Vyšetřovatel navrhl obžalovat exnáměstka ÚZSI Blahuta, píše Deník N

Pražské městské státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl Deník N. Muž byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli vysoké škodě za to v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení.

„V uvedené věci bylo vyšetřování ukončeno a na Vrchní státní zastupitelství v Praze byl předložen spisový materiál s návrhem na podání obžaloby,“ sdělil Deníku N dozorující státní zástupce Marek Bodlák. O dalším postupu bude podle něj rozhodnuto zhruba do dvou měsíců.

Bývalý zástupce ředitele je obviněný z toho, že údajně fiktivně nakoupil sledovací zařízení, čímž tajná služba mohla přijít o 200 milionů korun. Podle dřívějších informací týdeníku Respekt se obvinění týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta.

Respekt uvedl, že nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo se prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Blahut byl náměstkem ÚZSI od září 2014, na post rezignoval v lednu 2018. Serveru Neovlivní.cz řekl, že se rozhodl odejít sám po nástupu vlády Andreje Babiše (ANO).