Ve třetím stupni rizika s červenou barvou je pět krajů. Za pátek přibylo zatím 4525 případů

Události: Ve třetím stupni rizika s červenou barvou je pět krajů (zdroj: ČT24)

Ve třetím stupni rizika s červenou barvou je už pět krajů, v nich se podle ministerstva zdravotnictví přenáší covid-19 komunitně. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek vyzval občany, aby virus nezlehčovali a dodržovali nová opatření. Stav je podle něj velmi vážný. Kvůli zhoršující se situaci vstupují v pátek v platnost nová opatření, omezuje se mimo jiné provoz stravovacích zařízení, zavřená jsou také všechna vnitřní sportoviště. Počty případů nemoci covid-19 v Česku potřetí v tomto týdnu překonaly dosavadní maximum. V pátek přibylo zatím 4525 nakažených, zhruba o 1400 více než ve čtvrtek ve stejnou dobu.

Komunitně se nemoc covid-19 šíří podle ministerstva zdravotnictví už v pěti krajích. Ve třetím stupni rizika s červenou barvou jsou na mapě Praha, Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj, ostatní jsou oranžové. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Do minulého týdne byly regiony hodnoceny po jednotlivých okresech, na v pátek zveřejněné mapě jsou jednotně zbarvené celé kraje.

„Situace v rámci České republiky není dobrá. I nadále se potýkáme s vysokým počtem nárůstů, které mají i exponencionální charakter. Žádám všechny občany, aby respektovali opatření, která jsme zavedli nebo zavádět budeme,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Nárůst nových případů podle odborníků vytváří i tlak na kapacity zdravotnických zařízení, některá už začala omezovat péči, kterou je možné odložit.

Situace je velmi vážná, řekl Babiš. Nevyloučil lockdown

Vláda možná bude muset přistoupit k dalším omezením proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, oznámil na tiskové konferenci premiér Babiš. Nevyloučil v té souvislosti ani takzvaný lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření ekonomiky jako na jaře v počátcích pandemie covidu-19.

Premiér vyzval občany, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření „plné zuby“, ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku,“ prohlásil.

Babiš také oznámil, že vláda připravuje státní pomoc pro podnikatele omezené opatřeními. Ta by měla být podle Babiše cílenější než na jaře.  O kompenzacích se bude podle něj jednat především příští týden a na starosti je bude mít vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců.

Předseda vlády řekl, že se na kabinet obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. „Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny,“ řekl ke kompenzacím.

Premiér a ministr zdravotnictví vyzvali k dodržování nových opatření (zdroj: ČT24)

Prymula vyzval zdravotníky, aby pomohli v první linii

Ministr zdravotnictví Roman Prymula vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby pomohli těm v první linii. Kapacity zdravotnictví jsou podle něj omezeny i počty zaměstnanců. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl na tiskové konferenci.

„Budeme potřebovat ruku každého z nás, chceme vyzvat zdravotníky i v jiných profesích, aby pomohli,“ řekl dále Prymula. Připojil se k prosbám premiéra Babiše a žádal veřejnost, aby respektovala přijatá opatření. 

Pokud bude počet infikovaných růst další týden, vláda opatření podle něj opět zostří. V případě lockdownu se počítá i s omezením vycházení z domu mimo pracovní povinnosti, upozornil. 

Prymula uvedl, že plány pro černý scénář nepočítají s tím, že nikdo nebude moct opouštět domov. Bylo by zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na ještě nespecifikovanou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýše ve dvou.

Restaurace zavřou už ve 20 hodin, posilovny nebo bazény neotevřely

Rekordní přírůstky nakažených přiměly vládu ke zpřísnění a rychlejšímu zavádění opatření proti šíření nemoci. Už od pátku platí uzavření restaurací a hospod vždy ve 20 hodin a uzavření posiloven a bazénů.

Rovněž nesmějí otevřít ani fitness centra, koupaliště, herny, kasina a veškerá wellness zařízení (včetně solárií), pokud se nejedná o zdravotní služby. Další omezení se týkají nákupních center nebo diskoték.

V restauracích a hospodách je vedle dalšího zkrácení otevírací doby na 20:00 z dosavadních 22:00 od pátku omezen také počet lidí u stolu na čtyři, dosud to bylo šest. Nadále mohou fungovat výdejová okénka, restaurace mohou znovu otevřít v 06:00. Stejně jako v klubech nebo na diskotékách v nich platí také zákaz živé hudby a tance.

V jídelnách v obchodních centrech se od pátku počet spolustolovníků snižuje dokonce na dva. Provozovatelé center zároveň musejí vypnout bezdrátové připojení k internetu, aby se zde neshlukovali studenti středních škol, kde byla zrušena prezenční výuka.

V obchodech a provozovnách služeb se mohou zákazníci zdržovat ve skupinách nejvýše po dvou lidech v aspoň dvoumetrových rozestupech. Výjimku mají stejně jako u stolu v restauracích členové jedné domácnosti.

