Do Čech v pátek přijdou silné bouřky, teplo ale bude i příští týden

Západní polovinu Čech v pátek odpoledne a večer ojediněle zasáhnou silné bouřky. Doprovodí je silný vítr a přívalový déšť. Úhrny srážek při něm budou kolem 35 milimetrů, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Září letos přináší zatím poměrně stálé, v řadě případů slunečné a také nadprůměrně teplé počasí. Mělo by vydržet i příští týden.

Upozornění před bouřkami platí konkrétně pro Plzeňský a Karlovarský kraj a část Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje v pátek od 14:00 do 22:00. 

Podle meteorologů v těchto oblastech při bouřkách hrozí rozvodnění malých toků a zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Vítr může lámat větve stromů.

Výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

Teplo bude i příští týden

Příčinou příznivého zářijového počasí je tlaková výše a její ideální poloha. Leží totiž nad východní Evropou, proto do Česka v současnosti proudí od jihu teplý vzduch. Na stanici Neumětely na Berounsku bylo ve čtvrtek odpoledne víc než 28 stupňů, což je teplota, která patří spíš na přelom července a srpna. Současné teploty jsou v průměru o šest stupňů vyšší, než je obvyklé. Rekordní ale nejsou. Teplotní rekordy v září se ještě pohybují až kolem třiceti stupňů. Například nejteplejší 9. září v pražském Klementinu je z roku 1973, kdy se tam teplota zastavila dvě desetiny pod tropickou třicítkou.

V teplotách se zatím žádná významná změna nechystá. Odpolední maxima se budou v pátek pohybovat kolem 25 stupňů. O víkendu přibude oblaků, místy bude pršet a zůstane nadprůměrně teplo. Odpolední teploty se budou pohybovat většinou mezi 20 a 25 stupni. V sobotu bude častěji pršet v Čechách, v neděli na Moravě a ve Slezsku.

Ani v příštím týdnu se výrazného propadu v teplotách není třeba obávat. Zprvu bude většinou polojasno s odpolední teplotou kolem 23 stupňů. Až na konci týdne se mírně ochladí, místy se objeví přeháňky a ojediněle zabouří. Teploty budou ještě na začátku druhé půlky září nad dlouhodobým průměrem. Postupně ale budou klesat a nejnižší budou v poslední zářijovém týdnu. To už se ranní minima budou pohybovat kolem pěti a nejvyšší teploty kolem 16 stupňů.