Nakažených covidem v Česku za týden opět ubylo o 15 procent, klesá i počet hospitalizovaných

V úterý přibylo v Česku 8915 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo znovu o 15 procent méně než před týdnem. Případů reinfekce covidem bylo za úterý 1652. Dále také ubývalo hospitalizovaných s nemocí covid-19.  Oproti předchozímu úterý klesl jejich počet o pětinu na 1839, z nichž 94 bylo ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V úterý se znovu snížil i počet testovaných. Podíl pozitivně testovaných na počtu provedených testů na koronavirus však přesto oproti předchozímu týdnu klesl.

Denní počty nově potvrzených případů nákazy postupně klesají přibližně od začátku února. Tehdy přibylo 1. února přes 57 tisíc případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce za den od začátku epidemie v Česku v březnu 2020. Tento týden se zatím drží nárůsty počtu případů za všední den pod devět tisíc.

Vytrvale klesá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel. Ke středě se snížilo v Česku z úterních 450 případů na 436. Nejvyšší je číslo nadále v Praze s 571 případy a nejnižší je nově v Libereckém kraji s 318 případy.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl na jednání sněmovního zdravotního výboru, že počty nových případů stagnují, v některých regionech až mírně klesají, větší zlepšení očekává po příchodu teplého počasí. „S největší pravděpodobností dostaneme do sezony, kdy bude od toho covidu na chvilku pokoj,“ poznamenal.

Podotkl však, že skutečné počty nakažených by mohly být až trojnásobné oproti tomu, co ukazují testy. „Virus si udržuje v populaci neskutečně vysokou prevalenční nálož. Je velká pravděpodobnost, že potkáte nakaženého i v běžném životě,“ varoval Dušek.

Méně lidí se chodí testovat

Kromě počtů nově nakažených se od začátku února stále snižují i počty testovaných na koronavirus. V úterý bylo provedeno přes 25,5 tisíce PCR testů a zhruba 6400 antigenních, zatímco před týdnem bylo PCR testů skoro 28 300 a antigenních asi 6700. Celkově tak bylo v úterý otestováno zhruba o devět procent lidí méně než před týdnem.

Navzdory poklesu množství testovaných se ale ve všech kategoriích testů snížil oproti předchozímu týdnu podíl odhalených případů nákazy. V kategorii preventivního a plošného testování, která je nejpočetnější, podíl pozitivních testů klesl z 26,75 procenta za předchozí úterý na 25,53 procenta.

Také u druhé nejpočetnější indikace –⁠ diagnostické –⁠ pro testování lidí vykazujících příznaky nemoci klesl podíl pozitivních z 37 na 34,5 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 25,05 na 22,64 procenta.

Lidí, kteří skončí s covidem-19 v nemocnicích, ubývá přibližně od poloviny února. Tehdy bylo hospitalizovaných až přes čtyři tisíce, z toho skoro tři sta ve vážném stavu. V posledních dnech se už počet hospitalizovaných dostal pod dva tisíce a množství těžkých případů pod stovku. Zároveň klesají i počty úmrtí lidí s covidem-19. Ještě na přelomu února a března bylo úmrtí kolem čtyř až pěti desítek za den, kdežto v posledních dnech dvě až tři desítky denně.

V Česku s prokázanou infekcí covidu zemřelo celkem 39 640 lidí. Podáno bylo asi 17,5 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Plně naočkováno bylo 6,9 milionu lidí a další posilující dávku vakcíny dostalo 4,1 milionu očkovaných. V úterý bylo očkováno 2700 lidí, tedy o 159 méně než před týdnem.

Zákaz prodeje respirátorů TEX-TECH

Česká obchodní inspekce zakázala prodej respirátoru FFP2 značky TEX-TECH. Podle inspektorů není výrobek dostatečně účinný. Výrobce – který je podle informací z veřejného obchodního rejstříku v konkurzu – jej musí stáhnout z trhu. Informace o něm ČOI nahlásila ministerstvu průmyslu a obchodu a do evropského systému nebezpečných výrobků nepotravinářského charakteru Safety Gate.

Inspekce nechala respirátor TEX-TECH otestovat v akreditované laboratoři, ukázalo se, že nevyhověl požadavkům na celkový průnik a průnik filtračním materiálem. „Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska má větší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi a kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na označení CE a na návod a informace pro spotřebitele,“ uvedla ČOI.

Respirátory se v Česku sice již nemusí používat ve všech vnitřních prostorách, přesto se bez nich leckdo neobejde. Je třeba nasadit je ve veřejné dopravě nebo u lékaře.

Covid už prodělalo přes 3,8 milionu lidí

V Česku se od začátku koronavirové epidemie v březnu 2020 laboratorně prokázalo přes 3,8 milionu případů covidu-19. Tempo růstu nákazy začalo výrazně růst loni v listopadu a pak letos v lednu a únoru, kdy laboratoře dvakrát vykázaly přes 50 tisíc nakažených za den. Rekordních 57 243 případů přibylo letos 1. února, poté začaly počty klesat. V posledních týdnech tempo přírůstků klesá či stagnuje, nyní přibylo 100 tisíc případů za 14 dní, což bylo stejně jako předtím (dříve to bylo jedenáct dní).

