Na Strakonicku se o mandát senátora utkají Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL)

V druhém kole senátních voleb v obvodu Strakonice se utká ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala (za ODS) a starosta městysu Radomyšl Luboš Peterka (za KDU-ČSL). Peterka o druhé místo do posledních sečtených hlasů bojoval s Petrem Kalinou (ANO). Mandát neobhájil současný senátor za obvod Strakonice Karel Kratochvíle (ČSSD). K volbám přišlo 35,44 procenta voličů.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala nominovaný za ODS vedl v průběžných výsledcích už od začátku sčítání hlasů. Po celou dobu si držel podporu nad 20 procent. Po sečtení všech hlasů do druhého kola nakonec postoupil s 27,84 procenta. V rodných Strakonicích ho podpořilo 39,48 procenta voličů. Nemocnici ve Strakonicích vede Fiala už 13 let.

„Vnímám Senát jako demokratickou pojistku v politickém systému ČR. Je možné v něm některé chybné zákony upravit a změnit. V Senátu by měli být hlavně lidé, kteří už mají něco za sebou a jsou ochotní pro svůj kraj pracovat,“ popsal Fiala své vnímání horní komory Parlamentu ČR. Podle něj by v senátorské pozici mohl zúročit dosud nabyté zkušenosti.

Fialovi se postaví starosta Radomyšle

Z druhého místa postoupil do druhého kola starosta městyse Radomyšl Luboš Peterka nominovaný za KDU-ČSL. Získal 15,01 procenta hlasů. Voliči ho v jeho působišti podpořili dokonce 70,70 procenta hlasů. Starostou Radomyšle je už 18 let.

„Díky tomu znám dobře problémy samospráv, podnikatelů a lidí v našem regionu a pozici senátora vidím jako příležitost tyto problémy vyřešit,“ vysvětlil Peterka důvod své kandidatury. O své místo v druhém kole do poslední chvíle bojoval s kandidátem hnutí ANO Petrem Kalinou. Ten nakonec skončil třetí s 14,15 procenta.

Současný senátor za obvod Strakonice a ředitel Zemského hřebčince v Písku Karel Kratochvíle (ČSSD) svůj mandát neobhájil. Skončil až na pátém místě s 8,97 procenta. V Senátu tak strakonický obvod nebude poprvé po 12 letech reprezentovat kandidát ČSSD.

Dvanáctý senátní obvod Strakonice tvoří celý okres Strakonice, západní část okresu Písek a západní část okresu Prachatice.