Až půlrok by měl být považován za odolného ten, kdo prodělal covid, plánuje ministerstvo

Na 180 dní, tedy dvojnásobek oproti současnosti, chce ministerstvo zdravotnictví prodloužit dobu, kdy by byl člověk po prodělání covidu-19 považován za odolného vůči další nákaze. Epidemie v Česku dále slábne, počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní klesl na 88 z předchozích 95. V úterý laboratoře potvrdily 1673 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o 740 méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za den 77 615 lidí.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

V Česku se očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Zhruba 79 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech, necelých 11 procent je od AstraZenecy a zhruba desetina od Moderny. Vakcínu Johnson & Johnson, se kterou se očkuje zhruba tři týdny a u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo k úternímu večeru přes 18 tisíc lidí.

Podle Babiše má náměstkyně Rögnerová dojednat, aby bylo možné rozvážet vakcínu společnosti Moderna přímo praktickým lékařům. Očkovací látky od této firmy chce nyní praktikům poskytnou například Moravskoslezský kraj. Týdně by do ordinací mohlo směřovat minimálně 5000 vakcín, informovala mluvčí kraje Nikola Birklenová.

„Vakcínu Moderna praktici budou moci aplikovat i chronikům a dalším svým pacientům, kteří už podle nastavené prioritizace mají na očkování nárok,“ uvedla Birklenová.

Také praktičtí lékaři v Ústeckém kraji by tento týden mohli začít očkovat vakcínou Moderna. Kraj ji praktikům nabídl z vlastních zásob. Po zasedání krizového štábu o dodávkách vakcín informoval mluvčí kraje Martin Volf.

Očkování zrychluje

V Česku se začalo očkovat koncem loňského prosince. Od té doby bylo k úternímu večeru podáno 3,815 milionu dávek. Plně očkováno je téměř 1,077 milionu lidí, tedy zhruba desetina obyvatel. V posledních dnech tempo očkování zrychlilo a od minulého týdne se v pracovních dnech drží nad 70 tisíci naočkovanými za den. Rekordním dnem byl čtvrtek, kdy zdravotníci aplikovali 87 682 dávek vakcíny.

Od úterka se k očkování mohou hlásit lidé nad 45 let. Hned první den tuto možnost využilo přes 150 tisíc lidí a přes 60 tisíc z nich už dostalo i termín očkování. Nejvíce proočkované věkové skupiny jsou aktuálně ty, které přišly na řadu jako první. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 74 procent lidí nad 80 let, dokončené očkování má 55,3 procenta. Mezi lidmi od 70 do 79 let dostalo alespoň jednu dávku 73 procent, kompletně je naočkováno 34,5 procenta z této věkové skupiny.

Koordinátor očkování zůstává

Funkce národního koordinátora očkování podle Českého rozhlasu Radiožurnál na ministerstvu zdravotnictví zůstane. Dál ji bude zastávat Kateřina Baťhová, která ale na začátku dubna avizovala svůj odchod po konci ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu řekl, že Baťhová bude pracovat v týmu pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a náměstkyně pro zdravotní péči Martiny Vašákové, dál bude mít na starosti nákup vakcín a jejich distribuci.

Pracovní skupina pro očkování, kterou od svého nástupu avizoval nový šéf resortu Petr Arenberger (za ANO), bude jen poradním orgánem. Poprvé se měla sejít ve středu. Jednání ale bylo podle Radiožurnálu zrušeno. Babiš k tomu dodal, že o žádné takové radě neví. „Máme radu pro zdravotní rizika a integrovaný centrální řídící tým,“ jmenoval premiér po návštěvě v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) stávající struktury, které na úřadě vlády koordinují boj s epidemií.

„Zítra (ve čtvrtek – pozn. red.) na úřadě vlády máme speciální sezení za účasti pana Šonky, abychom si vysvětlili počet dodávek pro praktiky,“ dodal Babiš. Petr Šonka je předseda Sdružení praktických lékařů.

Epidemie zpomaluje

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od začátku března, kdy vystoupaly na skoro 17 tisíc. Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u téměř 1,649 milionu lidí, většina se vyléčila.

Zhruba od poloviny března se snižují i počty úmrtí lidí s covidem-19. Ještě v první polovině března umíralo denně i více než 200 nakažených, zatímco v posledních dnech počet úmrtí většinou nepřesáhl 50 za den.

