Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.

Závěrečné čtení vládní předlohy, která má rozšířit pravomoci České národní banky při regulaci poskytování hypoték, se opět prodlužuje. Sněmovna hned ráno nepřistoupila na návrh ODS, aby předlohu vyřadila z pořadu schůze. Neprošel ani návrh Pirátů zařadit ji jako předposlední bod v bloku zákonů ve třetím čtení. 

Zákonné zakotvení pravomocí centrální banky k úvěrům na bydlení Poslanecká sněmovna začala projednávat ve středu, ale nerozhodla. Z provládních stran zaznívala nařčení na adresu části opozice z obstrukce. Předlohu kritizovali zejména Piráti a občanští demokraté.

Opozičním poslancům se nelíbí hlavně dvě navrhovaná ustanovení. Centrální banka by měla dostat zákonnou pravomoc stanovovat parametry pro poskytnutí úvěrů na bydlení. Dosud může vydávat jen doporučení, která nejsou právně závazná.

Nově se mají také natrvalo rozšířit možnosti jejího obchodování na finančních trzích. Bude moci obchodovat s více subjekty. Poslanci už tuto možnost schválili loni ve stavu legislativní nouze, ale omezili ji dočasně jen do konce letošního roku.

Obavy poslanců z přílišného navýšení pravomocí odmítl guvernér centrální banky Jiří Rusnok i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Šéfka resortu poslancům řekla, že vždy bude platit zákaz měnového financování. Poukázala na paragraf zákona, který zakazuje ČNB přímý nákup státních dluhopisů od státu a na němž se nic nemění. Občanský demokrat Jan Skopeček naopak tvrdil, že centrální banka může státní dluhopisy nakupovat oklikou přes komerční banky.

Ke třetímu čtení novely o ČNB se sněmovna vrátí zřejmě až 24. března, tedy v týdnu, kdy bude schůze pokračovat.

Pět týdnů dovolené

Spory poslanců budí i prodloužení zákonné dovolené o týden. Zastánci argumentují odstraněním diskriminace, když státní zaměstnanci pětitýdenní dovolenou už mají. Kritici z řad pravice poukazují na dopady na zaměstnavatele, kteří se nyní navíc potýkají s restrikcemi zavedenými kvůli koronavirové krizi.

Autisté zřejmě budou mít dotaci na auto a lidé s demencí na vozík

O příspěvek na pořízení auta zřejmě budou moci žádat i ty rodiny lidí s poruchou autistického spektra, kteří nemají vážné mentální postižení. Lidem s demencí bude moci stát přispívat na invalidní vozík. Rozšíření okruhu lidí s nárokem na dotaci stihla sněmovna v pátek schválit. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. 

Na auto stát přispívá částkou až 200 tisíc korun podle výše příjmu rodiny. Jestliže stojí zvláštní pomůcka méně než deset tisíc korun, příspěvek na ni se poskytne jen žadatelům s příjmem pod osminásobek životního minima.

Postižený si u pomůcky za méně než deset tisíc korun musí také sám zaplatit tisíc korun. Pokud pomůcka stojí víc než deset tisíc korun, je spoluúčast deset procent. Pokud handicapovaní nemají dost peněz, jejich podíl určí úřad práce. Lidé ale musí dodat tisícikorunu.

Poslanecká novela také předpokládá automatickou výměnu průkazu u lidí se zdravotním postižením, kteří jej mají přiznaný trvale. Změna podle autorů uleví i lékařské posudkové službě. Podle sněmovních úprav se nebude vztahovat na lidí mladší 18 let, protože se jejich zdravotní stav může měnit. 

Manželství homosexuálů

Poslanci odmítli pokračovat v úvodním kole debaty o novelách, které mají uzákonit sňatky homosexuálů, nebo naopak povýšit manželství muže a ženy. Zařazení předloh neprosadil pirátský poslanec Ondřej Profant. Jejich první čtení poslanci zahájili před třemi lety v listopadu. Pak se k diskusi vrátili ještě předloni v březnu.

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Představitelé obou táborů se v dosavadních diskusích zaštiťovali potřebou hájit hodnoty. Zastánci manželství pro všechny zdůrazňovali svobodu a rovnost. Kritici se zase staví proti relativizaci hodnoty manželství a proti představě, že by mohlo být svazkem kohokoli.

Vyšetřovací komise k Bečvě možná nevznikne

Sněmovna také nechtěla dokončit projednávání vzniku vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě, kterou iniciovala opozice. Proti komisi se kromě vládních ANO a ČSSD stavěli komunisté, kteří vládu podporují a spolu mají v dolní komoře většinu.

Opozice iniciovala vznik komise zejména kvůli tomu, že původce otravy Bečvy kyanidem není ani po půl roce vyšetřování známý. Znalec Jiří Klicpera, který má vypracovat pro policii posudek, opakovaně požádal o delší lhůtu. Stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec vyloučil, že by původcem otravy byla chemička Deza z holdingu Agrofert.