Lidé s nařízenou karanténou volili z okének aut. Jejich hlasy zůstanou do soboty zapečetěné

UDÁLOSTI: První lidé v Česku odevzdali hlasy ve sněmovních volbách (zdroj: ČT24)

Ve středu již hlasovali první lidé v letošních sněmovních volbách. I když jejich řádný termín bude až v pátek a sobotu, uprostřed pracovního týdne mohli do 17 hodin přijet autem na speciální drive-in volební místa lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nákaze covidem-19, případně mají nařízenou karanténu kvůli podezření, že se mohli touto nemocí nakazit. V celé republice bylo 82 drive-in stanovišť. Auta na ně přijížděla většinou jen zřídka, v některých krajích dorazily jen desítky lidí. Lidé v karanténě budou moci volit i doma, kam za nimi přijde komise s přenosnou schránkou. Musí si ji však objednat na své radnici, a to nejpozději do čtvrtečních 20 hodin.

Hlasování na drive-in volebních místech začalo v 8:00 a skončilo v 17:00. Na každé z 82 míst mohli přijet pouze lidé s trvalým pobytem v okrese, kde stanoviště bylo, případně lidé s voličským průkazem. Ve většině okresů bylo jedno stanoviště, v okrese Klatovy dvě a v Praze jich bylo pět. I tam však musel každý volič na místo, kam spadá podle své adresy.

Zájem byl menší než loni, méně je i lidí v karanténě

Středeční hlasování bylo výhradně pro voliče v izolaci nebo karanténě. Po příjezdu to také musel každý prokázat. Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jírovec doporučoval vzít si potvrzení od krajské hygienické stanice nebo praktického lékaře, případně pozitivní výsledek testu. Byla i možnost sepsat před komisí čestné prohlášení o nařízené karanténě.

V karanténě bylo v pondělí s elektronickou neschopenkou podle statistiky sociální správy 2223 zaměstnanců či živnostníků, kteří si platí nemocenské pojištění. Nakaženo covidem je nyní podle údajů ministerstva zdravotnictví 7900 lidí. Celkem se tedy hlasování mohlo týkat až kolem deseti tisíc lidí. Dorazil ale jen zlomek tohoto počtu. V Ústeckém kraji přijelo za celých osm hodin, kdy to bylo možné, na speciální volební místa 72 lidí, na Vysočině 87, v Olomouckém kraji 61, v Libereckém 46, ve Zlínském 70 a v Královéhradeckém kraji 37 voličů. V Jihomoravském kraji přijelo na volební místa 185 lidí, v Praze 282.

„Nejvytíženější stanoviště bylo v Letňanech, které navštívilo 73 voličů, nejméně vytížené bylo stanoviště na Kotlářce s 35 voliči,“ přiblížil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Z čísel, která jednotlivé kraje zveřejnily, vyplývá, že byl zájem o drive-iny nižší než loni, kdy se takto hlasovalo v krajských volbách. Jak ale připomněl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč, je také zhruba o polovinu nižší počet lidí v karanténě. Výjimkou ze všeobecného poklesu počtu voličů na speciálních stanovištích byl Moravskoslezský kraj, kde letos hlasovalo 257 lidí a loni 234.

Konečné údaje o účasti na drive-in hlasovacích místech budou podle ředitele Jírovce známé ve čtvrtek. „Ráno bude finální číslo, kolik lidí využilo drive-in,“ předeslal. Doplnil, že odevzdané volební lístky komise předají v zapečetěné schránce krajskému úřadu a v Praze magistrátu. Úřady je zabezpečí a v sobotu odpoledne po uzavření volebních místností předají sčítací komisi.

Kdo hlasoval na drive-inu, je vyškrtnut ze stálého seznamu voličů ve svém volebním okrsku. Kdyby mu tedy karanténa do soboty skončila, podruhé již volit nebude moci.

Do čtvrtka mohou lidé z karantény požádat o přenosnou schránku

Kdo nemá auto nebo nemůže kvůli zdravotnímu stavu cestovat na drive-in stanoviště, a přesto chce spolurozhodnout o složení nové Poslanecké sněmovny, možnost volit také dostane. Alternativou k drive-inům bude hlasování do přenosné volební urny. Lidé v izolaci či karanténě však musí zatelefonovat na krajský úřad, případně na pražský magistrát nejpozději do čtvrtečních 20:00 a objednat si ji.

„Je to pro voliče, kteří například nemají osobní automobil nebo se dostali do karantény až po dnešním dnu (středě),“ poznamenal Tomáš Jírovec. Dodal, že je potřeba obrátit se na úřad kraje, kde člověk karanténu skutečně tráví. Voliči, kteří by takto chtěli hlasovat mimo svůj okrsek, nepotřebují v tomto případě voličský průkaz.

Zatím tak učinilo ještě méně lidí, než kolik přijelo ve středu na speciální volební místa. „O hlasování do zvláštní přenosné volební schránky zažádalo v celém Královéhradeckém kraji 11 lidí,“ řekla ve středu v podvečer Martina Svatoňová z kanceláře královéhradeckého hejtmana.

Nic objednávat nemusí pouze lidé, kteří žijí v pobytových zařízeních sociálních služeb, o jejichž uzavření rozhodli hygienici. Zákon stanoví, že za nimi volební komisaři přijdou ve čtvrtek nebo v pátek. Protože je takové zařízení v Česku pouze jedno – odlehčovací služba domova pro seniory v Českých Budějovicích – měli by mít klienti odvoleno již ve čtvrtek ráno.