Od prvního července nebude nutné nosit venku roušky ani respirátory, kromě hromadných akcí nad 30 lidí

Od prvního července se změní pravidla nošení roušek a respirátorů. Venku bude nově ochrana dýchacích cest nutná jen tam, kde bude nad třicet lidí. Vláda také schválila na pondělním zasedání příspěvek osm tisíc korun na pobyt v lázních pro zdravotníky pracující v lůžkové péči, kteří se starali o pacienty s covidem. Žáky základních a středních škol čeká v září trojí preventivní testování.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Vláda rozvolnila pravidla nošení roušek a respirátorů. Od prvního července už nebudou povinné respirátory na nástupištích a v čekárnách veřejné dopravy, v motorových vozidlech, ve vnějších prostorách provozoven stravovacích služeb a na veřejných nebo soukromých akcích. Podmínkou je, že na daném místě bude v tu chvíli méně než deset osob vevnitř a méně než třicet, pokud to bude venku.

Rouška už nebude potřeba na venkovních veřejných místech. Ve vnitřních prostorách (s výjimkou těch, kde je stále nutné nosit respirátor) bude nově povinná jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Ministerstvo zdravotnictví také od prvního července nařídilo laboratořím, které testují PCR vzorky, aby provedly u každého pozitivního vzorku diskriminační RT-PCR vyšetření na zjištění případné konkrétní mutace koronaviru. Toto vyšetření budou mít povinnost provést u všech pozitivních vzorků do 24 hodin, případně si musí najmout jinou laboratoř, která toto vyšetření dokáže provést.

Odměna pro zdravotníky

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dotační program umožní poskytovatelům čerpat pro své zdravotníky příspěvek na zdravotní služby za účelem obnovy tělesných a duševních sil, například u poskytovatele lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) období pandemie kladlo na zdravotnické a další odborné pracovníky mimořádné nároky.

„Zvláště pak u poskytovatelů lůžkové péče, kde se denně potýkali se změnami v provozech lůžkových zařízení. Péče o pacienty s covidem-19 s sebou nesla také zvýšené nároky na ošetřovatelskou péči v podobě psychické a fyzické zátěže. Tyto skutečnosti by se v budoucnu mohly na zdravotnících negativně projevit. Cílem dotačního programu je tato rizika minimalizovat,“ poznamenal.

Dotační program se spustí v pondělí, o příspěvek bude možné žádat do 30. července. V případě, že by vyčleněné peníze byly vyčerpány, vypíše ministerstvo program i příští rok. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že příští týden dá vládě návrh, aby za péči o klienty s covidem-19 dostali příspěvek na lázně i pracovníci sociálních služeb.

Ministr Vojtěch také oznámil, že od července bude dál trvat povinnost nosit respirátor v hromadné dopravě a vnitřních budovách. Venku už respirátory povinné nebudou s výjimkou hromadných akcí.

Od středy 7. července budou české úřady také vydávat takzvané covidové certifikáty, tedy potvrzení o bezinfekčnosti, pro lidi, kteří byli vakcínou schválenou pro použití v EU očkováni mimo Českou republiku. Dosud na ně bylo pohlíženo jako na neočkované a museli se prokazovat testem.

Příspěvky z Antiviru na mzdy v karanténě se prodlouží do konce října

Vláda také rozhodla o tom, že firmy budou moct čerpat příspěvky z programu Antivirus na náhrady mezd lidí v karanténě či izolaci i nadále, a to až do konce října.

„Čerpat příspěvek budou tedy jen ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa nebo izolace z důvodu onemocnění covidem-19. Důvodem je skutečnost, že aktuálně již nejsou platná mimořádná opatření, která by zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dočasný program Antivirus měl bránit propouštění. Podle údajů ministerstva práce podporu z Antiviru dostalo do dneška 74 200 firem. Celkem na více než milion zaměstnanců získaly 48,7 miliardy korun. Z toho čtyři pětiny hradí EU a pětinu stát. Do karanténních příspěvků zatím z vyplacené sumy putovalo celkem 10,6 miliardy korun.

Druhá výzva programu Nepokryté náklady

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo od pondělních 9 hodin druhou výzvu programu Covid Nepokryté náklady. Program je určen podnikatelům, kterým kvůli vládním restrikcím souvisejícím s pandemií covidu-19 poklesl obrat nejméně o 50 procent. Stát jim poskytne příspěvek na 60 procent nepokrytých nákladů, provozy s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku dosatnou 40 procent nákladů. Jeden žadatel může čerpat dotaci až do deseti milionů eur. Žádosti bude úřad znovu přijímat prostřednictvím svého on-line informačního systému.

Kromě poklesu obratu o 50 procent bude muset podnikatel za rozhodné období doložit také ztrátu sníženou o pomoc z dalších dotačních titulů, programu na podporu zaměstnanosti Antivirus a další dotace na způsobilé výdaje. V případě, že podnikatel získal kompenzační bonus a bude mu přiznána podpora z Covid Nepokryté náklady, odpovídající část bonusu bude muset vrátit.

Druhá výzva programu je kombinovatelná s dotačním titulem Covid 2021, kde příjem žádostí skončil 2. června.

