Korespondenční volba ze zahraničí míří do sněmovny. Má šanci projít

Události: Korespondenční volba ze zahraničí míří do sněmovny (zdroj: ČT24)

Češi žijící v zahraničí zřejmě budou moci volit korespondenčně. Návrh, aby mohli takto hlasovat ve sněmovních a prezidentských volbách, bude jedním z prvních bodů, které by měla projednat nově ustavená sněmovna. Senátem už prošel. Podporu novele avizovali zástupci většiny stran. Se zavedením korespondenční volby ze zahraničí počítá i nově vznikající vláda.

Češi žijící v zahraničí dosud mohli volit pouze na zastupitelských úřadech. V dalších volbách by ale vzhledem ke shodě budoucí vládní koalice mohli  hlasovat korespondenčně.

„Vedle stavebního zákona to je jedna z prvních norem, které se dají udělat a ukázat lidem, že co máme v programu, myslíme vážně,“ uvedl předseda STAN a možný budoucí ministr vnitra Vít Rakušan.

Vedle sněmovních voleb by se podle zástupců horní komory mělo korespondenční hlasování týkat i těch prezidentských. Účinnost zákona navrhují od příštího roku. 

Podporu má návrh i u dalších stran pětikoalice. „Určitě počítáme s tím, že v tomto funkčním období chceme zavést korespondenční volbu,“ potvrzuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Souhlasí s ním i místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Pokud jde o korespondenční volbu v zahraničí, tady bych chtěl výslovně zdůraznit v zahraničí, tak ji chceme podpořit,“ upřesnil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti je naopak SPD a výhrady mají i politici hnutí ANO. Obávají se hlavně o transparentnost takových voleb. „Musely by tam být jasné pojistky zajištění toho, že to nebude zneužito,“ komentovala návrh předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury není možné v korespondenční volbě ze zahraničí zajistit bezpečnost a hrozí, že volby kdokoliv snadno zpochybní.

Při říjnových volbách bylo na seznamu voličů v zahraničí necelých 19 tisíc lidí. Platný hlas odevzdalo 13 tisíc z nich. „Když si to srovnáme s číslem, že v zahraničí žije zřejmě 600 tisíc občanů, tak to jenom ukazuje, jak je komplikované volit,“ myslí si místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.