Čeští policisté pomáhají na maďarských a makedonských hranicích. Zadrželi už tisíce migrantů

Události: Čeští policisté stráží hranice Maďarska a Severní Makedonie před migranty (zdroj: ČT24)

Do Maďarska odjelo čtyřicet českých policistů, aby opět pomohli s ochranou vnější hranice schengenského prostoru před nelegální migrací. Hlídkovat budou podél 175 kilometrů dlouhého pomezí se Srbskem.

Prostor na maďarsko-srbské hranici chrání menší plot z ostnatého drátu a větší, vybavený počítačovou technikou na detekci pohybu. Přesto podle tamních úřadů přibývá pokusů o nezákonný vstup na území Unie. Poslední český kontingent jen v prosinci zadržel téměř šest tisíc běženců.

A podobná situace je na makedonsko-řecké hranici. I tam aktuálně s ostrahou vypomáhá 40 českých policistů. Přes ostnatý plot nebo horskými cestami se denně snaží desítky migrantů dostat do Evropy. Společné hlídky českých a makedonských policistů slouží ve třinácti hodinových směnách.

„Policisté slouží se zbraní, v uniformě a mají k dispozici vybavení a techniku, tedy například terénní vozidla, termovize,“ vypočítává David Heřman z policejního prezidia. 

Richard Samko v reportáži ze Severní Makedonie
Zdroj: ČT24

Reportér Richard Samko se sám na hranicích v Severní Makedonii přesvědčil, že termovize policistům pomáhá přesně určovat polohu uprchlíků, kteří se v noci snaží dostat přes hranice a nemají tušení, že je někdo sleduje.

„Termovize nám umožňuje i v naprosté tmě přesně určit polohu migrantů a kolegové, kteří s termovizí pracují, navigují hlídku,“ vysvětluje David Schen, jeden z účastníků mise v Severní Makedonii.

Policisté také zachraňují zraněné migranty

Policisté často migranty nacházejí i ve vozech, ve kterých se je snaží přes hranice převézt převaděči. Richard Samko si na hranicích vyslechl i příběh o běženci, který se do Srbska chtěl dostat vlakem. Když na něj naskakoval, upadl a vlak mu obě nohy rozdrtil. Jako první mu pomohli právě čeští policisté. Šlo prý už o několikátý podobný případ.

„Šlo o velmi těžký terén, byla tma. Ve chvíli, kdy ho našli, zabránili krvácení a pak ho předali makedonským zdravotníkům,“ vypráví Schen.

Vloni poprvé po třech letech počet migrantů zadržených českými policisty v Severní Makedonii klesl. Kvůli covidové situaci se z pravidelných osmi kontingentů uskutečnila jen polovina. Běžence úřady v makedonské Gevgelii vrací zpět do Řecka. Ale řada z nich se potom pokouší překročit hranice znovu.