Jmenování nového šéfa žalobců vláda zřejmě projedná 12. července, Pavel Zeman svého odchodu nelituje

Odcházející nejvyšší zástupce Pavel Zeman dle svých slov rezignace nelituje.  Ve funkci končí ve středu, v čele úřadu stál od roku 2011. Rezignaci oznámil v květnu. Nový šéf žalobců dosud jmenován není, pověřený vedením úřadu bude první náměstek Igor Stříž. Návrhem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na jeho jmenování nejvyšším státním zástupcem se bude vláda zabývat zřejmě 12. července. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve středu řekl před odletem na summit předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky v Polsku.

„My jsme to na vládě neřešili, ministryně o to na minulé vládě nepožádala. Myslím si, že se k tomu vrátíme na příští vládě dvanáctého,“ uvedl Babiš bez dalších podrobností.

Zeman uvedl, že do funkce nastupoval s několika předsevzetími a že velkou většinu z nich se podařilo splnit. „Zejména navrácení či spíše zvýšení důvěryhodnosti státního zastupitelství ve společnosti, což se podle mě podařilo. Ze státního zastupitelství se stala naprosto respektovaná instituce, která je zásadní pro fungování právního státu v kterékoliv zemi a u nás také,“ řekl.

Podařilo se mu podle něj také nastavit mechanismus zajišťování výnosů z trestné činnosti. V současnosti je to šestinásobek hodnot, které se zajišťovaly před rokem 2011. Částka se pohybuje mezi 6,5 až deseti miliardami korun ročně.

Trest má být efektivní a přiměřený, míní Zeman

Za důležité považuje, že odstartovala i debata o způsobu trestání. „Mám radost z toho, že od klasického českého rčení ,zavřeme ho, až zčernáʻ přecházíme k tomu, že trest má být efektivní a přiměřený. V tomto směru chci vyzdvihnout ukládání peněžitých trestů a poděkovat všem kolegům, soudcům a státním zástupcům, kteří na tom aktivně participují,“ vyzvihl Zeman. V minulém roce jde o více než 21 procent uložených peněžitých trestů, před pěti lety to bylo kolem čtyř procent.

Formu trestání ale Zeman považuje jako nedořešenou otázku a výzvu do budoucna. Diskuse o tomto by se měla podle něj rozproudit především na politické úrovni, protože nastavení trestní politiky státu náleží parlamentu.

„Tam by se měla nastolit debata, jak máme nastavené trestání, jestli není zbytečně přísné a zda bychom podobného výsledku nedokázali dosáhnout například kombinací kratších trestů odnětí svobody s různými alternativními sankcemi, ať už jsou to peněžité tresty, obecně prospěšné práce, případně domácí vězení, ale v kombinaci s určitými výchovnými programy v rámci prevence kriminality, které by následovaly po vykonání trestu uloženého soudem,“ řekl. Dodal, že v tomto má Česká republika velký dluh a stálo by za úvahu vydat se tímto směrem.

Zeman svoji rezignaci oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové. „Co se týče nátlaku ze strany politiků, já jsem o jednom hovořil při své rezignaci. Vnímám to tak, že justice jako taková, kam patří soudy a státní zastupitelství, je velice křehká entita, která nemá v podstatě způsob, jak se efektivně bránit proti různým atakům, ať už ze strany veřejnosti, politiků či médií. Vychází to z toho, že justice je konzervativní, a je to tak správně,“ uvedl Zeman.

Podle některých hlasů je škoda, že ve funkci končí a že nevydržel tlak na něj. Zeman ale uvedl, že je otázka, kdy by byla k rezignaci vůbec vhodná chvíle. „Každopádně mohu říci, že svojí rezignace nelituji a celkem se těším na život po funkci nejvyššího státního zástupce,“ uvedl Zeman.

Po ukončení funkce nejvyššího státního zástupce zůstane řadovým žalobcem. Uvedl, že bude rád, když se bude moct zabývat analytikou a legislativou.

Vedením bude pověřen Stříž

Nový nejvyšší státní zástupce dosud není jmenován, podle zákona o státním zastupitelství tak bude pověřený vedením první náměstek Igor Stříž. Toho Benešová navrhla vládě na post nejvyššího státního zástupce, vláda jeho jmenování ale dosud neprojednávala. Babiš připustil, že by funkci nejvyššího státního zástupce mohla plnohodnotně obsadit až příští vláda.

Benešová k tomu uvedla, že svůj úkol navrhnout šéfa žalobců splnila a že je nyní na premiérovi, aby návrh na jednání vlády zařadil. Původně chtěla, aby Zemanův nástupce převzal úřad kvůli zachování kontinuity hned od 1. července.