Policie obvinila z podplácení jednu osobu, měla ovlivnit zakázku na auditora mýtného systému

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému jednoho člověka z podplácení. Podle kriminalistů nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu korun. V případě odsouzení za tento trestný čin hrozí až šestiletý trest.

„Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Dozor v této věci vykonává Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ uvedl na webu policie mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Výběr auditora mýta provázela řada problémů. Zakázka stála mimo jiné v pozadí kauzy bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. V únoru po svém odvolání z funkce uvedl, že ještě před loňskými Vánocemi dostal nabídku úplatku 1,5 milionu korun od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje například společnost CGI.

Právě CGI původně zakázku na kontrolu mýta získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění. Kremlík tehdy podotkl, že v době, kdy byl ještě ve funkci, se kvůli případu obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS).

Tendrem se zabýval i antimonopolní úřad

Problematický byl i průběh veřejné soutěže, ve které ministerstvo dopravy supervizora nového mýta vybíralo. V té zvítězila společnost CGI, která byla kontrolorem mýta i v předchozích letech. Uspěla s nabídkou 210 milionů korun za deset let.

Tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napadla firma Kapsch, která se rovněž ucházela o pozici auditora systému. V létě 2019 soutěž nejprve zrušil antimonopolní úřad, jeho tehdejší předseda Petr Rafaj však nakonec námitky Kapsche zamítl. I přesto se CGI nakonec supervizorem nestala.

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) v únoru zakázku zrušil a kontrolu mýta nakonec svěřil státnímu podniku Cendis. Odůvodnil to ušetřením desítek milionů korun. Svěření pozice auditora Cendisu připravoval i Kremlík, mělo však jít původně pouze o záložní variantu pro případ zrušení soutěže.

Nezávislý auditor vykonává expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření pak následně stanovuje účinnost mýta, v němž se vybere zhruba miliarda korun měsíčně.