v ukrajinském hlavním městě na senátora silně zapůsobil: „Navštívit parlament, který je v obležení, je zážitek. Protože si uvědomíte, jak sebevědomá či vitální je parlamentní demokracie na Ukrajině. A přitom všude kolem jsou pytle s pískem, protože venku se střílí. Ale na druhou stranu nás chtěli přivést do míst bojů právě proto, že říkali: Za pár měsíců nám třeba tohle nikdo nebude věřit, ruská propaganda už pouští do éteru zprávy, že jsme si to tady všechno jen vymysleli,“ dodal Fischer.