Budeme-li rychle testovat, nemoc se z ohnisek nerozšíří, věří epidemiolog. Na Kutnohorsku jsou zpátky roušky

90’ ČT24 - Ohniska nákazy v Česku (zdroj: ČT24)

Česko registruje několik lokálních ohnisek koronaviru. Nejhorší zůstává situace na Karvinsku, primátor okresního města Jan Wolf (ČSSD) zdůrazňuje, že je potřeba konat, nikoliv o situaci diskutovat. Hlavní hygienička Jarmila Rážová věří, že situace je pod kontrolou. Optimistický je také epidemiolog Jiří Beran, pakliže hygienici zvládnou rychle vyhodnocovat vzorky a dohledávat kontakty. Lokálním ohniskům a opatřením proti dalšímu šíření covidu-19 se věnovala Devadesátka ČT24.

Primátor Karviné Wolf věří, že o situaci v regionu se přestane pouze diskutovat a podniknou se kroky, které ohnisku pomohou. „Jsem přesvědčený, že jsou v Česku odborníci, kteří by měli problematiku znát a měli by vědět, co je nejlepší pro region,“ nechal se slyšet primátor.

Dle svých slov nechce spekulovat, kdo za rozšíření covidu-19 na Karvinsku nese odpovědnost. Problém je prý složitý a kapacity krajských hygieniků byly naplno využity. „Jestli opatření budou, nebo nebudou účinná, ukáže pouze čas. Pojďme je ale dělat, ne jen se bavit o tom, že budou,“ apeluje Wolf.

Situaci na Karvinsku se ve čtvrtek na mimořádné schůzi věnovali také poslanci.

Rážová je přesvědčena, že situace v Moravskoslezském kraji je pod kontrolou. Hygienici podle ní pokračují v masivním testování a rychle dohledávají kontakty nakažených. „Většina nemocných je bezpříznakových nebo má velmi lehký průběh onemocnění. Většina kontaktů jsou rodinné kontakty horníků, tudíž stále naprostá většina pozitivních je ve vazbě na ČSM Sever nebo Jih,“ zdůvodňuje, proč odmítá mluvit o komunitním šíření.

Události: Spory kvůli lokálním ohniskům (zdroj: ČT24)

Zásadní je rychlost testů, zdůrazňuje epidemiolog

Karvinsko zůstává největším lokálním ohniskem koronaviru v Česku. Za uplynulý týden okres eviduje 159 případů na 100 tisíc obyvatel. V regionu onemocněli zejména pracovníci dolů OKD a jejich rodinní příslušníci. Podle Vojtěcha se situace na Karvinsku zklidňuje, tamní starostové ji ale označují za velmi vážnou.

Podle epidemiologa Berana není nutné, aby postižené oblasti hygienici uzavírali jako v minulosti například Litovel. Zásadní je rychle testovat a vzorky analyzovat do 24 hodin. „To nejdůležitější, co se teď musí udělat, je, že je nutné posílit odběrové týmy. Pokud jsou posíleny a odběry se provádí a jsou vyšetřovány do 24 hodin, pak je to velmi dobré,“ míní epidemiolog.

Pakliže krajští hygienici v postižených oblastech nestíhají analyzovat vzorky, je nutné jim pomoci centrálně, věří Beran. „V minulém týdnu se objevily náznaky, aby se znovu zapojily ústavy Akademie věd, aby výsledek byl do 24 hodin k dispozici. Musí pomoci stát, který zajistí, že se vzorky převezou do centra, kde se vyšetří, a výsledek bude oznámen do 24 hodin. Pokud se to neoznámí, je to špatně a riziko epidemie vzrůstá dál,“ zdůrazňuje.

Pokud podle Berana hygienici zvládnou hledat kontakty a ty izolovat, dá se předpokládat, že lokální epidemie se nerozšíří na větší území. „Je možno ji udržet v daném okrese,“ je přesvědčen epidemiolog.

Apeluje také na to, aby ministerstvo zdravotnictví dávalo důraz na informování o hospitalizovaných pacientech, nikoliv pouze nakažených, protože samotné denní přírůstky nevysvětlují, nakolik je zatížen zdravotnický systém. Resort by podle Berana měl také každý týden shrnout situaci a vytyčit cíle pro následující období.

Vracíme se do nouzového stavu, míní starosta Úmonína na Kutnohorsku

Nakažení přibývají také v Církvici na Kutnohorsku, celkem jich tam je už 33. Ohnisko se objevilo v pobočce firmy HR Partner CZE, která v reakci uzavřela provoz. Původně bylo nemocných třináct lidí. Kontakty nakažených jsou v karanténě a hygienici je testují, celkově chtějí analyzovat stovku vzorků. V Církvici také musí lidé nosit roušky, pokud jdou na obecní úřad, místní poštu, do knihovny či obchodu.

Povinné zakrytí dýchacích cest opět zavedly také okolní obce. „Se starosty obcí Křesetice, Úmonín a Červené Janovice jsme se domluvili na zavedení preventivních opatření –⁠ nošení roušek na veřejných uzavřených prostranstvích,“ popisuje mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Uzavřený je podle Šalamunové také motorest Vosrkráč v Církvici a omezený provoz mají restaurace U Nevolů v Křeseticích a U Zámku v Úmoníně. Návštěvníci mají k dispozici menší počet míst, sedí venku a musejí dodržovat odstup mezi stoly a podobně. Už dříve byly preventivně zakázány návštěvy v kolínské, kutnohorské a čáslavské nemocnici a v domovech pro seniory v Čáslavi, Kutné Hoře a Uhlířských Janovicích.

Starosta Úmonína Miroslav Filip v Devadesátce ČT24 prohlásil, že se obec vrací do doby nouzového stavu. Například restaurace opět mají omezený provoz a návštěvníky mohou obsloužit pouze ve venkovních prostorech. „Chtěl bych doporučit všem občanům, zvláště seniorům, aby vycházeli pouze v nejnutnějších případech a nosili roušky na veřejnosti,“ apeluje Filip.

Koronavirus se objevil i ve firmě DEVA ve Frýdku-Místku, ta kvůli tomu přerušila na několik týdnů provoz. Region zaznamenal za poslední týden zhruba 39 nových případů na 100 tisíc obyvatel, reálně je nakaženo dvacet lidí.

Mezi aktuální ohniska se řadí také Větrný Jeníkov na Vysočině. Městys má potvrzeno 14 případů covidu-19, aktuálně pokračuje dohledávání jejich kontaktů, kterých mohou být desítky. Na Jihlavsku je v současnosti zhruba 11,5 případu koronaviru na 100 tisíc obyvatel.