Hlasy ze zahraničí si v říjnu rozdělí kandidáti z Ústeckého kraje

Hlasy, které v letošních říjnových volbách odevzdají voliči žijící v zahraničí, půjdou kandidátům do Ústeckého kraje. Určil to los Státní volební komise. V posledních volbách se hlasy ze zahraničí započítávaly do výsledků ve Středočeském kraji.

Do výsledků kterého kraje připočítají statistici hlasy ze zahraničí, musí Státní volební komise rozhodnout do týdne od vyhlášení termínu voleb ve Sbírce zákonů. Prezident Miloš Zeman rozhodl již před koncem minulého roku, že se do Poslanecké sněmovny bude volit 8. a 9. října, a jeho rozhodnutí vyšlo ve sbírce na Silvestra.

Komise losem tedy určila, že tentokrát půjdou zahraniční hlasy do Ústeckého kraje, v poslední možný termín.

Rozhodnutím prezidenta, že se volby do sněmovny uskuteční 8. a 9. října, začala oficiálně volební kampaň, která nese povinnosti pro strany, hnutí i jejich volební koalice.

Ze zahraničí mohou čeští občané volit poslance od roku 2002. Tehdy los určil, že budou vybírat z kandidátů z Jihomoravského kraje, v letech 2006 a 2010 šly hlasy ze zahraničí do Jihočeského kraje. V následujících dvojích volbách v letech 2013 a 2017 bylo na zastupitelských úřadech a konzulátech na výběr mezi kandidáty ze Středočeského kraje. V posledních dvojích volbách přišlo ze zahraničí vždy přes deset tisíc hlasů.