ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Události: Poslanci interpelovali členy vlády (zdroj: ČT24)

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.

Přestávku na jednání klubu ANO si vyžádal jeho místopředseda Roman Kubíček. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že ministr školství Robert Plaga (za ANO) se z rokování dolní komory omluvil ze zdravotních důvodů. Místopředseda lidoveckých poslanců Ondřej Benešík to označil za „účelovku“ vzhledem k tomu, že Plaga k novele již své závěrečné slovo přednesl dříve a zbývá o ní pouze hlasovat.

Novela, která má po zásahu poslanců uzákonit minimální výši učitelských platů a jejich automatickou valorizaci ve vazbě na průměrnou mzdu, čeká na opětovné schvalování sněmovnou už půl roku. Počítá s tím, že platy učitelů by se ze zákona zvýšily do roku 2023 minimálně na 130 procent průměrné mzdy, což sněmovna schválila v lednu.

Podle březnových senátních úprav by měl být nárůst postupný a zaručit učitelům do budoucna automatickou valorizaci platů.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve uvedla, že změna by znamenala zvýšení učitelských platů o 18,6 procenta a nárůst výdajů státu na tyto platy o 24 miliard korun, což by znamenalo škrty pro ostatní skupiny zaměstnanců placených z rozpočtu. Podle oponentů vláda v čele s ANO nechce přijít o vliv na výši učitelských platů.

Písemné interpelace bez ministrů i poslanců

V úvodu schůze předsedající Tomio Okamura (SPD) přečetl omluvenky šesti desítek poslanců a jedenácti členů vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerský předseda již řadu měsíců na projednávání písemných interpelací nechodí, několikrát je označil za nesmysl. Ústních interpelací se ve čtvrtek odpoledne zúčastnil. Dopoledne poslali omluvy i další poslanci.

Sněmovna se mohla zabývat celkem skoro sedmi desítkami písemných interpelací poslanců. Debatu o části z nich dolní komora přerušila již dříve, kvůli absencím ministrů se na ně nedostalo ani ve čtvrtek. Jen nedopatřením uvedla svůj dotaz k česko-německé smlouvě o zlepšování splavnosti Labe Dana Balcarová (Piráti). Odpovídat měl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), jenž se rovněž z jednacího dne omluvil.

Dolní komora tak prakticky projednala jen několik interpelací občanských demokratů Vojtěcha Munzara a Petra Bendla. Týkaly se například kontrol realitních makléřů, dotací pro skupinu Agrofert z Babišova svěřenského fondu a lesů. Dotazovaní ministři financí Alena Schillerová (za ANO), zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a Havlíček ovšem přítomni nebyli. „Je to smutný pohled tady za mě (do vládní lavice),“ konstatoval Bendl.

Následně propadlo projednávání čtyř desítek písemných interpelací nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) kvůli jeho absenci. Na jednání o svých několika dalších písemných dotazech Volný do jednacího sálu dorazil. Sněmovna zamítla jeho návrh, aby byla debata odročena do přítomnosti dotazovaného Babiše.

Ústní interpelace s Babišem

Premiér dorazil po polední pauze na ústní interpelace. Slíbil při nich například, že kabinet učiní maximum proti zvyšování cen energií. Reagoval tím na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, kroky ale blíže nekonkretizoval.

Premiér odmítl odpovědnost za nárůst inflace, tedy růst spotřebitelských cen. „Je to lež, že můžeme za inflaci, inflace je všude,“ řekl Babiš. Zdůrazňoval, že omezení inflace je záležitostí České národní banky, která by neměla navyšovat úrokové sazby, od nichž se odvíjí úročení komerčních úvěrů.

Michálek se dotazoval na to, jak chce vláda bránit zvyšování cen potravin, bytů, elektřiny a stavebního materiálu a znehodnocování úspor obyvatel. Podíl na tom mělo „nadměrné utrácení vlády na dluh“, uvedl poslanec s odkazem na ekonomické experty.

Babiš odpovídal také na řadu interpelací poslanců ANO - v bloku dotazování dostalo prostor deset zákonodárců, sedm z nich z klubu vládního hnutí. Například Josef Kott chtěl od předsedy vlády slyšet shrnutí vývoje vyšetřování otravy Bečvy, jelikož opozice má podle jeho slov o viníkovi jasno. Premiér se díky dotazům svých poslanců mohl opřít do balíčků klimatických zákonů a hovořil také o úspěších svého kabinetu v oblasti digitalizace státní správy.

Pirátští poslanci Jan Lipavský a Vojtěch Pikal poukazovali na obstrukce, respektive označili interpelace od vládních zákonodárců za frašku.

Mezinárodní smlouvy

Do obědové přestávky sněmovna schválila několik mezinárodních smluv, například o ukončení platnosti dvoustranných investičních dohod mezi členskými státy Evropské unie a o přistoupení k ujednání o označeních původu a zeměpisných označeních.

Projednala také armádní informativní materiály, třeba o účasti vojáků na cvičeních či na zahraničních misích za různá období a informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes české území.

V úvodu schůze poslanci minutou ticha uctili oběti středečního výbuchu v rodinném domě v Koryčanech.