Česko nemá nejvyššího státního zástupce, úřad řídí Stříž. Mohlo by to zmařit významná trestní řízení, míní šéf unie žalobců

Po skončení Pavla Zemana úřad řídí Igor Stříž (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) počínaje čtvrtkem řídí první náměstek Igor Stříž. Přebírá tak veškeré pravomoci nejvyššího státního zástupce, uvedl na webu úřadu jeho mluvčí Petr Malý. Dosavadní šéf žalobců Pavel Zeman ve funkci po rezignaci skončil ve středu. Podle některých právníků by mohlo docházet ke zpochybňování legitimity kroků, které bude Stříž ve funkci činit. Nový nejvyšší státní zástupce dosud jmenován není, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vládě navrhla ke jmenování právě Stříže.

Mluvčí NSZ uvedl, že zastupování šéfa žalobců v jeho působnosti vyplývá ze zákona o státním zastupitelství a vnitřních organizačních předpisů. Pro vedení instituce podle něj není potřebný žádný akt pověření.

Stříž chce v nejbližším období zajistit bezproblémový chod úřadu. „Po dobu zastupování nemám v úmyslu přijímat žádná zásadní koncepční, organizační ani personální opatření. Řízení NSZ a celé soustavy státního zastupitelství zaměřím na zajištění řádného výkonu působnosti státního zastupitelství,“ uvedl Stříž.

Podle některých právníků není jasné, jestli soudy přijmou od Stříže jakožto zastupujícího nejvyššího žalobce například dovolání, nebo kárné žaloby. „To by samozřejmě mohlo třeba zmařit i nějaká významná trestní řízení,“ myslí si prezident Unie státních zástupců Jan Lata. „Já si to nemyslím. Ale nemohu vyloučit, že tuto legitimitu může někdo zpochybnit,“ řekl k tomu Stříž. 

Igor Stříž je ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve působil jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Pavel Zeman stál v čele úřadu od roku 2011. Rezignaci k 30. červnu oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany ministryně Benešové. Ta jeho slova o tlaku odmítla.

Nový nejvyšší státní zástupce dosud jmenován není. Benešová chtěla, aby Zemanův nástupce převzal úřad kvůli zachování kontinuity hned od 1. července. Stříže navrhla minulý pátek, vláda však věc při pondělním zasedání neprojednala. Benešová k tomu uvedla, že svůj úkol navrhnout šéfa žalobců splnila a že je nyní na premiérovi, aby návrh na jednání vlády zařadil.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl, že by šéfa žalobců mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice, druhou možností je pak podle něj to, že vláda akceptuje návrh Benešové. Ve středu premiér uvedl, že návrhem ministryně na jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem se bude vláda zabývat zřejmě 12. července.