Sněmovní výbor odložil jednání o vydání Babiše. Žalobce podle jeho členů nereaguje na dotazy

UDÁLOSTI: Nové průtahy hrozí v případu dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Mandátový a imunitní výbor nové Poslanecké sněmovny přerušil jednání o žádosti státního zástupce o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. Poslanci z výboru tvrdí, že nedostali od dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha potřebné podklady a že státní zastupitelství na jejich požadavky nezareagovalo. To však odmítlo, že by bylo nečinné.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývají policie a státní zastupitelství již šest let a Andreje Babiše vydaly k trestnímu stíhání již dvě předchozí sněmovny – poprvé coby poslance a ministra financí, podruhé coby poslance a premiéra. Nyní je ve sněmovně třetí žádost, zatím se ale nedostala z mandátového a imunitního výboru. Ten jednání o žádosti přerušil.

Podle jeho členů žalobce Jaroslav Šaroch ani po dvanácti dnech nereagoval na žádost o zpřístupnění spisu. Poslanci jsou k Šarochovi kritičtí, a to bez ohledu na politickou příslušnost. „Nedostali jsme jakoukoli odpověď. Jakákoliv známka života chybí, “ uvedla předsedkyně výboru Helena Válková (ANO). Člen výboru Marek Benda (ODS) hovoří o „zvláštním přístupu“ Šarocha. „Ale v tomto případě jsme viděli tolik průtahů, že je to možná jeho styl práce,“ poznamenal.

Státní zastupitelství se hájí, že na dopis reagovalo. Jeho mluvčí Aleš Cimbala však nechtěl ozřejmit, jakou podobu reakce měla. „Není na místě popisovat jednotlivé procesní úkony i ve vztahu k mandátovému a imunitnímu výboru. Každopádně komunikace probíhá,“ uvedl.

K Šarochovi nyní míří ze sněmovny druhý dopis. „Dostane dopis, aby nám sdělil okamžik, od kdy bude zpřístupněn spis,“ přiblížila Válková, co žalobci píše.

Šaroch odmítl, že by odkládal rozhodnutí o žalobě

Šarocha si chtějí poslanci pozvat i na jednání výboru. K jeho práci na kauze Čapí hnízdo mělo v minulosti výhrady nadřízené státní zastupitelství. Žalobce podle něj způsobil průtahy tím, že včas nenechal vyslechnout některé svědky.

Žalobce Šaroch dosud vydal dvě zásadní rozhodnutí. Předloni v září stíhání Babiše zastavil a letos v srpnu věc vrátil policii k došetření – právě kvůli výslechům nových svědků, což mu vyčítala nadřízená instituce. Šaroch nicméně jednoznačně odmítl, že by odkládal rozhodnutí, zda podá žalobu, byť připustil, že „možná to tak vypadá“.

Babiš, který je v kauze obviněn v souvislosti s evropskou dotací, je přesvědčen, že žádost o vydání poslanci nakonec vyslyší. „Samozřejmě, že mě vydají,“ předpokládá. Neozřejmil, zda je k tomu sám vyzve, připomněl však, že v minulosti tak učinil.

Konečné slovo v žádosti o vydání bude mít celé sněmovní plénum. Postoj mandátového a imunitního výboru je pouze doporučující, jeho členové se však mohou seznámit s více podrobnostmi než ostatní poslanci.