Testy v Česku zjistily více případů covidu než před týdnem, Německo hlásí znovu rekordní incidenci

Testy v úterý potvrdily nákazu covidem u 12 653 lidí. Oproti minulému úterý jich mírně přibylo, přestože celkové množství provedených testů bylo nižší. Ubývá však hospitalizovaných, naopak dál stoupá týdenní incidence. Německo za poslední den eviduje celkem 262 593 nových covidových případů, sedmidenní incidence je znovu rekordní a dosáhla 1607,1 případu na sto tisíc obyvatel, přičemž předchozí den byla na hodnotě 1585,4. Společnost Pfizer v USA požádala o povolení čtvrté dávky vakcíny pro lidi starší 65 let.

Nově se v úterý potvrdila nákaza koronavirem u 10 715 lidí a u dalších 1938 s pozitivním testem je podezření na reinfekci. Obě čísla jsou nižší než v pondělí, ale vyšší než minulý týden v úterý, kdy bylo nových případů o 230 méně, i když předpokládaných reinfekcí o 37 více. Mezitýdenní nárůst nebyl velký, pokračoval však třetím dnem v řadě.

V důsledku také dál roste i týdenní incidence. K pondělí byla na hodnotě 505 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, k úterý dosáhla 508 případů na sto tisíc obyvatel. Relativní výskyt nákazy se ale výrazně liší v různých regionech. Z okresů je nejvyšší na severním Plzeňsku (777 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní) a také na Královéhradecku (737) a nejnižší na Jesenicku (268).

V nemocnicích leží 2212 pacientů nakažených covidem-19, z nich 121 je v těžkém stavu. Hospitalizovaných ubylo oproti pondělí i ve srovnání s minulým týdnem.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška vydrží vysoké  počty nakažených koronavirem pravděpodobně do konce března. Za důvod zastavení poklesu považuje vysokou nakažlivost varianty omikron, případně její subvarianty BA.2, a jejich schopnost nakazit i lidi, kteří jsou očkovaní nebo nákazu už prodělali.

Očkování v úterý podstoupilo celkem 3113 lidí. Je to nejméně ve všední den v tomto roce. Zájem o vakcinaci klesá už několik týdnů. Nejčastěji si nyní lidé chodí pro třetí posilující dávku. V úterý ji dostalo 2462 lidí.

Na současný opětovný nárůst epidemie koronaviru nemají podle ministra zdravotnictví uprchlíci z Ukrajiny vliv. Bylo ale mezi nimi zachyceno několik ohnisek, řekl před jednáním vlády Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že jeho resort dokáže ve statistikách odlišit cizince včetně ukrajinských uprchlíků.

„Než se uprchlíci dostanou do rodin, jsou většinou několik dní v centrech, kde přespávají. Tam jsou přítomni i hygienici, my to zachytíme, není to absolutně problém,“ uvedl ministr. Byla podle něj zachycena dvě nebo tři ohniska, což při tak velkých pohybech obyvatel, které způsobila ruská invaze na Ukrajinu, považuje za normální. Hygienici podle něj tato ohniska izolovali.

Přeočkování na podzim

Evropská unie chystá podle Válka společnou strategii na přeočkování proti covidu na podzim. Zatím ale podle něj není jasné, jakou by se očkovalo vakcínou.

O strategii v současné době diskutují odborníci a své návrhy zašle i Národní institut pro zvládání pandemie, který radí ministru. „Měli by svolat skupinu expertů, která by měla velmi rychle nachystat nějaké společné řešení, kde bychom měli vybrat ta opatření, která se ukázala jako smysluplná,“ řekl.

Bude se tak připravovat na podzim, kdy se očekává další vlna. Může být podle Válka způsobená i nějakou další variantou tak, jako se v lednu projevila vlna omikronu. „Bude stoupat počet pozitivních a budou samozřejmě zbytečně umírat neočkovaní lidé,“ dodal.

Nárůst případů je jen špička ledovce, tvrdí WHO

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že globální růst počtu případů covidu-19 může být pouze špičkou ledovce. Nově infikovaných přibylo v minulém týdnu v porovnání s předcházejícími sedmi dny o osm procent, zároveň se přitom v některých zemích méně testuje.

„Nárůsty (nakažených) se dají očekávat především v oblastech, kde byla uvolněna opatření bránící přenosu nemoci. V mnoha zemích jsou přitom nepřijatelně vysoké hladiny mortality,“ řekl ve středu podle agentury Reuters ředitel WHO.

Epidemie v Německu sílí

Německo za poslední den hlásí  262 593 nových covidových případů, sedmidenní incidence je znovu rekordní a dosáhla 1607,1 případu na sto tisíc obyvatel, přičemž předchozí den byla na hodnotě 1585,4. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI).

Koronavirová pandemie je v Německu opět na vzestupu. Ještě před týdnem zaznamenal RKI 215 854 nově nakažených. Počet úmrtí je ale nižší. Za posledních 24 hodin RKI hlásí 269 úmrtí v souvislosti s covidem, zatímco před týdnem jich přibylo 314.

Od začátku pandemie před dvěma roky eviduje RKI dohromady 17 695 210 prokázaných případů koronavirové infekce. Skutečný počet by přitom mohl být mnohem vyšší, protože mnoho případů zůstává nerozpoznáno. Celkový počet lidí, kteří v zemi s 83 miliony obyvatel zemřeli v souvislosti s covidem, dosáhl 126 142. Počet uzdravených RKI odhaduje na 13 931 900.  

Čtvrtá dávka

Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce. Zásadní otázkou by v případě udělení povolení bylo, jak dlouho po třetí dávce by se doporučilo jít na očkování znovu, napsala agentura AP.

Pfizer uvádí, že podle údajů z Izraele senioři po čtvrté dávce mají dvakrát menší riziko propuknutí covidu-19 a je u nich čtyřikrát menší nebezpečí těžkého průběhu onemocnění.

Americké úřady nyní povolují a doporučují celkem tři dávky vakcín proti covidu, přičemž za základní naočkování jsou považovány dvě injekce. Podle expertů tři dávky poskytují vysokou míru ochrany před vážným covidem-19 či dokonce úmrtím, nejsou však tak dobře účinné vůči mírnějším průběhům.