Poslanci apelují na vládu, aby zajistila důkladné vyšetření otravy Bečvy a exemplární pokuty

Poslanci se ve čtvrtek vrátili k debatě o otravě Bečvy, kvůli níž vyzvali opoziční Starostové k odstoupení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Brabec rezignovat odmítl a zopakoval, že úřady vyšetřují patnáct firem. Dolní komora v usnesení apeluje na vládu, aby zajistila důkladné vyšetření úniku chemikálií do řeky a dohlédla na uložení exemplárních pokut viníkům.

O zářijové otravě Bečvy poslanci diskutovali už v půlce listopadu, bez závěru. Členové opozice poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek.

Sněmovna v přijatém usnesení dále konstatuje, že ekologická katastrofa z 20. září, kdy uniklo nezjištěné množství kyanidů, dosud nebyla uspokojivě vysvětlena. „Nikdo tu věc nezametá pod koberec. Nikdo nečiní na policii a státní zastupitelství nátlak,“ řekl poslancům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Znalecký posudek by podle něj měl být hotov do 20. prosince.

Někteří opoziční poslanci ale nešetřili kritikou. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukazovala na to, že se v kauze objevilo mnoho nepravd, a to i v souvislosti s provozem valašskomeziříčské chemičky Deza. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Pekarová Adamová řekla, že Brabec lhal, když mluvil o policejním informačním embargu na zářijový případ otravy. „Čekala bych, že se k této věci vyjádříte,“ prohlásila na plénu.

Podle Jana Farského (STAN) úřady po úniku chemikálie neprováděly svou práci a policie nereagovala, protože „mocní státu“ vzkázali, že Deza na vině není. „A to je ten průšvih,“ řekl. Brabec podle Farského ovlivnil vyšetřování případu. „Vaše důvěryhodnost je prostě na nule,“ uvedl.

Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích. Ministr životního prostředí Brabec má také do dvou měsíců předstoupit před poslance a informovat je o průběhu vyšetřování.

Brabec poslancům řekl, že jeho úřad kromě jiného připraví novelu vodního zákona, která zvýší pokuty až na 50 milionů korun. Na Bečvě by podle něj měl být také spuštěn pilotní projekt stálého monitoringu kvality vody.

Hnutí STAN v úterý vyzvalo Brabce kvůli úniku jedů do Bečvy k rezignaci. Deník Referendum v pondělí napsal, že v den otravy řeky Bečvy se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění bylo od ní. Mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIZP) Radka Nastoupilová poté řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince ve středu opět unikla neznámá látka, od září v oblasti nejméně počtvrté. Minulé úterý se u kanálu z Rožnova objevila pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický.

Babiš: Ať Bečvu vyšetří Hamáček

Havárie na Bečvě se věnovaly i interpelace premiéra; předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová položila otázku, zda Babiš Brabce kvůli nehodě a státnímu přístupu odvolá, premiér ale neodpověděl a místo toho obvinil média a část politické scény z toho, že záležitost politizují.

„Před volbami jste byli všichni epidemiologové, a teď jste odborníci na toxikologii,“ konstatoval. „Všechny orgány jsou nezávislé, všichni to vyšetřují. Interpelujte pana (ministra vnitra) Hamáčka, ať to (policie) konečně vyšetří. Co tam dělají, tři měsíce?“

Srážka nad superhrubou mzdou

Při interpelacích došlo znovu i na rušení superhrubé mzdy. V programu nynější vlády je její zrušení se sazbou daně 19 procent, Babiš ve sněmovně prosadil základní sazbu 15 procent – a poslankyně STAN Věra Kovářová poukazovala na to, že premiér ještě nedávno tvrdil, že ta09vé snížení daně by zničilo hospodářství.

„Proč tyto veletoče?“ ptala se. Babiš kontroval, že názor změnil kvůli koronavirové krizi a Česko si podle něho může s ohledem na nynější míru zadlužení takové snížení daně z příjmu dovolit. „V těžkých časech musíme zaměstnance podpořit,“ dodal.

Kovářová namítla, že lidé si Babiše zapamatují jako člověka, který „provedl nejhorší útok na státní kasu“ a „devastující útok na obce a kraje“ – a premiér ji v reakci obvinil, že nechce dát lidem peníze. Superhrubou mzdu označil za „podvod z dílny“ někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka a tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), když se jedná podle premiéra o daň z daně.

Zahrádkářský zákon prošel do třetího čtení

Zákonodárci ve čtvrtek propustili do třetího čtení taky předlohu zahrádkářského zákona. Návrh poslanců napříč stranami má za cíl především upravit postavení a veřejnou prospěšnost zahrádkářského hnutí v českém právním řádu. V závěrečném hlasování by ale mohl proti původně předložené podobě doznat změn.

Zemědělský výbor chce změnit definici zahrádkářské činnosti tak, aby se nevztahovala pouze na navrhovaný zákon, ale měla širší platnost. V pasáži, že jde o činnost veřejně prospěšnou, chce vypustit slova o tom, že je ale určená jen pro vlastní potřebu a potřebu svých domácností. Podle vyjádření vlády jde o vnitřně rozporné ustanovení. Jen těžko může být za veřejně prospěšnou považována činnost, která primárně slouží k uspokojování vlastních potřeb, a nikoli širších potřeb veřejnosti, poznamenala vláda. K návrhu jako celku však zaujala neutrální postoj.

Pavel Kováčik (KSČM) chce ve svém pozměňovacím návrhu rozšířit definici zahrádkářské činnosti jako veřejně prospěšné činnosti. „Veřejná prospěšnost zahrádkářské činnosti spočívá především v zajištění vlastního zdroje zásobování, nabídce čerstvých přebytků v blízkém okolí, zúrodňování půdy, využívání rostlin v městských nebo venkovských zástavbách a propagaci zahrádkářské činnosti mezi veřejností,“ stojí v jeho návrhu.

Výbory budou moci jednat on-line jen výjimečně

Sněmovna ve čtvrtek schválila pravidla pro jednání svých výborů, podvýborů a komisí prostřednictvím videokonferencí. Videokonference se budou moci konat jen v nezbytných případech, zejména za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu, v době vyhlášené legislativní nouze nebo v krizové situaci. Vyloučeny budou pro schůze, na nichž by se debatovalo o utajovaných informacích.

Pravidla také uvádějí, že při schůzích prostřednictvím videokonference mohou poslanci hlasovat pouze veřejně. Usnesení a další dokumenty budou moci být podepisovány elektronicky. Obdobná pravidla už dřív přijal Senát.