Pohonné hmoty dál zdražují, firmy zvyšují ceny výrobků i služeb až o desítky procent

Události: Ceny pohonných hmot stále rostou (zdroj: ČT24)

Cena benzinu v průměru přeskočila sedmatřicet korun za litr, nafta šestatřicet. To zvyšuje tlak na domácnosti i firmy. Ceny se přitom odvíjejí od situace na světových trzích, které reagují na nedostatek suroviny. Analytici očekávají, že se situace zlepší zřejmě až v příštím roce. Pohonné hmoty tak ještě pár týdnů zřejmě zdražovat budou.

Některé firmy už vysoké ceny pohonných hmot promítají do konečných cen pro zákazníky. Zdražují výrobky, ale i služby - někdy i o desítky procent.

„To nejprudší zdražování je už pravděpodobně za námi. Dá se očekávat, že kartel OPEC a ti další nejvýznamnější producenti budou nadále pokračovat ve zvyšování produkce a už ve druhém čtvrtletí budoucího roku by se nedostatek ropy měl vyrovnat,“ uvádí analytik Finlord Boris Tomčiak.

Část firem už vysoké ceny pohonných hmot promítá do konečných cen pro zákazníky. Zdražují výrobky, ale i služby, někdy i o desítky procent. Například v Mostě se cena jízdenky zvedne ze sedmnácti korun na dvacet. „Jízdné se zdražuje poprvé po dvanácti letech. Je zapotřebí si připomenout, že rostou veškeré vstupní energie, veškeré vstupy,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Mostu a Litvínova.

S rostoucími náklady bojují i české dopravní společnosti. „Námořní doprava stoupla až čtyřikrát, ale extrémně narostly i ceny pohonných hmot v České republice a to je výrazný náklad pro celou naši společnost,“ uvádí výkonný ředitel firmy Bidfood Czech Republic Lukáš Dědek.

„Teď do toho promluvily i jiné faktory, jako neuvěřitelné zdražení všech obalových materiálů ať už plastových nebo papírových řádově o třicet až čtyřicet procent,“ odhaduje.

Další potravinové společnosti se snaží na palivech od začátku šetřit. „Náklady se obecně plošně zvyšují o 25 až 30 procent. My ale určitě nebudeme toto zdražení promítat do finální ceny pro zákazníka,“ reaguje manažer dopravy ve firmě Košík Lukáš Rosol s tím, že si zatím ubírají z vlastní marže.

Příplatek za dopravu pro zákazníky zvýšila například společnost DPD. Ceníky upravují každý měsíc podle toho, jak rostou nebo klesají ceny u stojanů čerpacích stanic. „V současné době ten index je 8 procent, ale pokud cena nafty klesne o pět korun, tak se o jedno procento ten index sníží,“ vysvětluje generální ředitel přepravní společnosti Miloš Malaník.

Pokud ale ceny pohonných hmot dál porostou, jejich zákaznici za přepravu balíků zaplatí zase o další procento víc.