Žáky čeká po prázdninách testování

Kabinet se dohodl také na trojím preventivním testování žáků základních a středních škol na začátku nového školního roku. Z návrhu plyne, že žáci by se měli testovat 1. či 2. září, potom v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září.

Hned 1. září se nebudou muset testovat prvňáčci. „Ty to bude čekat až o den později, a pokud výsledky budou dobré, tak tři kola testování budou dostatečná pro screening české populace dělaný přes školy,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Zároveň je v tuto chvíli dohoda na tom, že Správa státních hmotných rezerv začne okamžitě soutěžit podle specifikace ministerstva zdravotnictví kvalitní antigenní testy,“ řekl Plaga a dodal, že souhrnná částka za testy bude asi 210 milionů korun. Peníze by měly jít z Fondu solidarity EU.

V neděli potvrdily testy 57 případů covidu-19

Po mírném sobotním nárůstu počtu potvrzených případů covidu-19 oproti předchozímu týdnu se v neděli potvrdilo dalších 57 nakažených, což bylo stejné množství jako o týden dříve. Celkové množství testů bylo však nižší, a tak podíl pozitivních překročil po delší době jedno procento.

Kromě soboty a neděle, kdy počty stagnovaly nebo se mírně zvýšily, byly celorepublikové denní přírůstky v uplynulém týdnu vždy nižší než o týden dříve. Sedmidenní množství nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel je 6,5, tedy stejně jako po sobotě.

Z regionů je nejhorší situace v hlavním městě. V Praze je sedmidenní incidence přes sedmnáct nakažených na sto tisíc obyvatel, od pátku do neděle vždy přibylo v metropoli více nových případů než minulý týden. Ve všech ostatních krajích je incidenční číslo nižší než deset. Nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde je zhruba jeden nakažený na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Očkování v posledním týdnu mírně zpomalilo, převažují již druhé dávky

Pomaleji než v předchozích týdnech pokračovalo v tom uplynulém očkování. Nic na tom nezměnil ani víkend. Sobota byla jedinou červnovou sobotou, kdy se nepodařilo dosáhnout 50 tisíc podaných dávek – zdravotníci jich vykázali 48 tisíc – a v neděli jich bylo pouze 34 190, zatímco tři předchozí neděle vždy mírně přes 40 tisíc.

I v pracovní dny bylo tempo vakcinace o něco nižší než v předchozích dvou týdnech, nejvíce lidí se přišlo očkovat ve čtvrtek, a to 116 tisíc oproti 119 tisícům předchozí dva čtvrtky. Stále se však všechny pracovní dny podařilo podat přes sto tisíc dávek vakcín.

Za půl roku bylo v České republice plně naočkováno 3 014 409 lidí, což je 28,17 procenta obyvatel. Česká republika je v tomto ohledu v Evropské unii na 18. místě. Unijní průměr je 31 procent. V podílu lidí s alespoň jednou dávkou je ČR v Unii na 16. místě (45,58 procenta lidí). Unijní průměr je v tomto případě 49,32 procenta.

Více lidí nyní již dostává druhou dávku než první. Druhou dávku dostaly v neděli asi dvě třetiny lidí, kteří se přišli očkovat. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha si mohou lidé změnit termín očkování druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech až o osm dní. Nově tak může být vakcína, která se v Česku aplikuje nejčastěji, podána už za 34 dní.

Zástupci projektu Chytrá karanténa odpoledne na Twitteru napsali, že kvůli velkému zájmu lidé mohou na lince 1221 déle čekat. Navyšovali proto počet operátorů. „Dnes se na lince 1221 vystřídalo celkem 496 operátorů, přičemž ve špičkách bylo najednou na telefonu až tři sta lidí. Celkem jsme vyřídili 16 512 hovorů. Průměrná doba telefonátu byla pět minut. Nejdelší dnešní hovor trval 21 minut,“ uvedli v pondělí večer.

Do pražského kongresového centra během pondělí volala řada lidí s žádostí o posunutí termínu druhé dávky očkování. Vyhovět ale tady mohou jen několika lidem denně. „Pro měsíc červenec už máme vesměs termíny pro druhou dávku naplněné,“ uvedl projektový manažer skupiny Medicon Stanislav Zezulka.

Podobně jsou na tom i některá další centra, termíny v nejbližších týdnech mají téměř plně obsazené. „My to řešíme, byly tam nějaké stížnosti, ale předpokládám, že je to otázka dnů, kdy si nový systém sedne a bude to fungovat,“ nastínil ministr zdravotnictví.

Pokud bude vakcín v Česku podstatně více, vrátí se podle něj původní interval, tedy 21 dnů mezi dávkami. Mohlo by tomu tak být už od července.

Vláda chystá vložit do kampaně na podporu očkování proti covidu-19 dalších 50 milionů korun. Podle autorů kampaně bude další fáze nejtěžší, protože bude třeba přesvědčovat nerozhodnuté, a komunikovat zejména s mladými, neboť se očekávají dezinformace ohledně očkování dětí.

Hospitalizováno je po víkendu 49 lidí nakažených covidem-19, o jednoho více než po sobotě. V těžkém stavu je sedm pacientů.