V úterý se otevřou papírnictví nebo obchody s dětským oblečením, avizoval Babiš

V Česku se v úterý otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením a obuví a také prodejny spodního prádla. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Na pondělním jednání to schválí vláda. Další uvolnění opatření se podle premiéra v příštím týdnu nečekají. Za sobotu v Česku přibylo 5199 potvrzených nákaz koronavirem, zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnici je 6473 nakažených, nejméně za téměř dva týdny. Index protiepidemického systému PES klesl na 70 bodů ze sta, v sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

„My na základě debaty s panem Havlíčkem a Blatným v pondělí rozhodneme o možnosti, že od úterý, předpokládám, že to vláda schválí, rozšíříme segment maloobchodu. To znamená papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví, prodejny spodního prádla,“ uvedl v neděli Babiš.

„Nějaké další rozvolňování si neumím představit při tomto počtu hospitalizovaných,“ dodal premiér. Otevřít by tak neměla třeba lyžařská střediska, což v týdnu navrhoval vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ten v neděli v televizi Prima řekl, že vláda bude asi ve středu jednat o přesunu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES.

Havlíček ale zdůraznil, že pro rozhodnutí o možném zmírnění opatření bude klíčový vývoj epidemické situace v následujících dnech a také stav v nemocnicích. „Musíme být obezřetní. Nechceme ani den omezení navíc, ale musíme si být jistí, že se situace po otevření zase rychle nezhorší,“ řekl ministr.

Premiér v neděli také avizoval, že společnost Pfizer omezí distribuci vakcíny do Evropské unie pouze příští týden. Česko počítá s výpadkem čtyřiceti až padesáti procent. Následující týden by měly dodávky chodit dle plánu. Podle premiéra může výpadek způsobit komplikace, někteří zdravotníci stále vakcínu nedostali, další mají jít na druhou dávku.

Nákaza ustupuje

Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na 100 tisíc obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici. I když je nyní v nemocnicích nejméně lidí za posledních čtrnáct dní, ve vážném stavu zůstává 1100 pacientů. Aktuálně nakažených mírně ubylo, zůstává jich ale téměř 150 tisíc.

Sobotní počty odhalených nákaz potvrdily, že v nynějším týdnu jsou denní přírůstky nakažených o třetinu až skoro polovinu nižší než před týdnem, kdy ale stoupaly na rekordy až nad 17 tisíc. Od březnového začátku epidemie v Česku laboratoře potvrdily 889 159 případů nákazy, 14 338 lidí s nemocí zemřelo.

Počty nakažených
Zdroj: ČT24

Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že zmírnění se v příštím týdnu očekávat nedá. Je teď dle něj potřeba vyprázdnit nemocnice tak, aby byly připraveny i na práci s pacienty s koronavirem a aby se mohly opět starat o všechny občany, kteří mají svoje běžné nemoci.

Nouzový stav, bez kterého by některá z omezení padla, zatím platí do 22. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí požádá o prodloužení o 30 dní.

Vláda také připravuje úpravu tabulky opatření navázanou na protiepidemický systém. Ministr zdravotnictví ji chce představit poslancům právě během schůze o prodloužení nouzového stavu. Návrh se oproti současné tabulce liší třeba v tom, že ve čtvrtém stupni umožňuje otevření všech obchodů, nejen tedy těch se základním zbožím. Dovolí i provoz bazénů a wellness center.

Do bazénu nebo wellness by ale mohli jen lidé s negativním antigenním nebo PCR testem. Hned u vchodu by mělo být odběrové místo s antigenními testy, lidé by sem mohli chodit i bez předchozí rezervace.

„Zaměstnáváme zdravotnický personál a byli bychom schopni ty testy odbavovat tady na místě,“ uvádí ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková. Za podmínky testování klientů i přísných hygienických pravidel by podle chystané tabulky opatření mohly ve čtvrtém stupni otevřít i hotely a penziony. Za stávajících pravidel mohou až od třetího.

Události: Změny opatření a protiepidemický systém PES (zdroj: ČT24)

Posun ze třetí do čtvrté úrovně by mohl platit i u kulturních představení, a to za přísných opatření, kdy by platila povinnost negativního testu a v sále by mohlo být maximálně 300 sedících diváků a roušky.

Naopak restaurace by i podle chystané tabulky omezení musely ve dvou nejvyšších stupních indexu rizika spoléhat jen na výdejní okénka. „U restaurace je to složitější, není to o tom, že by ten test nebylo možné udělat před její návštěvou, ale musel by tam v podstatě být zdravotnický personál,“ vysvětluje poradce premiéra Roman Prymula.

Otevřít by restaurace mohly až ve třetím stupni, a to jen na třicet procent kapacity. Ve druhém stupni by to pak bylo šedesát procent. Zatím ale ani není jasné, jak by byla omezená otvírací doba.

Sedm desítek případů nežádoucí reakce na očkování

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru. Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění, řekla ČT ředitelka ústavu Irena Storová.

