V sobotu se potvrdila nákaza 409 lidí, o třetinu víc než předchozí týden. V nemocnicích pacientů pozvolna ubývá

Události ČT: Koronavirus v Česku (26. září 2021) (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s předchozím týdnem vzrostl v sobotu počet nově prokázaných případů covidu o třetinu – z 302 na 409. Celkový počet provedených testů byl srovnatelný, respektive nižší v případě těch antigenních. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden třicet případů. Pozvolna ale stále klesá počet pacientů nakažených covidem, kteří jsou v nemocnicích. Je jich 166, z nich třicet je v těžkém stavu.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Sobotních 409 pozitivních testů bylo více nejenom ve srovnání s předchozím týdnem, ale byl to nejvyšší denní přírůstek ve volném dnu od patnáctého května. V pracovním týdnu přitom epidemie spíše stagnovala, denní přírůstky byly srovnatelné s předchozím týdnem.

Pokud se ale sobotní zvýšené množství nových případů projeví v nemocnicích, bude to až s odstupem. Zatím počet pacientů mírně klesá ze zářijového maxima kolem minulého víkendu – v pátek bylo v nemocnicích 179 lidí nakažených covidem, v pondělí 178 – na nynějších 166 pacientů. Těch v těžkém stavu ale po sobotě přibylo, je jich třicet oproti pátečním sedmadvaceti.

I když se koronavirus šíří v různých regionech rozdílným tempem, v sobotu bylo více nových případů než před týdnem ve většině krajů s výjimkou Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého. V absolutních číslech zaznamenala nejvyšší růst počtu nakažených Praha (devětasedmdesát). Ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji se v sobotu prokázalo kolem padesáti případů.

Za týden přibylo v celé republice třicet případů na sto tisíc obyvatel. V Praze dosáhla týdenní incidence již hodnoty jednapadesát na sto tisíc obyvatel, v Moravskoslezském kraji devětačtyřicet na sto tisíc obyvatel. Naopak v Královéhradeckém kraji se v posledním týdnu prokázal covid jen u devíti lidí ze sta tisíc obyvatel, v Libereckém kraji u deseti. Z okresů vykazuje nejlepší hodnotu Jesenicko, kde za týden neměl ani jeden test pozitivní výsledek, zatímco na Opavsku jich bylo 150, což značí pětaosmdesát nakažených na sto tisíc obyvatel.

Vláda se zatím nechystá zpřísňovat opratření proti šíření koronaviru. Situace je totiž příznivější než loni ve stejném období, kdy denně přibývaly i dva tisíce nakažených. „Nejsme na nějaké trajektorii zhoršující se situace, naopak ta situace je výrazně lepší než v minulém roce,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Podle některých opozičních poslanců stále chybí jasný plán, za jakých okolností by se opatření zpřísňovala. „Ministerstvo musí mít tři plány – situace se bude zhoršovat, zůstane stejná, bude se zlepšovat. Ten plán měl být už dávno představen, měl být prodiskutován,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.  

„Mělo by být jasně stanoveno, když nějakou hodnotu přesáhnete, co se aktivuje a jakým způsobem nastane komunikace mezi organizacemi a orgány, které rozhodují,“ podotkl poslanec Petr Gazdík (STAN). 

Jako první by se omezovaly hromadné akce

Podle Vojtěcha by první plošná omezení přišla v momentě, kdy začnou nemocnice přijímat denně padesát pacientů s covidem. Nejpravděpodobnější model na začátku října nicméně počítá s denními příjmy do dvaceti nakažených lidí.

Prvním zpřísněním opatření by bylo omezení hromadných akcí. „Můžeme se bavit o nějakých režimových opatřeních typu, že by třeba více lidí, kteří jdou na hromadné akce, bylo očkovaných,“ řekl ministr.  

„Oni se snaží donutit lidi, aby se očkovali, na druhou stranu k tomu přistupují tímto způsobem, což si myslíme, že se obrátí spíš v jejich nevoli a spíš na to očkování nejdou,“ komentovala členka zdravotnického výboru sněmovny Hana Aulická Jírovcová (KSČM).  

Vláda schválí hygienická pravidla pro volby. Při hlasování budou povinné roušky i rozestupy

V Česku stále platí hygienická pravidla, která mají zabránit šíření koronaviru a týkat se zřejmě budou i voleb. Přesná pravidla platná ve volebních místnostech projedná v pondělí vláda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předeslal, že bude povinné mít při hlasování nasazenou roušku nebo respirátor, bude také nutné vydezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy.

Jasné již je, že kdo bude mít v době voleb nařízenou karanténu nebo izolaci kvůli nákaze covidem či podezření na ni, bude moci hlasovat na drive-in volebních stanovištích, a to již šestého října, tedy dva dny před řádným termínem voleb. Alternativou je hlasování do přenosné schránky ve dnech voleb, kterou si ale musí nakažení předem telefonicky objednat na radnici.