Za pondělí eviduje ministerstvo zdravotnictví zatím 28 zemřelých s covidem-19 a za úterý patnáct. Od začátku loňského března zemřelo dohromady 29 787 nakažených. Nejtragičtějším z hlediska úmrtí v souvislosti s covidem za déle než rok epidemie byl letošní březen, kdy podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví zemřelo 6009 lidí s potvrzenou nákazou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Postupně klesá také počet hospitalizovaných s covidem-19. V úterý bylo v nemocnicích 1796 nakažených, o 180 méně než v pondělí. V polovině března jich přitom nemocniční péči vyžadovalo kolem devíti tisíc. Pacientů v těžkém stavu je 349, nejméně od začátku loňského října.

Zátěž nemocnic je ale ve skutečnosti mnohem větší, protože statistiky nezahrnují pacienty, kteří už jsou covid negativní, ale nadále vyžadují nemocniční péči. Podle dat ministerstva bylo k středečnímu ránu volných zhruba 6300 standardních lůžek s kyslíkem, což představuje 27 procent z celkového počtu. Lůžek s umělou plicní ventilací je neobsazeno přibližně 680, tedy 29 procent.

Na oslavě se rozšířila jihoafrická varianta koronaviru

Na oslavě na Opavsku se rozšířila jihoafrická varianta koronaviru. Zatím se nákaza potvrdila u šesti členů jedné rodiny a jednoho jejich známého, dalších 25 lidí je v karanténě. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) měli hygienici podezření, že by mohlo jít o brazilskou variantu.„Dohledávají se všechny kontakty,“ dodal hejtman.

Moravskoslezský kraj nyní patří k hůře zasaženým regionům se 122 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní a na Opavsku je v rámci regionu vůbec nejhorší situace – za týden přibylo 158 případů na sto tisíc obyvatel. Celorepublikový průměr je nyní na hodnotě 88.

Laboratoře provedly v mezitýdenním srovnání méně testů

Stejně jako v pondělí i v úterý provedly laboratoře v mezitýdenním srovnání méně testů. Za úterý jich ministerstvo eviduje téměř 190 tisíc, před týdnem to bylo zhruba o 73 tisíc víc. Počet PCR testů klesl na 16 200 a antigenních na 174 tisíc.

Podíl pozitivních testů proti předchozímu dni stoupl. U preventivních testů, které tvoří většinu z celkového počtu, se zvýšil na 0,13 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních na 2,82 procenta a u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, na 9,75 procenta.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, ve středu mírně kleslo z předchozích 0,81 na 0,79. 

Vláda postupně rozvolňuje koronavirová opatření. Za klíčový údaj kabinet mimo jiné bere počet případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, nyní je to 88. Restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Avizují například otevření všech dosud uzavřených služeb, pokud bude počet nakažených na 100 tisíc obyvatel pod stovkou, nebo uvolnění provozu venkovních prostor restaurací až počet nakažených koronavirem klesne za sedm dní pod 75 na sto tisíc obyvatel.

Hosté zahrádek restaurací se budou muset u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus. Český svaz pivovarů a sladoven upozornil na to, že hostinští nemají právo vyžadovat doklady pro vstup, uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. „Ministerstvo by mělo jednoznačně určit konkrétní povinnosti pro zákazníky a případné oprávnění pro provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá a kdo je co oprávněný vyžadovat nebo dokládat,“ řekla. Proti předkládání testu se už v týdnu postavila také Asociace restauratérů APRON.

Upozornění na vývěsce místo prokazování testů v restauracích

O podmínkách fungování restauračních zahrádek, které by se měly otevřít v pondělí, jednali zástupci gastronomie s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Především si chtěli vyjasnit, jak to bude s prokazováním testů, které budou muset hosté před návštěvou restaurace podstoupit. Výsledkem je dohoda, podle které by odpovědnost za to, že je zákazník otestován, nesl on sám a nikoli restauratér.

„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,“ řekl po jednání Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Restaurace by měly podle něj mít povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují jednu z výše uvedených podmínek. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.

