Snad se nevydáme polskou a maďarskou cestou, doufá Rychetský

Interview speciál: Pavel Rychetský (zdroj: ČT24)

Jarní uzavření hranic bylo podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského absolutně protiprávní, za brutální zásah do lidských práv označil také omezení svobody podnikání a pohybu. V rozhovoru pro ČT Rychetský také prohlásil, že nouzový stav se hodí každé vládě, protože otevírá široké možnosti rozhodování. O spravedlnost se podle něj právní systém neustále snaží a věří, že tuzemská justice si udržuje nezávislost, byť připouští individuální lapsy. Vyslovil také naději, že v Česku nedojde k destrukci soudního systému jako v Polsku či Maďarsku.

„Vláda může v krizové situaci zavřít hranice, ale pro návrat nebo pro příjezd do země. My máme v ústavě, z důvodů, které si jen starší lidé pamatují, výslovné ustanovení, že nikomu nelze bránit v tom, aby tuto zemi opustil,“ zdůraznil v rozhovoru Rychetský.

Kontrola vlády, která má ve sněmovně většinovou podporu, je podle něj jen symbolická. Soudcům by proto v nouzovém stavu umožnil rozhodovat stejně rychle jako zákonodárcům. Vláda totiž může měnit opatření každých pár dní, ale Ústavní soud na to nemůže reagovat.

V rozhovoru pro Českou televizi také ocenil prezidenta, od kterého letos dostal – i přes vzájemné neshody – státní vyznamenání. „Když prezident akceptoval návrh (Senátu), považoval jsem za samozřejmé, že to přijmu. Přestože s panem prezidentem v posledních letech nemáme nejlepší vztahy, oceňuji, že tomuto návrhu vyhověl, i když nemusel,“ komentuje Rychetský.

K Zemanově politice ale zůstal kritický. „Trápí mě to, že člověk, kterého jsem poznal jako nepochybně liberálně založeného humanistu, už několik let podléhá různým, někdy téměř xenofobním postojům,“ řekl předseda Ústavního soudu na adresu hlavy státu.

Kandidovat na prezidenta by sám Rychetský nechtěl. „Například proto, že bych těžko byl schopen se podbízet jednoduchými slogany a demagogií. Navíc ani můj věk není vhodný pro to, abych to zkoušel,“ shrnuje své důvody.

Za nejvýznamnější a nejpřevratnější událost v životě považuje kromě narození svých dětí revoluci v roce 1989. Dnes je ale zklamaný. „Nečekal jsem po tom listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jako máme dnes, z hlediska její minulosti. To jsem si myslel, že už definitivně skončilo,“ nechal se slyšet Rychetský.

Nerovnosti neodstraníme nikdy, snažíme se

„Se spravedlností to není jednoduché. Od nepaměti se považuje za jakýsi ideální cíl, stav, kterého bychom chtěli dosáhnout. Od nepaměti se to nedaří. Ve skutečnosti spravedlnost je jakýsi stav, ve kterém bychom chtěli – a tomu pomáhá právo – zajistit skutečnou rovnost,“ konstatuje předseda Ústavního soudu.

Všechny právní systémy si podle něj uvědomovaly, že vedle formální je možno se blížit té reálné tak, že se rovnost bude kompenzovat. „Říká se tomu pozitivní diskriminace,“ dodává Rychetský s tím, že se to nikdy nemůže podařit.

Spravedlnost a právo není totéž, zdůrazňuje. „Snažíme se, aby se odstranily nerovnosti. Děláme to různými prostředky, snažíme se slabší stranu zvýhodnit a pomoci jí, ale to je jen malinká část života. Většina nespravedlností a problémů se k soudu nedostane,“ připouští.

Uznává také, že v Česku člověk nemá úplnou garanci, že se vždy spravedlnosti dočká. „Asi toho není možné dosáhnout, ale musíme se alespoň přibližovat tomu, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. Spravedlnost, která není poskytnutá včas, přestává být spravedlností,“ vysvětluje Rychetský v komentáři k rychlosti českých soudů.

„Dění v Polsku a Maďarsku je katastrofa, nás to snad nečeká“

V rozhovoru předseda nejvyšší tuzemské soudní instance komentoval také dění v okolních zemích. Kroky vlád proti soudnictví v Polsku a Maďarsku považuje za katastrofální. „Je to cílevědomé bourání základů demokratického právního státu. Útok na ústavní soudy v obou těchto zemích a posléze na celou justici, kdy se demokraticky zvolená většina rozhodne soudní moc vykastrovat, to je tragédie,“ míní.

Podotýká, že soudy nejsou miláčky vlád a parlamentů i ve zcela demokratických zemích, jelikož tyto instituce kontrolují. Tendence si soudy podmanit jsou tedy všude a jde o to, aby si justice nestrannost dokázala udržet. „Doufám, že naší zemi tato trajektorie, kterou prožívá Polsko a Maďarsko, nečeká,“ uvedl Rychetský. Věří, že český soudní systém si nestrannost a nezávislost zatím hrdě udržel.

„I mezi soudci se občas našel někdo zkorumpovaný, kdo selhal,“ uznává předseda Ústavního soudu a vyzývá k tomu, aby se podle těchto případů neposuzovala celá tuzemská justice.