Komunisté jsou spokojeni, toleranční patent s hnutím ANO se z velké části plní

Události: Tolerance menšinové vlády poslanci KSČM (zdroj: ČT24)

V sobotu se sejde expertní tým prezidenta republiky Miloše Zemana a bude probírat novelu rozpočtu na letošní rok. Zákon o rozpočtu, podobně jaké jiné klíčové normy v minulých letech, pomohly vládě prosadit hlasy komunistů. Podpora, kterou menšinové vládě poskytují,  je založena na takzvaném tolerančním patentu, který KSČM uzavřela s hnutím ANO. A podle vedení komunistů se tato dohoda z většiny plní.

Předseda KSČM Vojtěch Filip věří, že spolupráce vydrží až do voleb. Chybí mu ale dohoda například na pěti týdnech dovolené pro zaměstnance, které jeho strana prosazuje. „Lidé vnímají velmi pozitivně, alespoň podle ohlasů, které mám, že se podařilo splnit ty nejzásadnější požadavky. To znamená zvyšovat minimální mzdu, a tak tlačit na růst mezd,“ řekl Filip. 

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) pak dodává, že „většinou jsme se byli schopni domluvit“. To považuje za pozitivní a věří, že to občané ocení. 

Podle komunistů je splněno přes šedesát procent podmínek tolerance. Někteří komunisté ale předvídají konec této podpory. „Osobně bych na to, že toleranční patent vydrží až do voleb, nesázel. Je to ohrožené zejména proto, že na konci volebního období se Andrej Babiš ohlíží po jiných partnerech. Obzvlášť ve veřejných financích je to znát,“ uvedl k tomu poslanec KSČM Jiří Dolejš. 

  • Růst minimální mzdy.
  • Valorizace důchodů.
  • Ochrana zdrojů před zcizením.
  • Voda ve veřejném sektoru.
  • Zdanění církevních restitucí.
  • Bránit zvyšování ceny bydlení.
  • Dostupná zdravotní péče.

Toleranci vlády komunisté podmiňovali sedmi body, mezi nimiž bylo i zdanění církevních restitucí. Tento seznam chtěla strana v létě rozšířit například právě o pět týdnů dovolené pro zaměstnance.

Spoléhání vlády na komunisty dlouhodobě kritizuje opozice. „Mají obrovský vliv, který neodpovídá tomu, že ten jejich současný výsledek je nejhorší od sametové revoluce, jaký v Poslanecké sněmovně měli. Oni se tím tolerančním patentem stali koaliční stranou bez větší zodpovědnosti,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan. 

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš to zdůvodňuje tím, že když jiné strany nechtěly jít do většinové vlády, tak komunisté tolerovali menšinový kabinet. „Díky nim tady vznikla stabilní vláda, která věřím, že dovládne až do konce.“

Kritici zmiňují, že KSČM často prosadí více než druhá koaliční strana. ČSSD to odmítá. „Rozhodně bych neřekl, že tuhle zemi řídí komunisté. My jsme do vlády šli, aby KSČM neměla vliv na klíčové otázky zahraniční politiky státu, a to se daří,“ řekl vicepremiér a předseda strany Jan Hamáček. 

Místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar při hodnocení dosavadní spolupráce oceňuje, že hnutí ANO své slovo drželo. „Tak i my jsme své slovo drželi, a proto možná ta spolupráce byla lepší než s ČSSD.“

Komunisté kvůli koronaviru opakovaně odložili svůj sjezd, na kterém mají zvolit nové vedení. Třetina stranických organizací nechce dál čekat. Zabývat by se tím mělo širší vedení strany.