Ve školách se měly použít PCR testy, kritizoval senátor Růžička. Antigenní považuje za nespolehlivé

Místopředseda Senátu Jiří Růžička hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ve školách by se měla místo antigenních testů používat PCR metoda, řekl v Interview ČT24 místopředseda Senátu Jiří Růžička (nestr. za STAN a TOP 09). Výsledky antigenního testování jsou podle něj iluzí. Je přesvědčen, že nakažených dětí a studentů může být mnohem víc nebo i méně. Zářijové testování ve školách odhalilo přes sto případů covidu-19.

„Dozvěděli jsme se, že školy žádným velkým centrem nákazy nejsou, protože na jaře bylo z jedenácti a půl milionu (testovaných dětí) zachyceno 0,04 promile pozitivních případů. Teď je to ještě méně,“ řekl Růžička a odhadl, že by mohlo jít o jednu setinu promile pozitivních případů. 

Místopředseda Senátu připomněl svůj dřívější výrok, že testování dětí ve školách přijme jen se skřípajícíma zubama. „Ale pokud to má zajistit, že děti budou normálně chodit do školy, že budou jezdit na různé kurzy, různé akce, tak ty skřípající zuby vydržím,“ uvedl. 

Testování ve školách označil za iluzi. „Těch skutečně pozitivních může být víc, může jich být také méně. Všichní víme, že antigenní testy nejsou příliš spolehlivé, jejich výpovědní hodnota na jaře i teď není mimořádně vysoká. My tak skutečně nevíme, kolik těch pozitivních je,“ dodal.

Testovat by se mělo PCR testy, říká Růžička

Podle Růžičky se několikrát stalo, že antigenní test potvrdil u žáka nebo studenta přítomnost koronaviru, ale kontrolní PCR test už ne. Připomněl také, že Senát tlačil na různé instituce či ministerstvo zdravotnictví, aby se ve školách testovalo spolehlivějšími metodami, čili PCR testy. „Tak bychom získali přesný obrázek, jak to skutečně (ve školách) je,“ dodal. 

Zkritizoval, že v tomto směru se prakticky pro školy neudělalo nic. „Jenom se školám nabídlo, že 'když chcete, tak si to zajistěte to PCR testování, a my vám to zaplatíme'. Nepředstavuji si, že by to takto mělo probíhat,“ řekl Růžička s tím, že by PCR testování vyšlo levněji, a výsledky by byly mnohem přesnější. 

Na otázku, zda bylo správné na začátku školního roku zjistit, jaká je situace, ať už se akce povedla či nikoliv, Růžička odpověděl, že škodlivé to nebylo. Zkritizoval ale to, že ani ve čtvrtek ještě nejsou kompletní výsledky z druhého kola testování, i když už skončilo třetí.  Kritizoval omezení pro netestované žáky, protože se podle něj stejně setkávají mimo školu. 

Růžička zároveň uvedl, že pokud bude vláda v testování ve školách nebo i ve firmách postupovat lokálně na základě epidemické situace, podpořil by to. „Jsem přesvědčený o tom, že plošná opatření nejsou na místě. Jiné je to tam, kde situace volá po nějakých opatřeních, například když se v jedné třídě potvrdí pět pozitivních dětí, tak je samozřejmě potřeba s tím něco dělat,“ řekl. 

Růžička si také myslí, že testy na koronavirus by měly být i nadále hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. „Vláda je (testy) chce, nebo i nějaké instituce, tak si myslím, že by to měl hradit někdo jiný než občan,“ uvedl. Pokud ale člověk bude chtít test jen pro svou kontrolu, například před návštěvou, bylo by podle Růžičky namístě, aby si ho uhradil sám.

Zda je stále potřeba pandemická pohotovost, Růžička komentovat nechtěl. Nechal by to na odbornících. „Byl bych rád, kdyby odborníci, byť s různými názory, o tom rozhodli, a ne aby o tom rozhodovali politici nebo lidé, kteří se v tom orientují pramálo,“ doplnil.