Po covidu-19 by člověk mohl být považován za „bezpečného“ až 180 dní

Ministerstvo zdravotnictví připravuje prodloužení lhůty, během které budou lidé po prodělání covidu-19 považováni za osoby s dostatečným množstvím protilátek. To by například mělo někdejším pacientům usnadnit cestování, protože budou postaveni na roveň očkovaným. V současnosti mají tuto úlevu pouze lidé, kteří měli covid v posledních třech měsících, respektive 90 dnech. Lhůta by se ovšem mohla prodloužit na dvojnásobek, tedy 180 dní.

„Studie ukazuje, že i po půlroce protilátky a buněčná imunita pro prodělání onemocnění člověka významně chrání, takže určitě je dobré toho využít,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podotkl, že změnu Česko koordinuje se sousedními státy. Německo již 180denní lhůtu uznává.

Změna by se podle Arenbergera měla projevit nejpozději v době, kdy bude pro veřejnost dostupný evropský covid pas pro prokazování bezinfekčnosti.

Dosáhnout chce ministerstvo zdravotnictví i zlevnění PCR testů pro samoplátce a prodloužení jejich platnosti na dva týdny. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je třeba vyřešit možnosti cestování do zahraničí pro děti. „Nechceme, aby rodiny něco platily. Pro děti musíme asi aplikovat ty antigenní testy, otázka je, jestli je budou další země akceptovat. Pokud by akceptovaly PCR, tak musíme najít cestu, jak je zaplatit,“ uvedl.

Zdravotníci v nemocnicích budou mít nárok na vouchery do lázní

Jako poděkování za práci v době epidemie budou mít nově zdravotníci z nemocnic nárok na vouchery do lázní v hodnotě 8000 korun. Během středeční návštěvy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze to řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

Nárok na poukazy bude mít podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové asi 120 tisíc lidí, jmenovala například zdravotní sestry, sanitáře, ošetřovatelky nebo fyzioterapeuty. Čerpat je budou moci od července do konce letošního roku.

Za jarní vlnu dostali zdravotníci pracující v nemocnicích také podle velikosti úvazku až 75 tisíc korun, nezdravotničtí pracovníci až 30 tisíc korun. Stejná odměna jim náleží i za podzimní vlnu, zaměstnanci zdravotnických záchranných služeb dostanou až 120 tisíc korun. Ze státního rozpočtu šlo asi 11 miliard korun na odměny pro zaměstnance nemocnic, ostatní jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny na ně daly zhruba stejnou částku.

Ministerstvo školství obdrží antigenní testy

S rozvolňováním souvisí také povinnost plošného testování ve školách. Ministerstvo školství ve středu obdrží 300 tisíc kusů antigenních testů od společnosti Targo Promotion, která vyhrála zakázku. Zbylých 2,5 milionu podle smlouvy firma dodá v pondělí.

„Protože je potřeba tyto testy dostat do škol co nejrychleji, tak se nyní řeší možnost distribuce rovnou ze skladu dodavatele prostřednictvím hasičů přímo do jednotlivých krajů,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Druhá část testů, také 2,8 milionu kusů, má termín dodání do 24. května.

Nejpozději do středy 19. května obdrží kraje dodávku antigenních testů pro školy, které by jim měly vystačit do 13. června, informovalo v úterý ministerstvo. Distribuční seznamy pro dodávku budou stanoveny na základě údajů o počtu pracovníků a žáků, které školy vykázaly v dotaznících.

Testy z této dodávky budou podle resortu školství poskytnuty jednotlivým školám ve dvou distribucích. Podobně jako v předchozích dodávkách to bude prostřednictvím hasičů, kraje a hlavního města Prahy. Dodávka bude sloužit pro potřeby škol v období od 24. května zhruba do 13. června. Školy dostanou na každého žáka a zaměstnance jeden antigenní test na každý týden výuky.

Do 21. května mají školy rezervu antigenních testů na krajských pracovištích Národního pedagogického institutu (NPI). „Tato rezerva bude v tomto týdnu posílena o dalších 600 tisíc testů,“ uvedlo ministerstvo. Rezerva v NPI bude k dispozici těm školám, které prokazatelně nedisponují dostatkem testů k pokrytí spotřeby do 21. května. Ministerstvo předpokládá, že půjde zejména o základní školy a nižší stupně víceletých gymnázií.