Vláda musí do čtvrtka poslat návrh rozpočtu sněmovně, rozhodovat o něm bude až ta příští

Události: Návrh státního rozpočtu míří do sněmovny (zdroj: ČT24)

Nejpozději ve čtvrtek musí vláda do sněmovny poslat návrh státního rozpočtu na příští rok. Prezident k němu podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nemá silné výhrady, řekl to po společné schůzce. Ještě na konci srpna Miloš Zeman označil plán hospodaření za málo úsporný a nedostatečně investiční a dokonce pohrozil vetem. Ministryně financí pak rozpočet pozměnila. Schodek dosahuje skoro 380 miliard korun.

„Konkrétní stanovisko jsem neslyšel, ale neměl jsem pocit, že by ze strany pana prezidenta byly nějaké silné výhrady,“ uvedl po jednání ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Výhrady má ale řada opozičních stran, volají po úsporách. A na podpoře rozpočtu se kvůli platům státních zaměstnanců v pondělí neshodla ani koalice.

„Nebylo to jednomyslné hlasování, pro státní rozpočet hlasovali členové vlády za ANO,“ uvedla po jednání ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Nikdo z ministrů za sociální demokracii ten rozpočet nepodpořil,“ reagoval pak Jan Hamáček.

Sociální demokraté chtěli růst o tři tisíce korun. Hnutí ANO ale do návrhu rozpočtu prosadilo zvýšení o 1400 korun vyjma učitelů, u kterých nárůst nebude o pevnou částku, ale o procenta. Neshoda vládních stran zajímala i prezidenta na jednání s vicepremiérem Hamáčkem. Ten po schůzce mluvil o tom, že k debatě o platech by se chtěl vrátit.

Růst platů ve veřejné sféře
Zdroj: ČT24

Otevřeni jednání

Kabinet bude muset po volbách odeslat do Poslanecké sněmovny, která už se sejde v novém složení, státní rozpočet znovu. Další jednání na úrovni vlády by proto mohlo znamenat prostor k úpravám a možná i kompromisům. Šéf ČSSD připustil, že růst by mohl být i nižší, než původní požadavek.

„Na třech tisících jsme se shodli s odbory. My i odbory jsme byli připraveni na nějaké jednání. Pro hasiče, policisty, vojáky je cokoliv nad 1400 lepší než 1400,“ říká předseda sociální demokracie Hamáček.

„Přihlédli jsme i k tomu, že se zrušila superhrubá mzda, dvakrát se navyšuje sleva na poplatníka, počítám s tím, že tu debatu stejně, ať už na jakékoliv úrovni, povedeme znovu,“ reaguje pak ministryně Schillerová (za ANO).

Vývoj po volbách

Strany a hnutí se už teď zabývají tím, jak návrh rozpočtu případně upravit, i když ho bude schvalovat až nová Poslanecká sněmovna. „Tento styl rozpočtu není možno podporovat, je potřeba ponížit platby solárním baronům, je třeba odložit drahé zahraniční armádní nákupy,“ myslí si předseda SPD Tomio Okamura.

„Musí dojít k úsporám v jednotlivých resortech, o tom není pochyb, ale není možné uvažovat, že by ve veřejném sektoru nerostly mzdy o míru inflace, nárůst o 1400 je určitě málo,“ deklaruje předseda KSČM Vojtěch Filip.

Návrh státního rozpočtu na rok 2022
Zdroj: ČT24

Mnozí politici se shodují, že právě rozpočet bude klíčová otázka i v povolebních jednáních. „Jednoznačně jsme schopni vždycky najít úspory, třeba přebujelá státní správa, to množství byrokratů, které stát zaměstnává, se dá zeštíhlit, digitalizovat, zrušit jejich agendy,“ předkládá recept předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Je to rozpočet bez vize, jen cár papíru. A schodkový rozpočet je rok po covidu ostuda,“ kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš. Státní rozpočet v současné podobě se schodkem 376,6 miliard má teď podporu jen jedné z vládních stran. Pokud se rozpočet neschválí do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium.

Počet státních zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Státní správa více zatěžuje kasu

Pro stát pracuje čím dál víc lidí. Příští rok už bude veřejná sféra nabízet přes 489 tisíc míst, což je o desetinu víc než před pěti lety. Stejně setrvale rostou i platy státních zaměstnanců, letos už průměr přesáhl 40 tisíc korun hrubého měsíčně.

Výdělky ve veřejné sféře tak zůstávají vyšší než odměny v soukromé sféře. Potvrzují to i poslední data statistiků, kde hrubá mzda přesáhla 38 tisíc. Celkem stát za platy utrácí už bezmála čtvrt bilionu korun. To je o polovinu víc než v roce 2017. A příští rok tato suma opět poroste.

Průměrný plat ve veřejné sféře
Zdroj: ČT24

Zahrne ji zmíněný rozpočet s plánovaným schodkem bezmála 380 miliard korun. Nikdy v historii český stát nehospodařil tolik v mínusu jako loni, letos a podle plánu i příští rok.

Státní rozpočet na příští rok posoudí až nově zvolení poslanci, současná sněmovna se ale ještě sejde minimálně na dvou schůzích, a to příští úterý. Dopoledne k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k ekologické havárii na Bečvě. A odpoledne k návrhu na zmrazení platů ústavních činitelů.

Bilance státního rozpočtu
Zdroj: ČT24