Reprodukční číslo je nejvyšší od začátku roku, otevřou se nová bezregistrační očkovací centra

V úterý přibylo 317 potvrzených případů koronaviru. Poprvé od 8. června tak denní nárůst překročil hranici tří stovek případů. Reprodukční číslo se opět zvýšilo na hodnotu 1,45, což je letos nejvíce. Stejnou hodnotu mělo také v pondělí a rovněž první dva dny roku.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Úterní nárůst nakažených byl o více než dvě stě případů vyšší než před týdnem, minulé úterý byl nicméně svátek a ve volných dnech se méně testuje.

Reprodukční číslo 1,45 stouplo z úterních 1,37. Údaj ukazuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Pokud je vyšší než jedna, epidemie zrychluje. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.  

Nejhůře je na tom stále Praha

Incidenční číslo roste už týden v řadě. Nejhůře je na tom Praha, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 42 nakažených. Následují Plzeňský kraj s 38 případy a střední Čechy s 20 případy na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde má incidenční číslo hodnotu 3,8.

Laboratoře tento týden provedly zhruba 84 tisíc testů, minulý týden jich bylo přibližně 39 tisíc. Pozitivita preventivních testů se zvýšila na 0,17 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, je pozitivních 2,1 procenta vzorků.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání vlády uvedl, že se preventivní testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění od 1. září zruší. Kromě lidí, které na test pošle lékař nebo hygiena, dětí do 12 let nebo těch, kteří vakcínu nemohou dostat ze zdravotních důvodů, by měli test zdarma i lidé, kteří už dostali první dávku očkování.

Podle vědců z iniciativy Sníh v principu je zrušení testů zdarma správné, má lidi motivovat k očkování. Může ale přinést i problémy, mohou například chybět testovací kapacity později a zřejmě ho bude přezkoumávat i soud. Může se tím ještě víc posílit i nedůvěra lidí ve stát.

V nemocnicích bylo k úterý s covidem 30 lidí. Počet pacientů se tak proti pondělí o čtyři snížil. V těžkém stavu zůstávají dva hospitalizovaní. Za uplynulých deset dní zemřeli s koronavirem dva lidé. Od začátku epidemie eviduje ministerstvo 30 335 obětí.  

Očkování proti covidu v úterý podstoupilo zhruba 89 500 lidí, asi o čtyři tisíce méně než v pondělí. Od prosincového začátku vakcinace aplikovali zdravotníci v Česku dosud celkem 9 156 505 dávek vakcíny. Dvě dávky dostalo téměř 3,9 milionu lidí.

Od pondělí fungují v Praze dvě centra, kde je možné se nechat očkovat bez předchozí registrace. „Za dnešek (úterý) do obchodního centra na Chodově přišlo 814 lidí a na pražské hlavní nádraží přes čtyři sta. Zdá se, že možnost rozhodnout se pro očkování ,tady a teď‘ lidem vyhovuje,“ napsal Vojtěch (za ANO) na Twitteru.

V následujících dnech by měla být otevřena další centra na nádražích, zejména v krajských městech nebo v místě dopravních uzlů. Podle ministra Vojtěcha by se mohla příští týden otevřít tři. Jedno má být v Brně, v pondělí se otevře v obchodním centru na pražském Smíchově.

„Není to možné udělat úplně kdekoliv, musí tam být zázemí pro skladování vakcín. Musí to schválit i hygiena, přece jenom je to poskytování zdravotních služeb,“ uvedl ministr. Zájem o dvě nová centra je podle něj až překvapivý, denně se tam chtějí nechat očkovat stovky lidí. Jestli je víc motivuje to, že se nemusí registrovat předem, nebo losování o věcné ceny, už v pondělí nechtěl spekulovat.

K očkování bez předchozí registrace by se pak dle Vojtěcha mohla využívat i některá běžná očkovací centra.

Jak bude vypadat nový školní rok?

Resort školství chce znát protiepidemická opatření, která ministerstvo zdravotnictví stanoví pro provoz škol od září, do konce července. Na jednání školského a zdravotního výboru ve sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda na konci června schválila, jak se budou děti na začátku roku testovat.

Podle Plagy je třeba doplnit to, jestli se budou ve školách nosit roušky nebo budou mít nějaké další povinnosti. „Počítáme s tím, že budou i různé scénáře,“ dodal.

Už schválená pravidla pro testování naznačují, že otestované nebo očkované děti roušky při výuce nebudou muset nosit, jak tomu bylo už na jaře před koncem školního roku. Naopak povinné budou roušky a respirátory pro děti, jejichž rodiče je odmítnou nechat naočkovat.

Ve všech školách budou provedeny testy tři dny na začátku září, hned ve středu 1. září, poté v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září. Podle výsledků prvních dvou se pak rozhodne, jestli v daném okrese bude testování pokračovat i dál. „Pokud bude v daném okrese zachyceno 25 případů na 100 tisíc provedených testů v součtu dvou prvních termínů, bude se pokračovat v testování jednou týdně,“ upřesnil Vojtěch.

Povinné očkování zdravotníků

Francie jako další stát Evropské unie zavádí povinné očkování pro lékaře a zdravotnický personál. Povinnost už mají také lékaři například v Itálii, v Rusku nebo ve Spojených státech. V Česku pro ně zatím neplatí. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by bylo ideální, kdyby očkování proti covidu-19 bylo povinné pro všechny. Nedovede si ale představit, že by v současnosti v Česku šlo prosadit očkování pro určitou skupinu obyvatel. 

Kubek zároveň uvedl, že se komora snažila zajistit prioritní očkování pro zdravotníky už na začátku roku. „ V současnosti máme plně očkováno 83 procent lékařů, 74 procent zdravotních sester a 70 procent zdravotnického personálu,“ popsal situaci ve zdravotnictví.