Povinnost ochrany úst pro žáky bez testu fungovat nebude, míní Kuba

Hostem Interview ČT24 byl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (zdroj: ČT24)

Opatření určující to, že žáci, kteří se na začátku školního roku neotestují na koronavirus, by museli mít po celou dobu ve škole zakrytá ústa a nos, podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby fungovat nebude. Na testování PRC metodou ve školách podle něj nejsou dostatečné kapacity. Řekl to v úterním Interview ČT24.

„Obávám se, že to v praxi vůbec fungovat nebude,“ řekl Kuba k podmínce ochrany dýchacích cest netestovaných žáků. Zdůvodnil, že děti se bez roušek a respirátorů budou nadále setkávat například před školou. „Někdy bych doporučoval ministerstvu, aby svá rozhodnutí trochu korelovalo s praktickým životem,“ dodal.

Testování bude primárně probíhat antigenní metodou. Školy budou moci využít i přesnější PCR testy, ty si ale musí zajistit samy. Od státu pak na ně mohou získat příspěvek dvě stě korun. Podle Kuby jsou antigenní testy dobrou variantou, naopak ty PCR reálné nejsou. „V České republice nemáme kapacitu na to, abychom během jednoho či dvou dnů otestovali všechny žáky pomocí PCR testů,“ zdůraznil. Připustil ale, že druhá metoda je spolehlivější.

Sdělil, že Asociace krajů usilovala o vyčlenění peněz na navýšení kapacit ve všech krajích. „Bohužel jsme se na tom s ministerstvem nebyli schopni domluvit,“ podotkl. Žáci a studenti mohou předložit také potvrzení z testovacích center. Kapacity v nich dokáží podle Kuby kraje se začínajícím školním rokem navýšit.

O testování ve školách jednala v úterý ráno Asociace krajů. „Dostali jsme informaci z ministerstva školství, jak jsou připraveny zásoby testů a jak budou rozvezeny. Je to stejná technika, na kterou jsme už všichni byli zvyklí, takže si myslím, že pro ty školy to není vůbec nic nového,“ nastínil.

Hamáček od hejtmanů žádnou nabídku nedostal, tvrdí Kuba

Kuba se také vyjádřil ke své plánované schůzce s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Vicepremiér v pondělí řekl, že bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Dodal, že nabídky samospráv už obdržel. Podle Kuby to však není pravda. „Jedinou možnou nabídku dostal od primátora Prahy. Mluvil jsem se všemi hejtmany a nikdo mu žádnou nabídku nedal,“ reagoval.

Podle něj je také věc primárně otázkou pro vládu, nikoliv pro samosprávy. „Zodpovědnost za to, jak budou transportováni a zachráněni lidé, kteří dlouhodobě pracovali s českou ambasádou a vojenskou misí v Afghánistánu, nese vláda. Hejtmani v tom nemohou vůbec nic dělat,“ řekl s tím, že na čtvrteční schůzce chce nejprve zjistit, jak si ministr vnitra výpomoc představuje a jaké jsou možnosti.