Restauratéři na kompenzacích nevydělají, shodují se Řehounek, Okamura i Stárek

Události, komentáře: Koronavirus a restaurace s Tomiem Okamurou, Janem Řehounkem a Václavem Stárkem (zdroj: ČT24)

Relativně optimistická čísla koronavirové nákazy budí naději třeba i u podnikatelů, kteří vyhlížejí úpravy protiepidemického systému. Vláda je má představit příští týden. V pátek restauratéři budou vědět podrobnosti ke kompenzacím z programu COVID –⁠ gastro. Žádosti pak můžou podávat od pondělí. Program vítají poslanci Tomio Okamura (SPD), Jan Řehounek (ANO) i předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, kteří byli hosty pořadu Události komentáře.

S přísnými regulemi, jako jsou třeba povinné negativní testy na covid-19, budou moci hotely otevřít už ve čtvrtém stupni protiepidemického systému PES. „V antigenních testech úplně problém nevidím. A myslím si, že lidé, kteří se chtějí testovat, v tom problém také neuvidí,“ říká vedoucí recepce pražského hotelu Pod Věží Jan Tumpach.

Zástupci hotelů a restaurací ale navrhují, ať mají podniky na výběr z více možností, jak zajistit bezpečný provoz. „Z loňské sezony máme ozonové čističe, ty bychom určitě používali a snažili se alespoň nějak fungovat,“ rozvádí Tumpach.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy je důležité, aby ministerstvo zdravotnictví akceptovalo, že je více variant, jak dosáhnout epidemicky bezpečné situace. „Aby se třeba řeklo, tady jsou tři možnosti a vyberte si, která vám dává největší smysl. Určitě nebudou fungovat představy, že se otevře třeba jen třicet procent kapacity podniku, za takových podmínek by ten byznys rozhodně nefungoval,“ říká Prouza.

Události: Restaurace a hotely čekají rozvolnění (zdroj: ČT24)

Podobně to vidí i spolumajitel pražské restaurace Červený jelen, která má teď asi patnáctiprocentní tržby. „Výdejní okénko v podstatě nemá jiný smysl než kontakt se zákazníkem, nevyděláváte nic,“ uvádí Luboš Kastner, který je zároveň garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Zatím restaurace čerpají z programů antivirus a COVID –⁠ nájemné. Od pondělí budou moci zažádat o COVID –⁠ gastro. A čekají, jaké změny vláda schválí při avizované úpravě protiepidemického systému.

Třeba antigenní testování pro restaurace podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) nepřipadá v úvahu. „Kdo bude tím, kdo bude kontrolovat, jestli se to dodržuje, nebo ne? Těch restaurací je velké množství, skoro třicet tisíc provozoven,“ upozorňuje.

Změny by mohly začít platit příští týden. Restaurace ale podle premiérova poradce Romana Prymuly představují vysoké riziko nákazy, a to sedmý stupeň z devítistupňové škály.

Někteří hostinští na kompenzacích vydělají, říká Babiš

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) někteří podnikatelé na kompenzacích od státu vydělají více, než kdyby podnikali. „Já takovou zkušenost nemám, mně lidé říkají, že jsou rádi, že je alespoň nějaká podpora, ale chtěli bychom už otevřít,“ říká člen rozpočtového výboru a poslanec ANO Jan Řehounek.

Je ale dle něj možné, že některý z podnikatelů sítem státní podpory propadne. Sám by se na situaci díval v průměru, a tak hodnotí kroky vlády jako dostatečné. „Rozhodně to není tak, že by si restauratéři vydělali víc než za normálního provozu,“ reaguje na slova premiéra předseda Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Předseda SPD Tomio Okamura je rád, že se vláda rozhýbala k pomoci v rámci programu COVID –⁠ gastro. Sám by se ale inspiroval v německém modelu a kompenzace vyplácel na základě rozdílu tržeb oproti roku 2019. Český model mu přijde zbytečně komplikovaný a neflexibilní.

Kompenzace pro zavřenou ekonomiku
Zdroj: ČT24

Václav Stárek pak souhlasí s řešením kompenzací na základě rozdílu v tržbách. „My jsme to navrhovali, ale nakonec vláda schválila kompenzace podle počtu zaměstnanců, což je dobře, že to takto proběhlo,“ popisuje předseda Asociace hotelů a restaurací.

Poslední nedodělek, který by chtěl s ministrem Havlíčkem řešit, je situace malých podnikatelů, kteří například nemají zaměstnance a na podporu nedosáhli.

Jan Řehounek vnímá jako zásadní, že podnikatelé mohou žádat o kompenzace zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu. „Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by se mi ozval, že musel skončit, doufám, že ministerstvo žádosti odbaví co nejrychleji,“ doufá Řehounek.

Přesto ale dochází k případům, kdy provozovatelé restaurací otevřou. Některé hotely na horách pak nabízejí služby pod záminkou home officu. „Tyto případy odrážejí náladu podnikatelů, nedocházelo by k nim, kdyby byli všichni spokojení s tím, že jsou zavření a budou pobírat kompenzace,“ reaguje Stárek. Asociace hotelů a restaurací se ale proti těmto excesům ohradila a nesouhlasí s nedodržováním opatření.

Opatření brzda – ⁠plyn

Čeho se ale Stárek obává nejvíc, je systém brzdy a plynu v rámci rozvolňování a znovuzavedení opatření. „To přináší ještě větší ztráty a ještě větší frustraci zákazníků i podnikatelů,“ uzavírá Stárek.

Podle Okamury je logické, aby podnikatelé otevřeli v takové míře, aby byl provoz rentabilní. Shoduje se také se Stárkem, že opatření musí být předvídatelná, aby restauratéři mohli například nakoupit zásoby. V podpoře gastronomie by pak myslel více na dodavatele, malé rodinné podniky a obnovil by úvěrové moratorium, aby lidé nebyli ohroženi splácením dluhů, když jsou bez prostředků.

Jan Řehounek říká, že úvěrové moratorium právě s bankami řeší ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Sám vkládá důvěru v očkování a doufá, že díky němu za několik měsíců nebude již nutné otázku opatření a restaurací řešit.