Od pondělí 12. října pak na 14 dní vláda zavře divadla a kina, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a přitvrdí také omezení pro nemocnice a úřady. Na školy se ve větší míře vrátí dálková výuka a žákům se prodlouží podzimní prázdniny.

Kompenzace pro podnikatele kabinet zatím neohlásil. Bez nových opatření by podle ministra zdravotnictví Prymuly za dva týdny nemusely stačit kapacity zdravotnictví.

Zmatky okolo zoologických zahrad

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už od pátku. Ministr zdravotnictví původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.

Velké organizační komplikace způsobilo mylné informovaní o termínu účinnosti vládního nařízení třeba zoologické zahradě na Svatém Kopečku v Olomouci.

„Olomoucká zoo po čtvrtečním vyjádření vlády žila v domnění, a nejen ona, že se zavírá až od pondělí. Nicméně z vládního usnesení v písemné formě jsme se dozvěděli opak, protože je tam jasně stanoveno, že zoo po celé republice budou zavřené už ode dneška,“ řekla v pátek mluvčí zoo na Svatém Kopečku Iveta Gronská.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek o mimořádných opatřeních kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Informaci z vládního usnesení zoo ve čtvrtek ověřovala s vedením krizového štábu olomoucké radnice, která je jejím zřizovatelem. „Ještě večer jsme telefonicky kontaktovali primátora Miroslava Žbánka, který tuto informaci přes krizový štáb zjišťoval a poté potvrdil,“ uvedla Gronská.

Pracovníci marketingového oddělení zoo pak ve čtvrtek v noci psali a rozesílali zprávu, že zahrada bude od pátku uzavřena, aby o této změně informovali co nejvíce potenciálních návštěvníků.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek odhaduje ztrátu za jarní omezení na 45 milionů korun. Ta se současným uzavřením podle něj dále prohloubí. „Naproti tomu výdaje příliš snižovat nemůžeme. Nadále platíme krmivo, energie i mzdy,“ doplnil.

Vývoj epidemie koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Narůstající čísla

Denní počty nakažených se v Česku poslední dny dál zvyšují, skokově narůstá i počet úmrtí lidí s nemocí covid-19. Ve středu přibylo podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví zatím nejvíc zemřelých za den – 42. Za čtvrtek přibylo 13 úmrtí, během pátku zatím ministerstvo uvádí nárůst o dalších 29 úmrtí na celkových 898. Jen za tento týden už zemřela více než stovka lidí, a počet mrtvých za celou dobu pandemie tak za pouhé čtyři dny vzrostl o více než desetinu.

Více než polovina z lidí, kteří se od 1. března nakazili koronavirem, se již z nemoci vyléčila. Aktuálně covidem-19 trpí zhruba 53 tisíc lidí. U většiny z nich má nemoc lehký průběh. Podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, činí 3,99 procenta. V uplynulých dnech ale rostl a v úterý překonal hranici čtyř procent, nad kterou byl naposledy v červnu.

Celkový počet hospitalizovaných stoupl v posledních dnech o stovky. Jenom za říjen tak podle posledních údajů k pátku 9. října vzrostlo množství lidí s covidem-19 v nemocnicích o dvě třetiny na 1893. Ještě výrazněji se zvýšil počet hospitalizovaných v těžkém stavu, a to na 412.

Výrazně vzrostl také podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů. Už v neděli dosáhl zhruba 25 procent a ve středu tvořil počet prokázaných případů nemoci téměř třetinu ze všech provedených testů. 

Čtvrtí nejhorší na světě

V České republice se od začátku pandemie covidu-19 v březnu nakazilo již více než 100 tisíc lidí. V tomto týdnu počty případů nemoci covid-19 v Česku již potřetí překonaly rekord a podle údajů deníku The New York Times (NYT) je Česká republika podle počtu případů nakažených za uplynulý týden na 100 tisíc obyvatel na čtvrtém místě ve světě. Přibylo jich 248.

Hůře jsou na tom jen Andorra, Izrael a Černá Hora. Pouze Izrael je ale počtem obyvatel srovnatelný s Českou republikou. Žije v něm necelých 9 milionů lidí. Rozlohou je ale skoro čtyřikrát menší.

Ze sousedních států je Česku za posledních 14 dnů v nárůstu epidemie nejblíže Rakousko. V porovnání s Německem má ale Česká republika v přepočtu devětkrát více nakažených.

Celkově je Česká republika v počtu nakažených od počátku pandemie na 100 tisíc obyvatel na 40. místě na světě, v rámci Evropské unie na šestém místě. Hůře jsou na tom jen Španělsko, Lucembursko, Belgie, Francie a Švédsko.

Vláda schválila návrh na prodloužení ošetřovného

Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh zákona se změnami dávky schválila na mimořádném jednání vláda. Oznámilo to tiskové oddělení ministerstva práce. 

Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku. Podle ministerstva práce by se podpora měla vyplácet po celou dobu omezení výuky a uzavření stacionáře či nařízené karantény. Opatření má podle návrhu platit do konce školního roku, tedy do 30. června 2021.