V pondělí přibylo v Česku 210 případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem

V pondělí testy v Česku potvrdily 210 nových případů onemocnění covid-19, o čtvrtinu více než před týdnem. V nemocnicích bylo v pondělí 59 pacientů s novým koronavirem. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo pro dnešek na 1,05 z pondělních 1,03. Nad hodnotou jedna se drží desátým dnem.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Mezitýdenní pokles potvrzených případů nákazy novým koronavirem zachytily statistiky v šesti z dosavadních 16 srpnových dní. Ve zbývajících deseti dnech byl počet naopak vyšší. Celkem se od začátku měsíce infekce potvrdila u 2739 lidí.

Za posledních sedm dní připadá v Česku dvanáct nových případů covidu v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Situace se ale v jednotlivých krajích liší. V Praze je to přes třicet případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden, ve druhém Jihočeském kraji zhruba polovina tohoto počtu, podobně jako v Libereckém kraji.

Nejnižší incidenční číslo vykazuje Zlínský kraj, kde zdravotníci za poslední týden odhalili necelých pět nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

V nemocnicích leželo v pondělí 59 pacientů s covidem, patnáct z nich v těžkém stavu. Oproti neděli přibylo devět hospitalizovaných, avšak ve srovnání s předchozím pondělím počet pacientů stoupl pouze o jednoho.

Třetí dávka

O tom, zda bude potřeba některým lidem podat posilující třetí dávku očkování proti covidu-19, by mohlo být jasněji příští týden. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o tom bude příští týden jednat Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA), ČR by její stanovisko případně převzala.

„Myslím si, že třetí dávka bude aplikována pro některé vybrané skupiny, ale ještě bych nechtěl říkat pro koho a kdy,“ uvedl ministr. Zopakoval, že odborníci diskutují o tom, že by třetí dávku mohli dostat lidé, kteří jsou po transplantaci, nebo senioři. O věci bude podle Vojtěcha jednat klinická skupina ministerstva a své stanovisko chystá i Česká vakcinologická společnost.

Česko chce v rozhodnutí o třetí dávce počkat do příštího týdne, kdy o této věci bude jednat EMA. Doporučení dalších mezinárodních organizací zatím podle Vojtěcha nejsou jednoznačná.

Podle předběžných výsledků, které na začátku srpna zveřejnila společnost Podané ruce, má až šedesát procent seniorů po půl roce po očkování proti covidu-19 výrazně nižší nebo žádné protilátky.