Exžalobce Grygárek u soudu zkritizoval novináře, vadí mu skandalizace jeho osoby

Bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek u soudu zkritizoval masivní medializaci svého trestního řízení. Uvedl, že někteří novináři znali obsah jeho obvinění dříve než on. Za nezákonné stíhání žádá po státu odškodné v celkové výši 3,5 milionu korun. Grygárek tvrdí, že zasáhlo do jeho profesní, rodinné i zdravotní sféry. Poukázal také na to, že nemohl 14 měsíců pracovat jako advokát.

„K masivní medializaci došlo zejména kvůli tomu, že informace o lživých a vykonstruovaných obviněních mé osoby byly podsouvány spřízněným novinám za účelem masivní skandalizace mojí osoby,“ prohlásil Grygárek.

U soudu také řekl, že když mu policejní kurýr přivezl v prosinci 2013 sdělení obvinění k němu domů, byl u toho i štáb České televize, který už obsah obvinění znal. Ve stejnou dobu pak podle něj informaci o obvinění poskytl šéf olomouckých vrchních státních žalobců Ivo Ištvan dvěma novinářům Respektu.

Exžalobce dále označil za „bizarní, cynické a nehorázné“ stanovisko, že k zásahu do jeho rodinného života nedošlo, protože se mu nerozpadlo manželství.

Za útoky médií nemůže stát

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových míní, že medializaci případu nelze vyčítat státu. „Zájem médií nemohl být překvapující s ohledem na funkci a společenské postavení žalobce (Grygárka). Pokud se o něm někdo lživě vyjadřoval, nechť se újmy domáhá vůči těmto osobám,“ poznamenala Petra Sklenářová z úřadu. Uvedla také, že úřad nepopírá zásah do Grygárkovy rodinné sféry. „Rozporujeme ale, že zásah byl tak markantní, jak žalobce tvrdí,“ vysvětlila.

Poté, co Grygárek podal žalobu kvůli odškodnění, mu ministerstvo spravedlnosti dobrovolně přiznalo 480 tisíc korun a omluvilo se mu. Více peněz vyplatit odmítá.

Grygárek u soudu v pátek řekl, že stát mu dal šest tisíc korun za měsíc stíhání. Podotkl, že stíhání trvalo o měsíc déle, než stát vypočítal, celkem 81 měsíců. „Naše představy jsou jiné,“ uvedl k částce, kterou požaduje jako odškodné.

Soudce jednání odročil na 1. července, kdy vyslechne Grygárka a také jeho syna. Zabývat se bude také zprávou od Grygárkovy lékařky.

O propojení náměstka Grygárka a podnikatele Romana Janouška opakovaně psala média. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, jež se lobbisty týkaly.

Olomoučtí státní zástupci v obžalobě z února 2018 mimo jiné tvrdili, že Grygárek v Česku v rámci právní pomoci vyžádané ze švýcarské strany nedal pokyn k řádnému objasnění případu a že existuje podezření, že tak postupoval záměrně kvůli osobním vztahům.

Grygárek podal v souvislosti se svým stíháním žalobu také na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Chce po něm omluvu a půl milionu korun za to, co o něm Šlachta uvedl ve své knize. Šlachta v ní mimo jiné tvrdí, že Grygárek podával vlivným lobbistům, politikům a manažerům informace z jejich policejních spisů a že si díky tomu mohl pořídit drahý byt v centru Prahy. Bývalý policista také napsal, že někdejší náměstek úmyslně zamlčel trestnou činnost lobbisty Janouška před švýcarskými orgány.

V minulosti Grygárek figuroval také v soudním sporu se současnou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), která ho označila za součást justiční mafie.