Ustavující schůze nové sněmovny se blíží. Strany ještě musí dojednat rozdělení funkcí v dolní komoře

Události: Strany a koalice se chystají na ustavující schůzi nové sněmovny (zdroj: ČT24)

Na přípravu ustavující schůze nové sněmovny už zbývá jen asi týden. Začne v pondělí 8. listopadu ve dvě odpoledne. Navržený pořad obsahuje sedmnáct bodů. Vše ale zákonodárci během jediného dne nestihnou, a to s ohledem na lhůty dané jednacím řádem. Příští týden se ještě odehrají další schůze ohledně uspořádání dolní komory. Od uzavřených dohod se pak může odvíjet i průběh samotné schůze. K projednávání zákonů může sněmovna přistoupit až po svém ustavení.

„Kluby se musí domluvit. Měly by nějak komunikovat, vyjít si vstříc. Jestli se to nestane, bude schůze minimálně třídenní, jako tomu bylo před čtyřmi lety,“ upozornil bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Že se schůze protáhne na několik dní, očekává kandidátka na post předsedkyně dolní komory a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní se ale jedná o běžnou záležitost. „Sto osm (poslanců, pozn. red.) je jasná většina, kterou tvoří dvě koalice – SPOLU a Piráti se STAN. Takže neočekávám, že bychom se měli na něčem zadrhnout,“ podotkla.

Nové rozložení politických sil ve sněmovně přiřklo většinu sto osmi hlasů pětici stran, které připravují vládu. ODS má 34 poslanců, STAN 33, lidovci 23, TOP 09 čtrnáct a Piráti čtyři. Nejsilnějším klubem zůstává ANO se 72 zákonodárci. Směřuje však do opozice.

Otazníky ve vedení výborů i sněmovny

Každý klub ve sněmovně už zná svého předsedu. Poslance za ANO řídí současná ministryně financí Alena Schillerová. Klub SPD dál vede Radim Fiala. V čele poslanců ODS pokračuje Zbyněk Stanjura, lidovci si zvolili Marka Výborného a TOP 09 Jana Jakoba. Jan Farský pokračuje coby předseda poslaneckého klubu STAN. Stejnou funkci u Pirátů obhájil Jakub Michálek.

Zástupci stran budou řešit ještě například obsazení předsednických funkcí ve výborech. Po několika jednáních je už na stole možné rozložení jejich šéfů – i když zatím bez personálních nominací.

Řeší se ale i obsazení vedení sněmovny. V předchozím volebním období měla dolní komora celkem pět místopředsedů. V tom novém jich má být o jednoho víc. Dva posty by měly připadnout ANO – o nominantech by měl klub hlasovat 2. listopadu. Ucházení se o nominaci zatím stále zvažuje i Vondráček. Mluví se už i o jménech kandidátů dalších stran.

Na koho ale křeslo ve vedení dolní komory, dle slov koalice SPOLU, početně nevychází, má být SPD. „To se nám rozhodně nelíbí a budeme nadále prosazovat poměrné zastoupení. Když je někdo ve vedení sněmovny, tak má více informací o chystaných schůzích,“ reagoval předseda SPD Tomio Okamura. Od strany zároveň zazněla kritika k vyššímu počtu místopředsedů, než bylo doposud.

Piráti chtějí změny ve způsobu řízení sněmovny

V minulém volebním období sněmovna jednala na rekordním počtu schůzí. Bylo jich 120. Schválila na nich přes 320 zákonů. Neprojednaných jich s koncem volebního období zůstalo 340. To je ve srovnání s dřívějšími lety vůbec nejvíce. Někteří politici připomínají, že běžnou agendu zbrzdila epidemie covidu-19.

ANO, kterému patřil post předsedy dolní komory, hodnotí volební období jako úspěšné. Způsob řízení ale mnohdy čelil kritice. „Myslím, že takový chaos jako v minulém volebním období už se nikdy nezopakuje. Musí to mít nějaká pravidla, meze vzájemné slušnosti, neponechávání opozičních návrhů neprojednaných,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„V rekordním roce 2020 jsme přijali 128 zákonů. Byli to zejména opoziční poslanci, kteří často navrhovali změny, mimořádné schůze, diskusní body,“ oponoval Vondráček.

Pekarová Adamová mluví o uzavírání a dodržování dohod i otevřenosti vůči opozičním návrhům. „Považuji za naprosto jednoznačné, že bychom měli být vstřícní k opozičním stranám. Je předčasné hovořit o změnách jednacího řádu. Spíše je to o praktickém uchopení toho, který máme,“ míní.

O změnách, stejně jako v minulém volebním období, ale uvažují Piráti. „S tím bych nejdříve seznámil předsedkyni Pekarovou, ale máme to připraveno. Uvědomujeme si mezery, pokud jde o efektivitu jednání. Faktické poznámky jsou zneužívány k osobním útokům,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Michálek.

Lepší komunikace

Obě koalice se shodují, že chtějí zlepšit komunikaci mezi kluby a efektivitu nechtějí měřit počtem zákonů, ale jejich kvalitou. „Nemáme ambici přijímat stovky zákonů a novel. Musíme se soustředit na klíčové oblasti, které pálí občany. Čeká nás debata nad důchodovou reformou a podobně,“ nastínil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Výborný.

Místopředseda STAN Petr Gazdík se domnívá, že by poslanecké kluby měly více mluvit s vedením dolní komory. „A sněmovna by měla být předvídatelnější a jasnější. Neměli bychom trávit čas jen tím, co bude na programu schůze,“ zdůraznil.