Vláda upraví zákon o evidenci skutečných majitelů. Vyzvala ji k tomu Evropská komise

Vláda na výzvu Evropské komise upraví zákon o evidenci skutečných majitelů tak, aby Česká republika nepřišla o dotace z Evropské unie. Přehledy o veřejných funkcionářích už také uvádějí bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) jako toho, kdo ovládá koncern Agrofert. Za odbor komunikace ministerstva pro místní rozvoj to oznámil David Hořínek. Přehledy tak zohledňují závěry auditu EK, podle kterého byl Babiš jako premiér ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá Agrofert, byť firmu vložil do svěřenských fondů. Šéf hnutí ANO střet zájmu trvale odmítá.

Evropská komise koncem loňska vyzvala Českou republiku, aby i po odchodu Babiše z čela vlády odstranila systémové nedostatky v problematice střetu zájmů. Komise tehdy uvedla, že nehodlá ani nadále proplatit firmám z holdingu Agrofert peníze ze strukturálních fondů za období, kdy byl Babiš premiérem.

Zástupci komise podle Hořínka během své nedávné návštěvy v Praze zopakovali, že pokud Česko neupraví evidenci skutečných majitelů do souladu s evropskou směrnicí proti praní špinavých peněz, mohl by být zablokován Národní plán obnovy a rovněž evropské dotace na politiku soudržnosti za 550 miliard korun. Reakci ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Evropské komisi v úterý.

„V odpovědi jsme vysvětlili, že evidence skutečných majitelů bude pomocí rychlé novely co nejdříve uvedena do souladu s evropskou směrnicí. Nad úpravou definice skutečného majitele již intenzivně pracují kolegové z ministerstva spravedlnosti,“ uvedl séf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Osoba s koncovým vlivem

Podle evropské směrnice je skutečným majitelem ten, kdo firmu ovládá, a je tedy takzvanou osobou s koncovým vlivem. Český zákon schválený za Babišovy vlády naproti tomu vytvořil dvě kategorie, a to přímý a nepřímý skutečný majitel. U Agrofertu byl jako přímý skutečný majitel s koncovým vlivem dosud uveden manažer holdingu Zbyněk Průša coby správce svěřenského fondu. Babiš byl veden jako koncový příjemce výhod a nepřímý skutečný majitel.

Přehledy o veřejných funkcionářích a jimi ovládaných společnostech ve vztahu k nynější i předchozí vládě jsou součástí odpovědi ministerstva pro místní rozvoj pro Evropskou komisi. Přehledy vedou poskytovatelé dotací, aby neporušili zákon o střetu zájmů.

„Poskytovatelé dotací vycházeli z finálního auditu Evropské komise, a proto ve všech těchto přehledech je Andrej Babiš uveden jako osoba, která ovládá společnosti z koncernu Agrofert. V současnosti intenzivně jednáme o tom, aby tento přehled byl jednoduše použitelný, dostupný a aktualizovaný všem poskytovatelům dotací a zadavatelům zakázek v rámci evropských fondů,“ podotkl Bartoš.

Pochybení v hodnotě pěti milionů

Dopis pro Evropskou komisi potvrzuje také funkčnost kontroly v oblasti střetu zájmů, uvedl poradce ministra pro místní rozvoj Janusz Konieczny. „Ministerstvo průmyslu provedlo kontrolu jedenácti projektů společnosti z koncernu Agrofert, ve kterých shledalo řadu pochybení v objemu necelých pět milionů korun,“ dodal.

Babiš byl podle loni zveřejněných závěrů auditu Evropské komise ve střetu zájmů, protože ovládá Agrofert a zároveň se jako premiér podílel na rozhodování o rozdělování unijních dotací. Podle Komise si Agrofert v souvislosti s evropskými pravidly i českým zákonem o střetu zájmů nemůže činit nárok na proplacení dotací, které české úřady schválily před Babišovým odchodem z čela vlády.

Minulá vláda závěry auditu zpochybňovala a expremiér Babiš případný střet zájmů trvale odmítal.