Putin si plní svůj sen. Jedině absolutní sankce ho můžou přivést k rozumu, prohlásil Topolánek

UK: Ekonomické dopady války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Bývalý premiér Mirek Topolánek trvá na tom, že jedině absolutně drastické sankce vůči Rusku mohou změnit agresivní jednání země vůči Ukrajině. Čím budou sankce polovičatější, tím bude konflikt podle Topolánka delší a jeho následky hrozivější. Dokáže si představit, že Západ se obejde bez ruského plynu a ropy. Mirek Topolánek byl hostem Událostí, komentářů.

„Jedině absolutní obchodní embargo může přivést Vladimira Putina k rozumu. V loňském roce inkasoval 250 miliard dolarů z ropy a plynu. Za současných cen je to zhruba 400 miliard ročně, a když bude prodávat za sníženou cenu, tak je to pořád 300 miliard dolarů ročně,“ upřesnil Topolánek. 

Zároveň dodal, že Putin stále svou ropu prodává do zemí jako Čína, Indie a některým západním společnostem. Navíc má devizové rezervy ve zlatě. 

V případě Německa je podle Topolánka pochopitelné, že je vůči tvrdším sankcím velice opatrné. „Německo si nechce nechat vzít platební styk s Ruskem, protože je nejvýznamněji závislé nejen na ropě a plynu, ale i uhlí,“ dodal expremiér.  

Topolánek si myslí, že Západ je schopný se bez ruského plynu a ropy v budoucnu obejít. „Krátkodobě řešitelné to je. Letošní topná sezona je víceméně zajištěna, spíše se jedná o konec roku, to by bylo za vyšší cenu,“ sdělil.

Vzhledem ke konfliktu si Topolánek neumí představit, že by Evropa byla dál na dodávkách z Ruska závislá. „Musíme odejít od ruského plynu a ropy. Musíme zvýšit domácí těžbu v Evropě, musíme navýšit dodávky z Alžíru a Norska, případně z dalších zemí. Musíme se s tím vypořádat, případně budeme hledat úspory. Já si nemyslím, že je možné zůstat na ruském plynu,“ konstatoval Topolánek.

Místopředseda Českomoravská konfederace odborových svazů Vít Samek soudí, že Německo si v případě sankcí zvolilo ekonomický cíl. „To znamená, aby dopady na ekonomiku byly co nejmenší,“ vysvětlil.

Česká republika ale podle něj není v takovém postavení jako Německo. „Přesvědčili jsme řadu lidí, aby si budovali plynové kotlíky v každé domácnosti, a dneska jim řekneme, že nebude plyn? Ty dopady na veřejnost by byly asi drsné,“ podotkl Samek.  

Putin hraje svoji hru

Topolánek také upozornil na touhu ruského prezidenta vlastnit velké impérium. „Putin se nezměnil vůbec, hraje od začátku svoji hru. Od začátku má svůj velký sen o návratu k impériu, akorát bych řekl, že se časem kromě těch psychopatických sklonů dostavují prvky paranoie. On je opravdu v izolaci. Z toho, jak probíhá ten konflikt, je vidět, že nedostává buď ani všechny informace a s tím, jak je zahnaný do kouta, tak válku eskaluje a už nerozlišuje mezi vojenskými a civilními cíli,“ řekl Topolánek.

Podle bývalého premiéra je Putin schopný zajít kamkoliv, protože chce vrátit Rusku jeho důležitost a pozici velké mocnosti. „Jednat s ním bude čím dál složitější,“ uzavřel Topolánek a dodal, že i země jako Francie, Turecko nebo Izrael vyjednávají s Putinem o uzavření míru na Ukrajině, protože tím hájí svoje vnitřní zájmy.