Britská varianta je v Česku, další jsou blízko hranic. Šíří se snáze a odolávají protilátkám

UDÁLOSTI: Epidemie v Česku dál sílí (zdroj: ČT24)

Podle premiérova poradce Romana Prymuly se v některých regionech u většiny nových případů nákazy koronavirem potvrdila britská varianta. Ta je nakažlivější než původní verze covidu-19 a podle odborníků hrozí nákaza při jakémkoli kontaktu bez respirátoru.

Do souvislosti s britskou variantou dávají experti velké rozšíření covidu-19 v západních či severovýchodních Čechách. Ve třech nejhůře postižených okresech již je povinné místo dosavadních látkových roušek nebo například šátků zakrývat dýchací cesty výhradně chirurgickými rouškami nebo respirátory.

„Jakýkoliv kontakt bez dobré ochrany – to znamená bez respirátoru – může být potenciálně infekční,“ podotkl Jan Trnka z Centra pro modelování biologických a společenských procesů.

Vědci varují před rozšířením dalších variant – jihoafrické nebo brazilské. Jejich výskyt v Česku zatím potvrzen nebyl, obě se ale šíří v několika evropských zemích. „Jsou velmi zákeřné a jihoafrická mutace už není příliš daleko. Když se podíváme do Tyrolska, tak nám takříkajíc klepe na dveře,“ upozornil Roman Prymula.

Imunolog z University of Alabama Zdeněk Hel upřesnil, že zmíněné varianty „jsou více rezistentní k navázání neutralizačních protilátek, které proti nim potom nemohou účinně bojovat“. Podobné změny se navíc začínají vyvíjet i u takzvané britské varianty. To znamená, že by proti opakované nákaze nemusela chránit imunita, kterou si tělo vyvine po očkování nebo po prodělání nemoci.

Zatím je podle statistik Státního zdravotního ústavu poměrně nízká pravděpodobnost, že by se koronavirem znovu nakazil člověk, který již covid-19 prodělal. Loni se tak stalo u 56 lidí z více než 700 tisíc potvrzených případů, dalších 36 podezření na reinfekci ještě epidemiologové prověřují.

Podle Zdeňka Hela se u každého doba imunity po prodělání onemocnění liší. „U některých lidí může trvat mnoho měsíců – pět, šest i více. Někteří lidé si bohužel nevytvoří ochrannou imunitní odpověď vůbec,“ upozornil.

Množství protilátek lze zjistit testováním. Takzvané rapid testy se prodávají i v lékárnách, nejsou však úplně přesné. Při jejich zkušebním srovnání s podobným testem prováděném v nemocnici se ukázaly odchylky. Oba testy nenalezly žádné protilátky u člověka, který covid-19 neprodělal ani nebyl očkován, a potvrdily velké množství protilátek u očkovaného člověka. Test z lékárny ale nerozpoznal protilátky u člověka, který nedávno nemocí prošel, i když test v nemocnici je rozpoznal.