Dosud se prokazatelně nakazilo 3 808 101 lidí, tedy zhruba 354 tisíc na milion obyvatel. Podle serveru ourworldindata.org je tak Česko dvacátou nejvíce zasaženou zemí podle poměrného počtu nakažených (ještě na začátku roku byla osmá, pak ale začala ve srovnání s dalšími zeměmi v žebříčku klesat, začátkem března byla Česká republika sedmnáctá, v polovině března dvacátá). Z celého světa jsou na tom nejhůře Dánsko (523 959 případů nákazy na milion obyvatel) před Andorrou (513 329) a Islandem (487 572).

V Německu počty nakažených rostou

V Německu za uplynulý den přibylo 268 477 nových případů koronavirové infekce. Sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených v týdenním úhrnu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je ve středu na hodnotě 1663 a proti úterní hodnotě 1703,3 tak mírně klesla.

Denní bilance potvrzených případů covidu-19 v Německu v posledních dnech klesaly, v úterý a ve středu ale opět vyšplhaly nad 200 tisíc potvrzených případů. Údaje zveřejňované v pondělí však bývají nižší a o víkendu hlásí počty nakažených méně zdravotnických zařízení. Odborníci rovněž předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen.

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 20,8 milionu lidí. Nákaze podlehlo 129 112 osob, z toho 348 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 329 lidí.

Šanghaj rozšiřuje covidový lockdown. V nejlidnatějším městě Číny se za poslední den potvrdila nákaza šesti tisíc lidí, i když jeho východ již je uzavřený. Nově úřady nařídily uzávěru i některých čtvrtí na západním břehu řeky Chuang pchu. Začne v pátek. Lockdown bude pětidenní do úterý. Obyvatelé v uzavřených částech Šanghaje nesmějí opouštět domovy.

Podle agentury Reuters bylo během posledního dne hojně sdíleno video z obřího šanghajského kongresového centra, které bylo dočasně změněno na jedno z karanténních zařízení, do nichž jsou všichni lidé s pozitivním testem posíláni. „Žádáme vysvětlení! Opakovaně tu dochází k přenosům nákazy, na toaletách není voda, všude je špína,“ stěžuje si na videonahrávce skupina lidí zdravotnickým pracovníkům v ochranných kombinézách.

Stovky milionů vakcín se vyhazují

Zdravotní úřady ve Francii musely vyhodit 218 tisíc dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od společnosti AstraZeneca, informoval deník Le Monde. Po celém světě se vyhodí stovky milionů dávek očkování proti koronaviru kvůli jejich datu spotřeby.

Do konce března prošla v bohatších státech trvanlivost přibližně 240 milionům nevyužitých vakcín proti covidu, vyplývá z dat britské analytické společnosti Airfinity. Z toho 73 procent tvoří dávky očkovacího preparátu od firmy Pfizer, který je na Západě nejrozšířenější. Dalších 18 procent prošlých vakcín pochází od společnosti AstraZeneca.

Podle Airfinity je navíc odhad počtu vyhozených vakcín podhodnocený kvůli nedostatku informací z chudších a rozvojových zemí. V těchto státech velmi pravděpodobně prochází ještě více dávek než na Západě, uvedla mluvčí společnosti Sarah Harperová.

Důvod je podle francouzského deníku jednoduchý, bohatší země se od října 2021 hromadně zbavují přebytečných dávek, někdy těsně před vypršením jejich použitelnosti. Očkování darují převážně prostřednictvím programu COVAX, jehož cílem je zásobit vakcínami právě chudší státy. Příjemci očkovacích preparátů ale jen v prosinci 2021 odmítli více než sto milionů dávek z důvodu jejich krátké doby použitelnosti.

Například Nigérie přijala v říjnu 2021 celkem 2,6 milionu dávek od společnosti AstraZeneca, včetně půl milionu dávek z Francie, kterým zbývaly jen čtyři až sedm týdnů trvanlivosti. Jejich kontrola nigerijskými úřady trvala v průměru 20 dní. Podle dokumentů, které měli k dispozici novináři z Le Monde, zdravotníci stihli podat pouze 1,53 milionu dávek, zbytek se musel vyhodit.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl ovšem na sněmovním zdravotnickém výboru, že nelze žádného jeho předchůdce kvůli objednání přebytečných vakcín kritizovat. „To, že všechny země EU mají více dávek než potřebují, není chyba žádné země a žádného ministra,“ řekl.

Podle něj se chce Česko podílet na tom, aby byly proočkované proti covidu-19 i chudší země Afriky, Asie nebo Ukrajina či Moldavsko. „Jsme připraveni se na tom podílet tak, že darujeme vakcíny,“ upřesnil.