Do voleb se neprosadí hromadné žaloby či oddlužení během tří let. Prioritami zamíchala epidemie, míní Benešová

Události: Zákony ministerstva spravedlnosti se nedaří protlačit sněmovnou (zdroj: ČT24)

Hromadné žaloby nebo oddlužení během tří let, to jsou vládní návrhy ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), které už do voleb neprosadí. Šéfka resortu to zdůvodňuje koronavirovou krizí, která přinesla jiné priority. Část opozice pak viní vládní poslance, že nechtějí podpořit některé návrhy své vlastní ministryně.

V dubnu byla Marie Benešová zklamaná nad poslaneckými změnami novely exekučního řádu. „Bylo na tom neuvěřitelné práce a musím hlavně poděkovat svému týmu, který byl i vůči vám vstřícný, ale jak vidíte, nebylo to nic platné. Tady jste nás chválili, ale výsledek dopadl, jak to dopadne vždycky,“ říkala v půlce dubna v Poslanecké sněmovně.

Přepracování pak Benešová dohodla s opoziční většinou v Senátu. Podobně dopadla i justiční reforma. „Já z ministrů tyto senátní návrhy asi nejvíce podporuji. Nemám s nimi problém, se Senátem,“ hodnotí Benešová. Naopak se jí nedaří dostat své návrhy na pořad jednání Poslanecké sněmovny.

„Věnovala se soubojům o personálie, případně o Nejvyšší státní zastupitelství. A legislativa opravdu nebyla to, co by nějak popoháněla dopředu,“ myslí si předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „No tak vletěl do toho covid. Ten to všechno zvrátil. Jinak by se to asi stihlo,“ hájí se Benešová.

Některé úpravy přitom Česko musí přijímat ve lhůtách daných evropskými směrnicemi. U novely o oddlužení musel resort požádat o roční odklad.

Chyba poslanců ANO?

„Kvůli nevůli poslaneckého klubu hnutí ANO, zvláště předsedy pana Jaroslava Faltýnka, je novela insolvenčního zákona odsouzena k neprojednání,“ hněvá se předseda sněmovního podvýboru pro exekuce, insolvence a oddlužení Marek Výborný (KDU-ČSL). „My se ho jako opozice snažíme dostat na program schůze, ale to je jako tlouct hlavou do zdi,“ přidává se předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Faltýnek rozhovor odmítl s tím, že je v zahraničí. Ministryně poslance hnutí ANO z neprojednání svých návrhů neviní. „Já si nemyslím, že je nepodporují, vždycky tam je něco přednostnějšího, takže to časově prostě nevyšlo,“ myslí si Benešová.

„To není jenom o tom, co chce hnutí ANO, musíte získat pro tisk i ostatní, protože jinak vám to nezařadí na schůzi,“ komentuje pak sněmovní provoz bývalá ministryně spravedlnosti a nyní poslankyně ANO Helena Válková.

Mezi sněmovní priority se nedostala třeba ochrana pro lidi, kteří se v práci dozví o protiprávním jednání včetně korupce a oznámí ho. Podporu poslanců má ministryně spravedlnosti naopak v případě zákona, kterým chce v Česku poprvé zavést pravidla pro lobbisty. Sněmovna ho má na programu mimořádné schůze příští pátek.