Jaké jsou nežádoucí účinky vakcíny
Zdroj: ČT24

Vakcína se v Česku začala podávat před třemi týdny, zatím ji dostalo víc než 105 tisíc lidí. První byli v Česku očkováni proti koronaviru 27. prosince. Zdravotníci zatím lidem podávají vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. U obou je potřeba aplikovat dvě dávky.

Specifika očkování

Lidé se často ptají na to, v jakých případech musí vakcinaci odložit. Lékaři neočkují ty, kteří zrovna prodělávají jiné infekční onemocnění, nebo během předchozího měsíce dostali živou vakcínu proti jiné chorobě. Onemocnění covid-19 v předchozích dvou týdnech je taky důvodem pro odklad.

Kdy se nemohu očkovat
Zdroj: ČT24

Protilátky proti covidu si tělo nevytvoří ihned, proto se i očkovaný člověk ještě může koronavirem nakazit. „Protilátky, které pak budou ochranné neutralizační, se budou vyvíjet až v průběhu několika týdnů,“ přibližuje imunolog Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity.

Vytvoření protilátek
Zdroj: ČT24

Pokud člověk po první dávce vakcíny covidem onemocní, je nejdřív potřeba nemoc překonat. O tom, kdy jít na případnou druhou dávku, by pak měl rozhodnout lékař.

Obavy vyslovují někteří pacienti, kteří berou léky na ředění krve. I tady je lepší poradit se s doktorem. Například při používání léku Warfarin by měli lidé přinést poslední výsledky testu, který srážlivost krve kontroluje. Po aplikaci dávky se doporučuje počkat na místě alespoň půl hodiny.

Očkování a léky na ředění krve
Zdroj: ČT24

„V té době si může pacient - zejména v prvních deseti minutách - skutečně přidržet i ten tampón v místě vpichu, tak aby to bylo zatlačeno a aby se zkontrolovalo, když se uvolní, že nedochází k nějakému krvácení,“ vysvětluje Thon.

Očkování seniorů po sobotních problémech bez potíží

Po sobotních problémech s registračním systémem začala Fakultní nemocnice Ostrava v neděli ráno očkovat seniory starší 80 let. Na celý den má kapacitu naplněnou, naočkovat může zhruba dvě stovky lidí.

„Vakcína průběžně přichází. Máme připravenu vakcínu pro přeočkování zdravotníků i pro seniory,“ uvedl ve vysílání ČT24 ředitel nemocnice Jiří Havrlant. V případě, že by se dodávky vakcín zpozdily, nemocnice využije okno pro odklad aplikace druhé dávky zdravotníkům.

Na očkování do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze bylo na neděli objednáno 195 seniorů, na druhou dávku vakcíny by se během dne mělo dostavit také zhruba 250 osob zvláště z řad zdravotníků. Nemocnice denně proočkuje asi 500 osob.

Ve Fakultní nemocnici Motol začali s očkováním seniorů objednaných přes centrální systém v sobotu, vakcínu dostalo 250 lidí. Na neděli si svůj termín prostřednictvím centrálního registru rezervovalo zhruba 200 seniorů. Vyhodnocení víkendového očkování zveřejní nemocnice v pondělí. 

Do nedělní páté hodiny večer se v centrálním rezervačním systému registrovalo 152 370 seniorů starších 80 let. Z toho 42 250 z nich si i rezervovalo termín očkování v některém z očkovacích míst v republice, uvedl to vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Registrace do centrálního systému byla spuštěna v pátek, seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc.

Kubek: Testujme školáky a lidi v továrnách

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v diskusním pořadu televize Prima řekl, že by se měli žáci a studenti v případě znovuotevření škol každý týden podrobit antigenním testům. Testovat by se podle něj mělo i v továrnách, kde by pravidelné testování zaměstnanců bylo podmínkou provozu.

Kubek kritizoval způsob, jak se nyní s antigenními testy nakládá. Podle něj se totiž v ČR antigenní testy využívají špatně. Antigenní testy je potřeba využívat „tam, kde to má význam, abychom je využili skutečně efektivně“, řekl. Nyní může antigenní test podstoupit zdarma každý, kdo má v Česku zdravotní pojištění. Pojištěnci se mohou nechat testovat opakovaně, nejčastěji každých pět dní.

„Tyto antigenní testy nám mohou skutečně výrazně pomoci, protože řada dětí přijde do školy nakažená, ve škole si tu nákazu předají a zase ji další přináší do rodin,“ řekl. Testování ve firmách by se mělo týkat těch, kde na jednom prostoru v témže čase pracuje velké množství lidí, tedy zvláště továren. Ty Kubek doporučil až na výjimky zavřít a provoz jim povolit jen v případě, že budou pracovníci pravidelně testovaní antigenními testy.

To, zda se někteří žáci a studenti vrátí do škol, by se podle pátečního vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové mělo rozhodnout začátkem příštího týdne.