Koalice jednala o platech, energiích i covidu. Výsledky ale oznámí až ve středu

Události: Koaliční jednání (zdroj: ČT24)

Výsledky jednání o vývoji platů ve veřejné sféře a dalších tématech chtějí představitelé pěti stran vládní koalice sdělit veřejnosti až ve středu po jednání kabinetu. Představí i způsob pomoci lidem v souvislosti se zdražujícími energiemi. Tématem úterní debaty koaličních lídrů měla být také další strategie boje s epidemií covidu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před jednáním řekl, že by by ponechal růst platů ve veřejné sféře podle Babišovy vlády.

„Jsme si vědomi vážnosti situace, ve které se někteří lidé kvůli zdražování energií nachází. I proto jsme dnes jednali o tom, jak jim pomoci a nenechat je v nejistotě. Po zítřejším jednání vlády představíme naše řešení,“ uvedl v úterý na sociálních sítích premiér Petr Fiala (ODS). „Pracujeme na novelizaci zákona o státní sociální podpoře tak, abychom mohli efektivně a rychle pomáhat,“ informoval Jurečka.


Jednání koaličních lídrů začalo v 16:00 a skončilo kolem 19:00. „Po jednání nebude co sdělovat, tohle je pracovní jednání, klíčové je jednání vlády, po níž bude samozřejmě vše řečeno na tiskové konferenci,“ napsala šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Jedním z témat jednání mělo být možné plošné zvyšování platů ve veřejném sektoru. Minulá vláda počátkem listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1400 korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dal už dříve najevo, že s tím nesouhlasí, podle něho by zvýšení platů nemělo být plošné.

Jurečka by preferoval návrh minulé vlády

Jurečka při příchodu na jednání řekl novinářům, že by spíše preferoval variantu původního vládního rozhodnutí. Poukazoval však na to, že je třeba respektovat státní rozpočet a zdůrazňoval nutnost hledání úspor v rozpočtu. K tomu podle něj můžou pomoci změny v navyšování platů. „Případná změna parametrů může být jednou z cest, jakým způsobem dokázat snižovat deficit státního rozpočtu a už ho nezvyšovat,“ řekl. Nechtěl dopředu prozrazovat, zda by třeba rostly platy odlišně u různých profesí.

Jurečka před jednáním také upozornil na to, že návrh rozpočtu, který bývalá vláda předložila, s částkou na zvýšení platů nepočítal. Nová vláda chce připravit svůj návrh státního rozpočtu. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím ale nesouhlasí. „Návrh státního rozpočtu se zvýšením platů ve veřejné sféře počítal od samého počátku,“ uvedla na sociálních sítích.

Ministerstvo práce v podkladech pro bývalou vládu a její listopadové rozhodnutí uvedlo, že by přidání stálo státní rozpočet 9,79 miliardy korun a rozpočty krajů a obcí 3,83 miliardy korun. Z veřejného zdravotního pojištění by bylo potřeba 2,37 miliardy korun. Dohromady by tak šlo téměř o 16 miliard korun.

V případě rostoucích cen energií nabízí Jurečka dvojí řešení. Většinu standardních případů navýšení cen energií by podle něj měla pokrýt upravená výše příspěvku na bydlení. U extrémních výkyvů by měla občanům pomoci úprava dávek mimořádné okamžité pomoci.

Televize CNN Prima News informovala s odvoláním na prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jana Wiesnera, že vláda by ve středu měla rozhodnout o testování zaměstnanců, kteří nepodstoupili třetí kolo očkování. Test by pro ně měl být povinný od 10. ledna. Podle Wiesnera by testování mělo být dvakrát týdně. Považuje téměř za jisté, že vláda nový režim testování schválí.